Катерина Генова: Вярвам, че Григор Димитров ще направи всичко, за да участва в София

29 Ян., 2018
322 преглеждания

 

Катерина Генова: Вярвам, че Григор Димитров ще направи всичко, за да участва в София

Катерина Генова: Вярвам, че Григор Димитров ще направи всичко, за да участва в София

Катерина Генова: Вярвам, че Григор Димитров ще направи всичко, за да участва в София

Генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова е сред хората, които са пряко ангажирани с организирането на третото издание на АТР 250 турнира в София – DIEMA XTRA Sofia Open. Кая, както я наричат близки и познати, завършва бакалавърска програма „Европеистика“ в Софийски университет. Завършва магистратура „Европейски проекти“ в Софийски университет. Владее свободно английски, гръцки и френски език.

От 1 март 2012 година е част от екипа на БФ Тенис. Избрана е за член на Комисията по професионален тенис към европейската тенис федерация, а освен това е член на Комисията по плажен тенис в международната тенис федерация. До старта на DIEMA XTRA Sofia Open остава по-малко от седмица, а по този повод от Tennis24.bg потърсихме Генова за коментар по най-горещите теми, касаещи надпреварата.

От Григор Димитров, през партньорите от Дубай, та чак до младите български таланти. Вижте какво каза Генова ексклузивно пред медията ни: – Седмица преди DIEMA XTRA Sofia Open шампионът Григор Димитров каза на пресконференция, че има контузия в рамото и участието му в турнира не е сигурно на 100%. Имате ли някаква нова информация по темата?- Родната публика очаква с огромно нетърпение да види най-добрия български тенисист Григор Димитров.

С оглед на неприятната новина от съботния ден на феновете трябва да им бъде ясно, че на всеки състезател се случва да получи контузия, особено след такова натоварено начало на годината и представянето на Григор в Австралия. Но ние всички очакваме неговото възстановяване и се надяваме да зарадва феновете на спорта в България.- Веднага се появиха информации, че има масово връщане на билети за турнира. Отговарят ли на истината тези информации?

– Категорично не. На всички нас много ни се иска Григор Димитров да участва в турнира и да защити титлата си. Но дори и това да не се случи, турнирът ще се проведе в обявените дати. – Появиха се информации, че определени групи, които седят зад Григор Димитров, го използват срещу президента на федерацията Стефан Цветков.

Смятате ли, че това е възможно?- Смятам, че българският тенис фен е най-важен и не трябва името на най-добрия ни тенисист да се замества в такъв тип статии. Вярвам, че Григор ще направи всичко, което зависи от него, за да участва. И ако може да се възстанови, ще играе, защото българската публика го очаква на турнира в София.

– Как върви продажбата на билети? Наскоро обявихте, че за финалния ден са продадени близо 70% от местата в залата?- Да, така е. Но това са данни от преди две седмици.

Последната ми информация е, че процентът вече гони 80. – Подкрепата на собствениците на седмицата на турнира и ваши партньори от Дубай ли се оказа ключова за успешната подготовка за DIEMA XTRA Sofia Open?- Бързата реакция на нашите партньори от Дубай красноречиво говори за изграденото доверие към нас. Макар и в късен етап, те нито веднъж не поставиха под въпрос провеждането на турнира.

Напротив, не спираха да ни вдъхват кураж да продължаваме да вършим работата си професионално. Тяхната подкрепа е от изключително значение. Това важи и за всички останали партньори, които застанаха плътно до нас и помогнаха и третото издание на турнира да се осъществи. – Седмица преди турнира как върви организацията.

С какви трудности се сблъсквате и какво ви притеснява най-много, ако има такова нещо?- Екипът ни работи усилено върху организирането и провеждането на DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Страхотно световно тенис събитие, в което част от нашия екип взема участие за шеста година (Турнирът на шампионките на Световната тенис асоциация 2012 – 2014 плюс Световния мъжки тенис турнир – за трета поредна година). Смятам, че тези домакинства са изключително важни за промотирането на спорта ни, за масовостта и най-вече за осигуряването на най-добрите ни състезатели уникалната възможност да играят пред родна публика.

Имайте предвид, че се заехме да правим турнира в късен етап само заради феновете, защото те го заслужават. Това е една изключително сложна организация, логистика, и макар кратките срокове, вярвам, че ще се справим дори по-добре от 2017 г. Всичко това благодарение на цялата подкрепа на Българската федерация по тенис, нейния опитен екип, от който аз съм част. Както и с контактите на ръководството, в лицето на председателя Стефан Цветков – с оглед партньорите и спонсори на турнира, които потвърдиха подкрепата си.

– До последно организаторите ще пазят една „уайлд кард“, което е обичайна практика за турнирите. Има ли шанс да видим още някой от Топ 20 в София?- В очакване сме на топ имена. Както и през предходните две години в София ще имаме играчи от Топ 30 на света, което запознатите отлично знаят, че е сериозно постижение за турнир от категория 250.

Календарът на АТП е даденост, нашата седмица се намира след Australian Open и това е факт. В тази връзка ние осъзнаваме, че някои от топ играчите могат да са преуморени или контузени и да не могат да участват при нас. Турнирният директор Пол Макнами и президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков са в непрекъсната комуникация за нови атрактивни състезатели, които да вземат участие. Да, нека не забравяме, че има още една „уайлд кард“ за основна схема.

– Какво трябва да очакват феновете на тениса от третото издание на турнира в София?- Това събитие е и страхотен шанс за младите ни тенисисти, които ще получат „уайлд кард“ за основната и квалификационната схема. Освен едната покана за Димитър Кузманов за основна схема, в неделя стана известен и вторият притежател на „уайлд кард“ – Александър Донски, който след много силен финал стана държавен шампион за мъже в зала.Бих искала да поканя всички фенове на тениса, а и спорта като цяло, да заповядат в зала „Арена Армеец“ в София.

Аудиторията ще има възможност да се наслади на редица имена от световния тенис. Ще видим в игра нашите млади таланти, а и сме планирали много приятни изненади. Организацията такова събитие е свързана с изключителен труд на целия екип, ръководен от турнирния директор Пол Макнами, всички съдии, подавачи, доброволци, спаринг партньори и други. Без всеотдайната работа на всички тях подобен тип световно събитие няма как да се случи.

– Факт е, че в последните 3 години много наши таланти, като Кузманов, Лазов, Лазаров, Андреев, получиха шанс да се докоснат до света на елитните тенисисти, да „сверят часовника“ и да видят какво е да играеш на най-високо ниво. Прави силно впечатление обаче, че БФТ хвърля много сили и по-надолу към още по-младите. Това основна част от политиката на федерацията ли е?- Децата са бъдещето на България.

Ние сме на мнение, че основно внимание трябва да се отдели и на най-перспективното младо поколение, което България има в момента. За първи път в историята на нашия тенис 12 състезатели до 14-годишна възраст бяха в топ 100 на европейската ранглиста. Това показва наличието на генерация, която е близо до най-добрите за своите възрасти в Европа и в света. Показва дългосрочност и устойчиво развитие.

В годините много често е имало деца, които са били дори и европейски шампиони, но тук става въпрос за 12 различни състезатели в първите 100, а това е много сериозен резултат. Не случайно положихме толкова много усилия да реализираме различни проекти и програми за млади тенисисти, като „3Т – Тенис тийм талант“, „Тенисът – спорт за всички“, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, програма „Стипендии за пътувания“, Треньорско обучение, програма „Тенис 10“ и програми като Еволв – за детски тенис, по която Българската федерация по тенис започва работа през 2018 г. Това са само част от усилията, които нашият екип полага за развитието и усъвършенстването на младите ни таланти, които вярваме, че ще бъдат бъдещите звезди на българския, а защо не и на световния тенис.

Menu Title