Фалитът на спортните милионери

11 Юли, 2017
277 преглеждания

 

Фалитът на спортните милионери

Фалитът на спортните милионери

Фалитът на спортните милионери

Не е лесно да станеш богат, но още по-трудно е да управляваш добре парите си. Не са малко примерите, които могат да се дадат с отличници от спортния терен, опарили се от милионите си.В последните седмици до провал на финансовото поприще стигна легендарният тенисист Борис Бекер. През миналия месец Върховният съд в Лондон обяви Бекер в банкрут, след като той не успя да даде гаранции, че ще плати задължение от 2015 г.

Адвокатът на шесткратния шампион на турнири от Големия шлем не можа да издейства 28-дневна отсрочка и процедурата по обявяване в несъстоятелност на Бекер вече е в ход.И както отбеляза адвокатът на Бекер „той не е експерт на тема „финанси”, и успешно успя да се сгромоляса в управлението на състоянието си, оценено на $35млн. в пика на спортната му кариера. Голям удар по сметката на бившия тенисист нанесоха две жени.

Той се разведе с Барбара Фелтус през 2011 г., като тя успя да вземе голяма неустойка. Бекер плаща и голяма издръжка за децата си Ноа (23 г.) и Елиас (17 г.

) – от Барбара, и на Анна (17 г.) от връзката му от руската манекенка Ангела Ермакова.Но не само разходите по жени и деца го доведоха до фалита. Германецът, който от няколко години живее в Лондон, не се раздели с луксозния си начин на живот след напускането на корта.

Вече десетилетие не може да намери купувач за вилата си в Майорка. Къщата му в района на Уимбълдън в Лондон му струва 35 000 евро на месец. До март 2017 г. Бекер беше собственик на три автокъщи на Mercedes в Щралзунд, Грайфсвалд и Рибниц-Дамгартен в провинция Мекленбург-Предна Померания, но се наложи да продаде бизнеса си.

В началото на 2017 г. Борис Бекер загуби и договора си като треньор на Новак Джокович, който му осигуряваше по 800 000 евро на година. Понастоящем Бекер работи като ТВ-коментатор за Евроспорт и като рекламно лице на онлайн-портал за покер.Отвъд океанаБекер далеч не е първият в графата на банкрутиралите спортисти заради скъпи имоти и жени.

Други негови колеги могат да се похвалят с доста по-ексцентрични причини, довели ги до банкрут. Най-фрапантните случаи са Отвъд океана. Баскетболистите и футболистите в САЩ имат шанс да трупат сериозни постъпления в банковите си сметки, а обикновено произходът от бедните гета бързо води и до неразумните разходи.Баскетболистите от НБА трябва да са пример предимно с качествата си на паркета, но рядко и извън залата.

Особено, когато става въпрос за харчене на пари.Скъпите подаръци за обкръжението си, страст към хазарта, няколко „детски издръжки” не се отразиха добре и върху финансовото състояние на един от най-талантливите играчи в НБА Алън Айверсън. Само за сезона 2008/2009 от Детройт той натрупа $21 млн. Тогава той можеше да си позволи екстрата да купува нови дрехи, когато пътува, за да не носи багаж.

Но вече не. Гардът споделя, че „няма пари дори за чийзбургер“. И след като през кариерата си е похарчил над $200 млн., сега дори не може да плаща издръжката на децата си.

Бившето крило на Бостън Антоан Уокър натрупа над $110 млн. в НБА. Неговият антураж от над 70 човека роднини и приятели обаче го доведоха до фалит през 2010 г. Докато се къпе в пари Уокър беше популярен с това, че никога не е обличал един и същ костюм повече от веднъж.

Примерите са безбройни в НБА, както и за играчите от другия свръхпопулярен спорт в Щатите – американския футбол.Куотърбекът на Атланта, Филаделфия и Ню Йорк Джетс Майкъл Вик спечели повече от $100 млн. в кариерата си. Луксозен живот и хазарт са сред страстите му.

През 2008 г., докато е в затвора заради незаконни боеве с кучета, Вик обяви фалит. Вик живее с по $300 000 на година, като от излизането си от затвора е успял да плати над $18 млн. от дълговете си.

Бохемският начин на живот води и много жени в жилищата на американските спортисти докато са милионери. Това много често ги води до фалит, защото жените водят и деца. Бившият гард на Бостън Селтикс Кени Андерсън има седем деца от пет жени, друг бивш баскетболист, Шон Кемп, има седем деца от шест жени, а Травис Хенри от NFL е абсолютният рекордьор с девет деца от девет различни майки.Тигрите на ТайсънИ Майк Тайсън е сред класическите анти-примери при уроците на финансовите съветници.

Ексцентричният бивш боксьор похарчи $4.5 млн. за общо 110 автомобила в живота си. В колекцията му са различни модели на Bentley, Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce, Range Rover и Mercedes.

Плати $3 млн. глоба, когато отхапа ухото на Ивендър Холифийлд, а с още $9 млн. се бръкна при развода си. Но най-нетрадиционните покупки са му три бенгалски тигъра, всеки по $70 000.

Но разходите сериозно набъбват, защото зверовете изискват по $200 000 за храна на година. Дресъорът им получавал по $125 000 на година. За да зарадва първата си съпруга Робин Гивънс, Тайсън й купи златна вана на стойност от $2 млн.По неофициална информация Тайсън печели над $400 млн.

в бляскавата си боксова кариера. Тигрите, скъпите бижута и коли, разводите и времето в затвора го доведоха до фалит през 2003 г. Сега той е принуден да обикаля света, за да забавлява телеманиаците във формата Big Brother.И самият Холифийлд не е подминат от звездоманията.

Той се ширеше в къща със 109 стаи, 17 бани, 3 кухни и алея за боулинг. Но натрупаните $560 млн. от дългата му боксова кариера не можаха да удържат на подръжката на дом, който дори не можеше да обходи за седмица и издръжка за 11 деца. Холифийлд, който получи само за мача, в който изгуби ухото си $34 млн.

, дълго време не можа да покрива ипотечните си задължения и трябваше да напусне колосалния си дом. За да покрие съдебните такси за закъснелите издръжки на децата си, той дори трябваше да разпродаде всички си боксови трофеи и спомени, включително ръкавиците, ботушите и халатите от прословутия мач с Тайсън.Дон ДиегоРазводи и наркотици бързо доведоха до финансова, а и физическа, разруха един от най-добрите футболисти за всички времена. Диего Марадона не успя да финтира добре в управлението милионите си.

Той посегна към кокаина, който няколко пъти го доведе до кризи за живот и дълги години се лекува в специализирани клиники. През март 2009 г. италианските данъчни служители обявиха, че Марадона все още дължи на италианското правителство 37 млн. евро от данъци, 23,5 ммлн.

от които е начислената лихва по първоначалния му дълг.През последните години Марадона прави опити да се измъкне от финансовите си затруднения като стана треньор.Заради престъпленияМилионите на Марион Джоунс, една от най-бързите жени в края на 90-те и началото на новото хилядолетие, потънаха с аферата БАЛКО. Тя призна за взаимоотношения със скандалната лаборатория, разработвала забранени вещества и й се наложи да лежи в затвора.

Американката обяви фалит през 2007 г., като декларира, че има едва $2000 в банковата си сметка и се е разделила с трите си имения. Джоунс взимаше между $70 000 и $80 000 на състезание, а само за година получаваше по $1 млн. от догововра си с Nike.

Друг популрян атлет – вдъхновителят за милиони бягащият с протези на двата крака Оскар Писториус, уби приятелката си на Свети Валентин през 2013 г. Натрупаното си богатство от рекламни договори с няколко световноизвестни бранда бързо се стопи в съдебни дела. Материалът е публикуван в списание „Иконимист“.

Menu Title