Треньорът на Джокович шокиран от триумфа на Уимбълдън

16 Юли, 2018
340 преглеждания

 

Треньорът на Джокович шокиран от триумфа на Уимбълдън

Треньорът на Джокович шокиран от триумфа на Уимбълдън

Треньорът на Джокович шокиран от триумфа на Уимбълдън

Треньорът на Новак Джокович – Мариян Вайда, определи спечелената титла на Уимбълдън като „най-голямата изненада“ в съвместната работа на словака и сърбина. В неделя Джокера се наложи с 6:2, 6:2, 7:6 над Кевин Андерсън и завоюва 13-ия си трофей в Големия шлем. Вайда се завърна в треньорския екип на Джокович тази пролет, като първоначално трябваше да помага на сърбина в сезона на клей. Впоследствие обаче двамата решиха да продължат да работят заедно и в сезона на трева.

„Когато Джокович ми се обади с молбата да се завърна в лагера му му казах, че първото, върху което трябва да работим е психиката. Той трябваше отново да си повярва и да си върне увереността. Ноле се съгласи напълно с мен“, коментира Вайда. „Той премина през тежки моменти, които го караха да се съмнява в себе си.

Аз си мислех, че ще ни отнеме повече време да се справим с този проблем – три, четири, пет месеца, или дори за US Open. След неговото ужасно интервю в Париж, в което каза, че може да не играе на трева тази година, той успя да се съвземе на турнира в Куинс Клъб, където беше солиден от първия мач. По време на полуфиналния двубой (на Уимбълдън) не вярвах, че той може да победи Надал, защото Рафа беше в много по-добро състояние на духа след триумфа на „Ролан Гарос“. Но нещо невероятно се случи в петия сет.

Не очаквах, че Джокович ще спечели Уимбълдън. Това е най-голямата изненада от всичките години, които съм бил с него“, категоричен е Вайда. 53-годишният словак разкри и каква „магия“ е използвал, за да върне Джокович на победния път. „Той не беше играл половин година, а това е дълъг период.

Когато се завърнеш след такава пауза е нормално да не си в оптимално състояние. Играта му не беше на познатото ниво и затова ни трябваха тренировки, тренировки и пак тренировки. Както и няколко счупени ракети. Успях да го накарам да тренира като едно време, да бъде спокоен, позитивен и отново да си повярва“.

Вайда веднъж направи крачка назад през 2014-а, когато Джокович добави Борис Бекер към своя екип, а новината шокира мнозина експерти. „Аз бях щастлив, защото почти не виждах семейството си преди това, а така можех да се видя с децата си и да прекарам повече време с тях. Бях щастлив и се наслаждавах на тези моменти“.

Menu Title