Честит празник!

24 май, 2016
370 преглеждания

 

Честит празник!

Честит празник!

Честит празник!

България празнува Деня на писмеността и просветата. Първите известни свидетелства за честването на 24 май са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св.

Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. По традиция през центъра на София ще премине шествие. Началото му е в 10:30 от Археологическия музей. Крайната цел е паметникът на Светите братя Кирил и Методий до Националната библиотека.

Тържествен водосвет, рецтиране на стихотворението „Аз съм българче!“ и изпълнение на хора от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ са само малка част от официалната церемония.Тържества ще има в повечето градове у нас. Хиляди ученици ще пеят „Върви, народе възродени“ по улиците и площадите в страната.

Във Варна и тази година се организира ветроходният парад на буквите.

Menu Title