Новият стар фламандски майстор

30 май, 2016
406 преглеждания

 

Новият стар фламандски майстор

Новият стар фламандски майстор

Новият стар фламандски майстор

От естествените цветове и театралната игра на светлини и сенки, до плътните слоеве боя – всички белези показват, че този портрет е нарисуван от холандския художник Рембранд.Обаче всъщност е създаден от компютър, след двугодишно сътрудничество между Microsoft, Техническия университет на Делфт, галерията Маурицхойс и къщата музей на Рембранд в Амстердам. Проектът е озаглавен „Следващият Рембранд“.Портретът е създаден с помощта на данни от триизмерни сканирания с висока резолюция на 346 портрета, нарисувани от великия художник.

„Имаме много информация за Рембранд“, обяснява Джорис Дик от Техническия университет в Делфт. „Но можем ли да създадем нещо, което да изглежда като нарисувано от него? Това беше изкушаващ въпрос“.Избраните творби са рисувани между 1632 и 1642 г.

и на тях са изобразени европеидни мъже на възраст 30-40 години, облечени в черни дрехи и носещи бради, за да се ограничи броят на вариациите.Данните от сканиранията са заредени в софтуер за разпознаване на лица, с който да се очертаят най-типичните геометрични модели, използвани от Рембранд, когато е рисувал хора. След това с помощта на специален учещ се алгоритъм тези открития са обединени в оригинален портрет.Прочетете цялата история в новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

Menu Title