Няма Григор, но има турнир

12 Февр., 2019
298 преглеждания

 

Няма Григор, но има турнир

Няма Григор, но има турнир

Няма Григор, но има турнир

Четвъртото издание на тенис турнира „София оупън“ приключи в неделя. Победителят – Данийл Медведев, не е неочакван. Руснакът бе един от фаворитите и предвид формата му от началото на годината, напълно закономерно си тръгна с титлата. Други си тръгнаха доста по-рано.

Нормално – така е навсякъде.През 2018-а считахме, че бъдещето на надпреварата е под сериозна заплаха след отказа на Григор Димитров да участва. Тогава най-добрият ни тенисист обяви, че изпитва болки в рамото и трябва да си почине една седмица. И не защитава титлата си.

След „София оупън 2019“ обаче организаторите, а и българските фенове на най-популярния индивидуален спорт имат повод за оптимизъм. Ето защо.Григор Димитров и турнирътГришо не игра на първия „София оупън“ през 2016 г. Въпреки това, особено през уикенда – в края на надпреварата, в залата имаше доста публика.

За първи път в България се провеждаше мъжки тенис турнир от толкова висок ранг – някои отидоха защото обичат спорта, други само от любопитство.Димитров реши да участва на следващата година и еуфорията беше неописиуема. В дните, в които Григор играеше, нямаше и едно свободно място в залата. Развихри се черна борса за билети.

За тенис! Първата ни ракета спечели финала и всички бяха доволни – нещата вървяха идеално „по всички параграфи“.Ами сега? Това бе въпросът през 2018 г.

, когато Димитров не беше в залата. Считаше се, че заслугата да има доста хора отново е негова, тъй като хората са си купили билети по-рано.Още миналата есен стана ясно, че Димитров няма намерение да участва през 2019-а. А от прословутото му интервю пред бТВ през декември се разбра, че е в конфликт с организаторите.

Той или приближените му.Ами сега – за втори път? И без петел съмна. Билетите продаваха имената на Стан Вавринка, на Стефанос Циципас, на Медведев, Карен Хачанов, а също така на Фернандо Вердаско, Гаел Монфис, Роберто Баутиста Агут…

Пък и българите, които участваха в надпреварата, а един от тях – Александър Лазаров, направи фурор с влизането си в основната схема.Няма да се спираме на липсата на Григор. Вече всичко е казано по темата. Защо не иска да играе – той си знае.

И организаторите. Разбира се, че е по-добре да е в залата. Но тенис ще има и без него. Най-важното е, че хората зад „София оупън“ си дадоха сметка за нещо много важно още през миналата година: схемата „един човек – цял турнир“ не работи.

Ако през миналата година Димитров ги свари неподготвени (все пак реагираха отлично с привличането на Стан Вавринка), през настоящата те показаха, че са си взели поука. Конкуренцията и качествотоЧетвъртият „София оупън“ беше може би „най-плътен“ като имена. Съперничи с второто издание, в което на линия бяха Григор, Доминик Тийм, Давид Гофен… Все пак сега големите имена бяха повече и на по-равностойни състезатели от топ 30.

Качеството на тениса бе много високо – като за ATP. В мачовете на Медведев, Монфис, Циципас, Матео Беретини и т.н. видяхме страхотни изпълнения.

Факт е, че гъркът привлече много публика, но и след отпадането му в залата имаше много хора. Не е ясно дали ще го видим пак. Близостта на София до родината му помага. Но и да не го видим, има кой да дойде.

През миналата година по това време още никой никъде не го слагаше.Случи се така, че частта от схемата на Медведев беше по-интересната, защото до края в нея останаха асове. В другата, от която излезе Мартон Фучович, не беше така. Фаворити отпаднаха рано, Роберто Баутиста Агут се разболя, но всичко това е в реда на нещата.

Чарът на един турнир.Организацията, рекламата, забавленията И тук нещата са все по-добре – и по трите „параграфа“, а и всички останали, които ги съпътстват. Билетите бяха на достъпни цени. Рекламата на турнира бе доста мащабна и шумна.

Удачният пример как се разгласява спортно събитие. На точно обратното станахме свидетели преди Световното по волейбол миналата есен. Ако не си свързан с този спорт, трудно щеше да разбереш, че има Мондиал. Никой извън спорта не е длъжен да знае.

Дори извън тениса, човек можеше да си изгуби времето в коридорите на „Арена Армеец“. Най-важното от всичко – имаше забавления за децата. На няколко места те можеха да играят нещо като минитенис, разни игри, а един от спонсорите на надпреварата бе осигурил виртуален тенис и опашка там имаше винаги. Беше вълнуващо за гледане дори отстрани.

Това е един от начините подрастващите да се запалят по спорта. Но извън турнира, федерацията по тенис е една от най-активните в последните години с програми и инициативи, насочени към малките.Има какво да се желае, кривици винаги могат да се намерят. Но се усеща развитие в положителна насока.

Играчите харесват турнира, организацията, публиката… Медведев беше впечатлен, че много хора говорят руски и че за разлика от други източноевропейски страни (посочи конкретно родината си като лош пример!), отношението към чужденците е добро. Останалите също не казаха и една лоша дума.

ПубликатаЕдно от най-хубавите неща е, че публиката също се развива позитивно. Тя аплодира, вика, оценява и съпреживява и вече се държи като тенис публика от страните, които имат много по-големи традиции със състезания от елита на този спорт. „Отклонения“ винаги ще има. Който гледа тенис, знае, че навсякъде по света има „новобранци“ по трибуните, които не са наясно с етикета и снимат със светкавици, движат се когато не бива, вдигат твърде много шум и т.

н. и т.н.Ако човек ходеше в „Арена Армеец“ тези дни, щеше да си даде сметка, че приказките как българинът е загубил спортната си култура са силно преувеличени.

Тук стигаме до посещаемостта – „София оупън 2019“ не мина пред камерна публика. Общо са се стекли 45 хиляди души, заявиха от пресцентъра на турнира пред Клуб Z след изрично запитване. В четвъртък вечерта имаше около 7000 зрители, от петък до неделя – над 8 хиляди. Вчера дори се доближават до 9000.

Това е отлична посещаемост за турнир от категория „250“. Та по 8000 души вече не ходят и на футбол в България. По толкова фенове имат „грандовете“ само в двубоите помежду си, а през останалото време ритат пред 2-3 хиляди.И така – „София оупън“ има бъдеще.

Тази година беше много добър. Има бъдеще заради всичко казано по-горе. Най-вече заради децата, които заслужават да се докоснат до прекрасната атмосфера на високото равнище на професионалния тенис. Турнирът спокойно може да си продължи в България по това време на годината и в следващите четири зими.

Поне.Автор: Валентин Маринов, Clubz.bg

Menu Title