Диаграма на Възстановяването при Тенис

25 май, 2016
465 преглеждания

 

Тенис

Ето няколко по-важни термини, когато става дума за умора и възстановяване?

Умора

Намалява капацитета или пълна неспособност на мускулите или мускули, за да функционират нормално при прекомерна стимулация или продължително натоварване.

Претрениране или тренировка над нормата

Резултатите от натрупване на стресови фактори по време на тренировка имат вредно дългосрочен ефект върху производителността и периода на възстановяване, който може да отнеме няколко седмици или месеци. Това трябва да се избягва чрез една добре структурирана програма за трениране и ограничаване на възможността на претрениране.

Прекомерните тренировки при нормален процес на обучение.

Натрупването на стресови фактори при тренировки водят до краткосрочно намаляване на производителността, което може да се преодолее с възстановяване продължителност няколко дни. Това е целта на ефективна периодична тежка подготовка, но много пъти треньори, инструктори и родители по някое време позволяват на този етап да продължи твърде дълго и той се превръща в претрениране, което е силно непродуктивни и потенциално.

Възстановяване

Щетите при възстановяване са цикъл и имат полза само ако при възстановяването, част от резултатите при цикъла има вкарана по-голяма, сила, енергия и издръжливост, отколкото преди цикъл на възстановяване или започналото възстановяване.

Възстановяването продължава да се планира, периодично чрез ефективна структура – дневна, седмична и месечна, като се предвиждат планове за ограничаване на възможността на претрениране, тъй като това е от значение.

Ето една проста диаграма на обучение и възстановяване и пунктираната линия представляваща всеки спортист, който е в процес на възстановяване или е претрениран.

Picture

Menu Title