Честваме Деня на народните будители

2 Ное., 2017
241 преглеждания

 

Честваме Деня на народните будители

Честваме Деня на народните будители

Честваме Деня на народните будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. За първи път е отпразнуван в Пловдив през 1909 г. Дотогава на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски (по стар стил). През 1922 г.

Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава.В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България през 1922 г.

, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.Празникът възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система.

В такъв момент българите се вглеждат в делата на онези, които в трудно време с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа. Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет.За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г.

е общонационален празник. Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е за задължителното всеобщо начално образование и че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките.На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското възраждане.

От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение „Мати Болгария“.

Източник: БГНЕС

Menu Title