Любими хобита извън корта

14 Окт., 2017
386 преглеждания

 

Любими хобита извън корта

Любими хобита извън корта

Любими хобита извън корта

Свикнали сме да свързваме големите имена в тениса основно с играта на корта, на която те несъмнено отдават огромен процент от своята енергия, усилия и време. В действителност обаче, както във всяко друго начинание и професия, тенисистите също имат своите хобита и странични занимания, които практикуват извън корта. Макар и физическото натоварване в ежедневието им да е голямо, често те се насочват именно към спорта като начин за развлечение в свободното си време. Не малко са примерите в световен мащаб за професионални спортисти, които практикуват паралелно други спортове като хоби, и естествено тенисистите не правят изключение.

Присъщият им състезателен дух и желание за победа често са до толкова силно развити, че не е учудващо, че се проявяват и извън основната им сфера на дейност. Като най-разпространен спорт футболът е хоби за милиони хора по цял свят, сред които и професионалните тенис играчи. Някои обичат само да го гледат, други да играят, а трети спокойно биха могли да изберат кариерно развитие във футбола, вместо тениса. Роджър Федерер например е започнал да тренира двата спорта паралелно и е бил еднакво добър и с малката, и с голямата топка преди да избере окончателно играта на корта.

Той споделя, че това, което му липсва от футбола, е отборната игра и възможността да споделяш емоциите и победите със съотборниците си. За сметка на това не се лишава от тези преживявания като запалянко и е сред най-ревностните фенове на родния Базел. Типично за всеки швейцарец Федерер се наслаждава и на карането на ски, което се оказва страст и на сръбския му колега Новак Джокович.Подобно на Федерер други двама негови колеги също са били на кръстопът между футбола и тениса – Рафаел Надал и Анди Мъри.

Те разбира се не съжаляват за избора си и остават верни фенове на играта. В интервю пред Дейли Мейл Мъри дори споделя, че макар да е рисковано да се практикуват други спортове паралелно с тениса поради опасност от контузии, той не се е отказал от футбола и играе при всяка възможност. Може би именно поради тази причина Мъри практикува и доста по-спокойния спорт голф. Запалени по аристократичната игра са също американецът и бивш номер 7 Марди Фиш и датчанката с полски корени Каролин Вожняцки.

Много от известните ракети обаче избират игрите на ума пред тези на физиката в свободното си време, за да се отпуснат и да си починат от постоянната физическа активност и натовареното с тренировки ежедневие. Големият руски тенисист Евгени Кафелников например е доста добър с картите и често може да бъде видян на покер масите на големи турнири като Световните серии по покер. Бившият световен номер 1 Борис Бекер също се преориентира след напускането на тенис корта и откри своето ново поприще в най-известната игра с карти. Неговият колега на масата и на корта Патрик Антониус пък изцяло замести тениса с покера.

Поради контузия се наложи изгряващата финландска тенис надежда да се откаже от активния спорт, но за сметка на това вложи цялата си енергия и усилия в новото си призвание и в момента е сред водещите про играчи в покера.

Menu Title