Александър Лазаров: Това беше най-тежката ми година

21 Дек., 2017
226 преглеждания

 

Александър Лазаров: Това беше най-тежката ми година

Александър Лазаров: Това беше най-тежката ми година

Александър Лазаров: Това беше най-тежката ми година

Александър Лазаров e една от големите надежди на българския тенис. За съжаление годината не се разви по най-добрия начин за Алекс. Лазаров даде интервю за сайта на БФТ. В него той говори за престоя си в Академията на Надал, за бъдещите си надежди и планове.

– Алекс, каква година бе за теб 2017-а?- Определям я като може би най-тежката досега. В края на миналата година си поставих много цели, но за съжаление не успях да реализирам нито една от тях. Научих много, наложи се да бъде по трудния и болезнен начин, но животът не винаги се развива, както ни се иска.

– Започна годината с участие на първия си АТП турнир – Sofia Open. Какво беше чувството да играеш на тозва състезание и надяваш ли се да участваш на него и през следващата година?- Най-добър пример за това е именно участието ми на АТП турнира в София тази година. Започнах добре срещу играч като Радо Албот, който дълго доказва постоянството си в топ 100.

Въпреки всичко така и не успях да превъзмогна напрежението. Допуснах тежка загуба, която се отрази на психиката и играта ми в последствие. Благодарен съм на всички, които бяха дошли да гледат, не бях играл пред толкова голяма публика и чувството беше страхотно. Много бих се радвал, ако имам възможността да участвам отново догодина.

За да се случи нещо подобно, трябва да покажа, че заслужавам. Както аз, така и другите ни тенисисти, полагаме огромни усилия всеки ден. Те също заслужават не по-малко от мен.- През пролетта изкара период в академията All In в Париж.

Доволен ли си от престоя там и помогна ли ти по някакъв начин? – Да, през пролетта се подготвях около два месеца във Франция. В началото имаше резултат, особено на няколко 25 хилядника в Унгария и Румъния. В последствие се оказа, че противоречията са ни в повече.

Успях да извлека максимума и не съжалявам за прекараното време.- България отново ще бъде домакин на срещи за Купа „Дейвис“. Смяташ ли, че този път ще можем да изпълним целта изкачване в по-горна група ? – Наскоро разбрах, че другата година Купа „Дейвис“ ще се провежда отново в България.

Нямам никакви притеснения. Една от причините е, че за повечето от нас клей настилката е за предпочитане. Лично аз мисля, че ще се справим без проблеми.- Какво е преживяването да играеш за Купа „Дейвис“ ?

– Всеки един от нас играе най-добрия си тенис, когато сцената е голяма. Да участваш за купа Дейвис е нещо съвсем различно. Когато си на даден турнир, представляваш най-вече себе си и последствията са само и единствено за теб. На Купа „Дейвис“ обаче не си сам, всички разчитат на теб и нямаш право на грешка.

– Изкара период в Академията на Рафаел Надал. Разкажи малко за това преживяване. Как те приеха там ?- След като си тръгнах от Франция, дълго време мислех къде ще бъде най-добре за подготовка, отдавна исках да пробвам в академията на Надал.

Бях чувал само добри неща за нея. Прекарах една седмица там, като имах удоволствието да тренирам лично с Карлос Моя. Приеха ме изключително добре. Казаха ми, че имам огромен потенциал и как ще се радват, ако реша да се подготвям там.

– Какво ти предстои в близко бъдеще? Къде ще тренираш и как ще се подготвяш през следващата година? – От 15-ти декември съм в Майорка, където ще прекарам един месец, след което ми предстои фючърс в самата академия.- На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

– Следващата година се надявам да започна да играя повече чалънджери, дори и резултатът в началото да не е добър. Трябва да свикна на това ниво и да се боря. – Какви са целите ти за 2018 година?- Целите ми за 2018-та са прости – да бъда най-добрият, който мога да бъда всеки ден, за колкото се може по-дълъг период.

Решил съм да подходя по различен начин този път, защото имам навика да си поставям много високи цели и досега винаги когато съм казвал нещо голямо, провалът ми е бил два пъти по-голям.- Какво си пожелаваш за новата година?- За 2018-та си пожелавам само едно единствено нещо и това е здраве. Всичко друго е постижимо!

Весели празници на всички!

Menu Title