Робин Хаасе: Анализирай това

21 Ян., 2019
238 преглеждания

 

Робин Хаасе: Анализирай това

Робин Хаасе: Анализирай това

Робин Хаасе: Анализирай това

Точно 13 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. „Арена Армеец“ е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. В дните преди старта продължаваме рубриката „Звездите на Sofia Open 2019“.

Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!Днес ще ви срещнем с Робин Хаасе, чудакът от Хага, който има доста интересна история.“Като малък бях толкова дребен, че силата ми изобщо не беше в началния удар. Започнах да дърпам нагоре едва след като навърших 16″, разказва холандецът, в чиято визитка днес, 15-16 години по-късно, е записан ръст от 191 сантиметра.

Слабият му сервис също отдавна е в миналото и за четвърти пореден път в „Арена Армеец“ ще имаме възможност да се насладим на гръмотевиците от ракетата на Робин.Роден на 6 април 1987 г. Хаасе започва да играе още когато е на две години. С течение на времето се увлича по много спортове, но нищо не е в състояние да измести тениса от кръвта му.

Тази седмица е №58 в световната ранглиста, а най-високото му класиране е №33 от лятото на 2012-а. Хаасе има две титли на ниво АТР в професионалната си кариера и няма никакво съмнение, че е тенисист, който си заслужава да гледате.През миналата година Хаасе и сънародникът му Матве Миделкооп станаха шампиони на двойки в София. На финала холандците се наложиха над Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия).

Именно успехите при каретата (три титли през 2018 г.) го правят толкова техничен и завършен играч, който радва окото.Твърди за себе си, че на корта действа като шахматист, който търси верния ход, за да вземе предимство над съперника.191-сантиметровия холандец е тенисист, който в моменти на творческо вдъхновение може да изуми всеки.

Обича да е различен и зрителите да му се възхищават, да оставя собствения си почерк върху мача. По принцип е левичар, въпреки че играе с дясна ръка на корта, а детският му идол е Андре Агаси. Още от ранна възраст Хаасе показва, че е обещаващ талант и достига трето място в ранглистата за юноши. През 2005-а той губи финала на Уимбълдън при юношите от Жереми Шарди, но дава заявка за успешна кариера в тура.

Три години по-късно обаче претърпява най-тежкия удар в кариерата си, след като контузия на дясното коляно го вади от игра за цели 14 месеца в периода 2008 – 2009. Робин отказва да зареже мечтата и през 2010 г. печели наградата на АTP за „Завръщане на година“.Травмата обаче оставя сериозен отпечатък в съзнанието на холандеца и до ден днешен подготовката и тренировките му са подчинени на това да се съхрани здрав колкото се може по-дълго.

„Отдавна не посещавам фитнеса в опит да трупам мускулна маса. Опитвам се да подобрявам бързината и подвижността си. Вече 14 години съм в професионалния тур, а теглото ми не е мръднало. Всеки път, в който съм се опитвал да правя мускули, нещата не се получаваха.

Но трябва да призная, че има нещо сбъркано в ДНК-то ми и не се абсорбират протеините, които консумирам. Ако трябва да съм образен, ще кажа, че здравата къща се нуждае от здрави колони. Същото е и с тялото, което се нуждае от протеини“, споделя Хаасе.Друг интересен детайл около него е рутината му преди мачове.

„Винаги проверявам съперника в интернет и си водя записки за тенисистите, срещу които играя. Ако ми предстои двубой срещу опонент, с когото съм се срещал, проверявам бележките си за него. Аз съм тенисист, който анализира ситуацията, защото вярвам, че съм добър тактик“, казва още Робин.И когато го гледате на Sofia Open, ще се убедите, че е така.

Хаасе е шахматистът на тенис корта с безброй нестандартни ходове в главата си. Сигурно вече го подчертахме, но все пак – холандецът си струва да бъде видян наживо.

Menu Title