Възраждането на Матадора

4 Ное., 2017
343 преглеждания

 

Възраждането на Матадора

Възраждането на Матадора

Възраждането на Матадора

Отказът на Роджър Федерер от участие на Мастърс 1000 турнира в Париж означаваше, че Рафаел Надал има нужда от само още една победа, за да си осигури оставането на върха на ранглистата до края на сезона. Испанецът не допусна грешка и в сряда вечер постигна заветния успех, след като се наложи в два сета над Хьон Чун. Испанецът преживява невероятно възраждане през 2017-а, през която постигна 66 победи, повече от всеки друг, спечели 6 трофея, в това число два от Големия шлем – „Ролан Гарос“ и US Open, както и два от Мастърс 1000 сериите – Монте Карло и Мадрид. Освен това той се поздрави и с титлите в Барселона и Пекин и достигна до финал на Australian Open, Акапулко, Маями и Шанхай.

След като приключи миналия сезон като №9, изкачването до върха е най-големият скок от 2003-а насам, когато Анди Родик от №10 успя да стане №1. Още нещо любопитно – Надал стана най-възрастният тенисист, след въвеждането на компютърната ранглиста през 1973-а, който приключва годината като №1. В момента Матадора е на 31 години. Той стана и първият в историята, който завършва като №1 в четири непоследователни години – 2008, 2010, 2013 и 2017.

„Годината беше невероятна за мен. Изключително щастлив съм за всичко, което постигнах“, каза испанецът в интервюто на корта след победата над Чун. „Преди една година дори не съм и мечтал, че ще бъда №1 в края на сезона. Това означава много за мен.

Но сезонът все още не е приключил“. Само още шестима са завършвали годината като №1 четири или повече пъти. Рафа се присъединява към Пийт Сампрас (6), Джими Конърс и Роджър Федерер (5), Иван Лендъл, Джон Макенроу и Новак Джокович (4). За първи път Надал оглави класацията през 2008-а, когато беше на 22 години.

Той е изкарал общо 152 седмици на върха на мъжкия тенис, като по този показател изостава само от Роджър Федерер (302), Пийт Сампрас (286), Иван Лендъл (270), Джими Конърс (268), Новак Джокович (223) и Джон Макенроу (170) след въвеждането на компютърната ранглиста. Испанецът може да продължи да чупи рекорди през годината. Ако спечели титлата в Париж, той ще натрупа 31 трофея от Мастърс 1000 сериите и ще изпревари Новак Джокович, с когото в момента делят първото място. Освен това Надал ще се опита за първи път в кариерата си да спечели финалния турнир на АТР, който ще се проведе в Лондон след няколко дни.

Именно в зала „О2“, където се провежда престижният турнир на 8-те най-добри за годината (12-19 ноевмри), Надал ще получи и специалното си отличие за завършването на сезон 2017 като №1 в света. През годината Надал е допуснал и 10 загуби, 4 от които от 36-годишния Роджър Федерер – в Мелбърн, Индиън Уелс, Маями и Шанхай. Другите, които успяха да надвият Матадора са Милош Раонич (Бризбън), Сам Куери (Акапулко), Доминик Тийм (Рим), Жил Мюлер (Уимбълдън), Денис Шаповалов (Монреал) и Ник Кириос (Синсинати).

Menu Title