На гости на Рафа Надал

4 юни, 2018
326 преглеждания

 

На гости на Рафа Надал

На гости на Рафа Надал

На гости на Рафа Надал

Докато Рафаел Надал е вперил поглед към 11-и трофей от “Ролан Гарос”, академията му на родните Балеарски острови работи на пълни обороти. Намиращо се на около половин час път с кола от Палма де Майорка, тенис училището на Рафа търси… следващия Рафа от октомври 2016 г., когато за първи път отваря врати.

Разполага с 27 корта, на които се подготвят 120 деца от целия свят. По ирония на съдбата повечето кортове в дома на Краля на клея са с твърда настилка като тази на “Аустрелиън Оупън” и “Ю Ес Оупън”. Причината е, че според Рафа и неговия чичо и доскорошен треньор Тони Надал, който е един от директорите на академията, бъдещето принадлежи на твърдите кортове и младото поколение трябва да усвои тънкостите на играта именно на тях.Освен чичо Надал ръководни постове в проекта заемат още сестрата на световния номер едно в ранглистата – Марибел, която се грижи за маркетинга, и баща му Себастиян.

Неслучайно кланът Надал решава да построи академията, в която са инвестирани над 21 млн. евро в партньорство с телекомуникационния гигант “Мовистар”, именно тук, на Балеарските острови. Рафа е дълбоко свързан с родното си място и държи да създаде своето тенис училище там, където самият той е направил първите си стъпки с ракета в ръка. По този начин създава работа за местните, които са ангажирани предимно в туристическия сектор.

И как да е иначе, след като през миналата година островите са посетени от около 15 млн. чуждестранни туристи. Една част от тях не пропуска да отскочи до академията, която разполага с интерактивен музей, хотел и медицински център. Освен колекцията от трофеи на Надал, включваща десетте титли от “Ролан Гарос”, музеят предлага на посетителите си и възможността да видят един от старите болиди на Фернандо Алонсо във Формула 1, както и фланелки на Кристиано Роналдо и Лионел Меси с автографи от звездите на “Реал” Мадрид и “Барселона”.

Сред останалите атракции е екип на баскетболната легенда Майкъл Джордан. Над 2000 балеарци пък ползват супермодерния фитнес на комплекса, за който месечният абонамент струва 50 евро. Отново по изричното настояване на Рафа ценоразписът трябва да е по джоба на местните.Сумата обаче рязко скача, когато започнем да говорим за тенис.

Всяко едно от децата на възраст между 11 и 18 г. плаща годишна такса в размер на 56 хил. евро, за да върви по стъпките на Надал. Сред основните конкуренти на академията на световния номер едно е училището в Ница на бившия треньор на Григор Димитров – Патрик Муратоглу, в което една година струва 40 хил.

евро. Лидер на американския пазар пък е академията IMG, където въпросната сума възлиза на 66 хил. евро.Самият Рафа знае по-добре от всеки друг, че в тениса успехите се постигат с изключителна физика и с още по-изключителна психика.

Това е и причината в академията му да има психолози, които работят постоянно с учениците. Много от тях се намират на хиляди километри от дома си и понякога напрежението и самотата им идват в повече. Колко от тях ще станат професионалисти – само времето ще покаже. За всички останали обаче има План Б, тъй като академията си партнира с престижното училище “Америкън Интернешънъл”, откъдето се грижат за образованието на бъдещите тенис звезди.

Които в този момент наблюдават със затаен дъх поредния поход на своя идол в Париж. Автор: Методи Шуманов, btvnovinite.bg

Menu Title