Надал отново с интересно мнение за часовника на корта

14 Авг., 2018
370 преглеждания

 

Надал отново с интересно мнение за часовника на корта

Надал отново с интересно мнение за часовника на корта

Надал отново с интересно мнение за часовника на корта

Едно от любопитните неща около тазгодишното издание на „Роджърс Къп“ беше използването на хронометър, който отчита 25 секунди за изпълнение на сервис. За нововъведението се говореше отдавна, а един от най-големите противници беше Рафаел Надал. През миналата седмица обаче Матадора бързо свикна с часовника на корта и се представи впечатляващо, като спечели за четвърти път надпреварата в Канада. Напълно очаквано, Надал беше попитан да коментира иновацията, отчитаща позволените секунди за подготовка и изпълнение на сервис.

„Няма проблеми. Както казах преди турнира, лично аз не харесвам идеята, но не защото е против мен. Понякога хората остават с впечатление, че съм бавен играч и точно затова ми се налага да обяснявам мнението си. Не, не съм бавен.

Мога да бъда по-бърз, но обичам да мисля. Мачовете, които остават в историята на нашия спорт не са тези, които продължават по час и половина. Няма как двубой да продължи час-два и да бъде епичен. Опитът ми показва, че хората се наслаждават не на мачове, в които топката минава по 2-3 пъти над мрежата през цялото време, а на такива, в които има разигравания по 15-20 удара.

Така си мисля аз. И когато имаш поредица дълги разигравания няма как да се подготвиш чисто физически за 25 секунди преди следващия сервис. Това е моето мнение. Но правилата са такива и аз ги приемам.

Съобразявам се с тях, както показах през цялата минала седмица. Това е всичко. Това не е нещо, което е настроено срещу мен. Имам лично мнение, с което не задължавам никого“, коментира Надал.

Испанецът сподели, че съдиите на стол също могат да контролират 25-е секунди, като пускат малко по-късно хронометъра след продължителни разигравания. „Часовникът не е проблем, ако съдията умее да борави с него по правилния начин. Съдията обявява резултата, след което пуска хронометъра. И ако съдията притежава малко повече познания върху нещата, като на пример колко дълго е продължила предишната точка, може да пусне часовника малко по-късно.

По мое мнение, съдиите си свършиха перфектно работата през цялата седмица“, каза още Надал. След триумфа в Торонто, световният №1 отказа участие в Синсинати, за да бъде максимално свеж за последния за сезона турнир от Големия шлем – US Open, който започва в края на месеца и където Рафа има да защитава титла от миналата година.

Menu Title