Шефът на Sport Depot Красимир Цонов: Спортът трябва да е задължителна потребност за децата

18 юни, 2017
471 преглеждания

 

Шефът на Sport Depot Красимир Цонов: Спортът трябва да е задължителна потребност за децата

Шефът на Sport Depot Красимир Цонов: Спортът трябва да е задължителна потребност за децата

Шефът на Sport Depot Красимир Цонов: Спортът трябва да е задължителна потребност за децата

Изпълнителният директор на веригата магазини за спортни стоки Sport Depot Красимир Цонов е дипломиран инженер от Техническия университет в София, специалност “Електроника”. Основава “Спорт Депо АД” през 1998 г. Веригата е най-голямата за спортни стоки в България, вносител е на най-големите и престижни марки в десетки видове спорт. Sport Depot беше сред партньорите на Viasport.

bg и списание “Спринт” за организирането и провеждането на спортния празник „Парк на децата, свободата да спортуват” на 10 юни в Борисовата градина, привлякъл около 2000 подрастващи. Дни след събитието г-н Цонов даде интервю на Viasport.bg, в което разговаряхме за събитието, за спорта сред подрастващите, за перспективите в България и за бизнеса със спортни стоки.- Г-н Цонов, Sport Depot беше партньор на Viasport.

bg и списание “Спринт” в голям спортен празник миналата събота в Борисовата градина. Бяхте там, каква е оценката ви?- Лично на мен много ми хареса. Снимките, които получихме, красноречиво показват нивото на организацията.

И от страна на Столична община всичко беше отлично, ние често си партнираме с тях. Те с каквото се захванат, го правят добре. Имаше много деца, много възрастни. Беше много хубаво.

Всички бяха доволни.- Да разбирам ли, че сте доволен от масовостта и активността на децата?- Децата бяха страшно много, а все пак се практикуваха само 5 спорта – волейбол, баскетбол, футбол, тенис и тенис на маса. Имаше и един спорт, който е малко по-специализиран и ние продаваме пособия за него – спийдминтон.

Играе се с по-тежки пера – заради вятъра. Според мен предизвика интерес. Децата бяха доволни, родителите също. Паркът беше пълен с млади хора, а това създаде хубави емоции.

– Доколко такива събития имат бъдеще и какво е значението им за популяризиране на спорта сред подрастващите?- Ние лично много инвестираме в това и ако някой партньор ни покани да участваме, винаги се отзоваваме. Но смятам, че младото поколение в момента се е обездвижило. Виждате какво става – всеки седи и се занимава с телефона, със социалните мрежи… Те са асоциални, но това е друга тема.

Това, което в миналото ставаше със спортуването при децата, днес се случва много по-трудно. Затова ние смятаме, че трябва да се възпитава чувство към спорта като към абсолютно задължителна потребност. Защото ако децата 10 часа са пред компютъра и спортуват половин час, това за тях е страшно много. Трябва по някакъв начин да се опитаме да ги променим.

– В тази връзка как виждате ролята на българския бизнес в процеса?- Ние се опитваме да подтикваме наши партньори да помагат, тъй като възможностите ни не са безкрайни. Постоянно ни търсят да спонсорираме детски мероприятия. С големите спортни клубове работим на други начала – продаваме им екипировка.

Пари почти не даваме. Високото спортно майсторство си е приоритет на Министерството на спорта. Смятам, че това ще се задълбочава, има много интересни примери. Особено там, където имаме магазини, опитваме да ангажираме големите фирми.

В Дупница, например, “Актавис” отдели много голяма сума, около 180 000 лева, само за детския футбол. Марек играеше в “А” група, но фалира. От “Актавис” казаха: нас не ни интересува отборът в “А” група, интересуват ни децата. Има наистина хубави примери.

Ние постъпваме по същия начин. Готови сме да подаряваме екипи и пособия или да ги даваме без надценка, само и само да възбудим интерес сред подрастващите. Това ще се задълбочава като тенденция. Големите фирми почват да отделят средства от бюджетите си за децата.

Работим добре с “Кока-Кола”, “Нестле”… Те също отделят внимание и средства, канят ни на събития, на които сме съспонсори. Даваме награди. За децата се правят повече неща, отколкото преди, когато се подпомагаха елитни спортисти. И ние сме го правили.

Сега търсим некомерсиални спортове. Подпомагаме гимнастиката. Комерсиалните не ни носят имидж, защото не се асоциираме с техните фенове. 50 процента от хората, които ходят на футболни мачове в България, не са ни интересни като потребители.

Сега подарихме екипи на отбора по художествена гимнастика, който се готви за следващите олимпийски игри. От това абсолютно нищо няма да изкараме като пари, но хората бяха много доволни. Имат представителни екипи за поводи. Общо казано – за децата ще се дава повече.

В това отношение съм отпимист.- Да разбирам ли, че сте оптимист и за това да се намери положителен изход в обездвижена България и загърбване на телефони, компютри и лаптопи за сметка на спорта?- Много ще е трудно. Част от децата са безвъзвратно загубени.

Аз имам дете на 19 години и виждам какво става с него. Ходи да играе тенис, но това става трудно – с разправии и обещания. Хайде, отиди, ще видиш какво ще стане… Самите деца нямат потребност. Но нямаме избор, трябва да се борим.

Това трябва да стане първо с нашите деца и после с децата на останалите родители.- Sport Depot предлага богат асортимент стоки за деца. Какъв е процентът на продажбите им спрямо общия?- Ще кажа за дрехи и обувки, тъй като по-специализираните неща са труднопроследяеми.

В момента детските стоки държат 13 процента. Хубавото е, че тенденцията се подобрява. Има една особеност, която трябва да споделя. Ние продаваме само маркови стоки: Nike, Adidas, Reebok, Champion, Lotto, Puma… Нашите стоки са от по-висок ценови клас.

Малко или много сме ограничени, защото децата растат. Сега му купувате обувки 35 номер, след половин година детето вече е за 36-и. И човек си казва: много са хубави, но скоро ще са му омалели, а няма да ги е скъсало. Ние се опитваме да променим това, да разберат хората, че качествената обувка щади детето.

То остава здраво, спортувайки. Отделно има красота, естетика. За съжаление клиентът очаква, че като е по-малка обувката физически и цената е по-ниска. А това няма как да стане, няма как да е три пъти по-евтина.

Проблемът идва от платежоспособността на родителите.- Четем данни, че в последните години потреблението на спортни стоки се увеличава. Ако е така значи ли, че българинът спортува повече – говорим за масов спорт?- Опасявам се, че ще ви разочаровам с отговора си.

Не мога да твърдя това. Опитваме се да възпитаваме хората, да им кажем, че е добре да имат хубави обувки за бягане. Но голяма част от нашите клиенти купуват спортни стоки, за да ходят с тях по улицата. Често се майтапим.

Има, например градове, които са свързани с Adidas – Бургас, Стара Загора… И като дойде клиент да купи анцуг, консултантите го питат: “За сватба ли ти трябва или за спорт?” Голяма част от хората купуват спортни стоки като някакъв лайфстайл, имидж. Още нямаме тази култура. Колко от хората, които карат велосипеди, го правят с каска?

Нула. Колко от скиорите карат с каски? Единици. Аз два пъти съм ходил на ски в Австрия, там абсолютно всички са с каски.

Един германец като си купува маратонки за бягане прави проучване какви точно да си вземе. Същото е с панталоните за каране на велосипед. Такива трябва да се купят, за да се кара по-дълго време на малка седалка и да не се протрият краката. Виждам какво се случва на спортните площадки.

Хора масово играят тенис с неподходящи обувки. А особено лятото много повече се плъзгаш и обувката не трябва да позволи да си счупиш глезена, например. Обемите ни се увеличават, защото хората стават малко по-богати. В провинцията е по-тежка ситуацията, но там продаваме най-скъпите си марки и стоки.

Опитваме се да лансираме по-евтини, но клиентът не ги припознава. Той иска Adidas, иска Nike… Може и за имидж да е – човекът иска да носи хубави обувки.- Постоянно разраствате търговската си мрежа. Какво планирате скоро?

– В петък отворихме нов голям магазин в “Парадайз център” – над 700 квадратни метра. Той е много красив, такъв не сме имали. До края на годината ще отворим втори магазин във Варна. Там имаме един – над 1000 квадрата.

Това, което опитваме да правим, са само големи магазини. Заради клиентите. Хората отиват да купят един чифт маратонки, но им се иска да имат избор от 300 модела. Ако в по-малък магазин му прудложиш 30, той ще си каже: тия хора не са се подготвили.

В тази насока са усилията ни за бъдещето – големи магазини. Планираме много голям магазин – най-големият за спортни стоки в България, на “Цариградско шосе” в София между Изложбения център и Office 1. Той ще е над 3000 квадрата. Една друга фирма има толкова голям магазин, но той е за друг тип клиенти, не за нашите.

В новите ни магазини ще има специализирани зони на големите ни марки – на Adidas, на Nike… И сега ги имаме, но са по 50 квадрата. Вече говорим за 300 кв. м пространство само Adidas. До края на следващата година се надяваме да пуснем този магазин на “Цариградско шосе” – до октомври-ноември трябва да е отворил врати.

Това е възлов булевард и всеки, който дойде в София, ще види магазина. За 2019-а имаме и същия проект за “Люлин”. Знаете как се шегуват хората, че този квартал е вторият по-големина град в България. Хората там са доста затворени – някои от тях си прекарват живота в “Люлин”.

Поради което ни е много интересен. Имаме магазин от 1000 кв. м, искаме втори – двойно по-голям. Целта ни е да показваме повече асортимент.

– Значи ще предлагате още по-голямо разнобразие?- В комплекса в “Младост”, който е 2200 кв. м, сме показали една тенис маса, а на склад имаме 10. В големия магазин ще изложим не всичките, но поне 3.

Същото е с гладиатори, велосипеди, ски… Планинската част също ни е силно застъпена. Затова искаме да имаме два големи магазина в София. Нищо и никой не ни спира. Имаме конкуренция, която е градивна, не разрушава пазара.

Развиваме се, назначаваме нови хора на работа. Ние продаваме 150 марки, от които само под 10 не са наш внос. Тоест имаме възможност да ги предложим на най-добрите цени. Стартираме сезона с по-високи цени, но когато той отиде към края си слагаме 40-50 процента отстъпка.

Това прави една стока много достъпна. Маратонки, които сега струват 140 лв., след около месец вече ще са 70 лв. Същото е със ските, с летните туристически обувки…

На 1 септември и тях ще намалим значително. Това не са стоки, които са модни. Едни туристически обувки човек може да ги носи 6-7 години и не е проблем, че не ги е купил в началото на сезона. Ако не го е направил март, нека да е септември.

Въпросът е да ги купи. Искаме да убедим клиента, че той купува стока, която е с 24-месечна гаранция. Можеш да си вземеш стока от някой сайт в Англия малко по-евтино, но ако не дай Боже стане нещо, не ти става например, тя остава вечно твоя. Докато ние не сме върнали никого.

Ако на клиента не му стават дадени обувки, връщаме му парите, не купони или нещо друго. Опитваме се да покажем на хората, че при нас извън стоката имат и сервиз. Искаме те да остават с хубаво впечатление. За да дойдат пак.

Menu Title