Пет неща, които трябва да знаем за Филип Колшрайбер

13 Мар., 2019
247 преглеждания

 

Пет неща, които трябва да знаем за Филип Колшрайбер

Пет неща, които трябва да знаем за Филип Колшрайбер

Пет неща, които трябва да знаем за Филип Колшрайбер

Филип Колшрайбер се изправи срещу световния №1 в едва втория си двубой като професионалист. 17 години по-късно, при 12-ия опит, той успя да постигне първата си победа над действащия №1 в ранглистата и 5-кратен победител в Индиън Уелс Новак Джокович. В интервюто на корта, попитан как се чувства, след като положеният труд му се е отплатил в този етап от кариерата, 35-годишният германец се пошегува: „Какво имате предвид този етап? Аз точно започнах кариерата си“.

В действителност Колшрайбер направи дебют в Тура през 2002 г. Той е достигнал до №16 в ранглистата, има 8 титли на единично и 7 на двойки. Той е едва третият германец в Оупън ерата, който има 400 или повече победи. От официалния сайт на АТП публикуваха 5 неща, които трябва да знаем за Филип Колшрайбер преди двубоя му от IV кръг в Индиън Уелс срещу Гаел Монфис.

1. Представя се най-добре у домаПет от своите осем титли Колшрайбер печели в родината си Германия – Мюнхен (2007, 2012, 2016), Хале (2011) и Дюселдорф (2014). Други две пък печели в Кицбюел, Австрия (2015, 2017), където живее. Четири от седемте титли на двойки също са от Германия или Кицбюел.

„Всички те са специални, но първата титла в Мюнхен се откроява, защото на трибуните беше пълно с роднини и приятели“, казва Колшрайбер.От дебюта си в тура в родния Мюнхен, Колшрайбер има 123 победи и 65 загуби на територията на Германия, в това число и победа над световния №2 Рафаел Надал на четвъртфиналите в Хале през 2014 г. В Кицбюел той има 18-9 рекорд, а през 2018 г. игра мач в деня на сватбата си.

2. Той почти спечели срещу световния №1 преди две годиниПреди две години на четвъртфиналите на турнира в Дубай, Колшрайбер пропусна 7 мачбола срещу тогавашния №1 Анди Мъри. Шотландецът обърна мача с 6:7 (4), 7:6 (18), 6:1. „Вероятно никога повече няма да играя в тайбрек като този във втория сет“, каза след срещата тогава Мъри.

„Играя на професионално ниво от 11, 12 години, никога не ми се беше случвало нещо подобно“. 3. Индиън Уелс е турнир, в който се справя добреМиналата година Филип Колшрайбер достигна до четвъртфиналите в Индиън Уелс, където беше спрян от бъдещия шампион Хуан Мартин дел Потро. В третия кръг той победи Марин Чилич и прекъсна серия от 12 последователни поражения от играчи от Топ 10.

Година по-рано, отново в Индиън Уелс, Колшрайбер записа победа №400 в тура. „Чувствам се добре. Цифрата показва, че съм доста стар, от много години съм в тура. Надявам се да имам шанса да ги направя 500 победи“.

С победите над Пиер-Юг Ербер, Ник Кириос и Новак Джокович, Колшрайбер вече има 456 успеха в кариерата си.4. Той е в добра компанияКолшрайбер е един от тримата германски тенисисти, които имат 400 или повече победи в Оупън ерата. Кои са другите двама?

Борис Бекер (713) и Томи Хаас (569), който в момента е турнирен директор в Индиън Уелс. „Това показва, че Филип е част от тура от много време и е постоянен в изявите си“, каза по темата неговият сънародник Миша Зверев. „В продължение на години той беше толкова близо до Топ 10, записа много престижни победи. Може да играе добре на всяка настилка и мисля, че заслужава повече признание, защото направи много за спорта като цяло“.

5. Не иска да е в светлината на прожекторитеКолшрайбер определя себе си като щастливец, че е част от поколение, което включва тенисисти като Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Той също така цени факта, че не е постоянно под светлините на прожекторите, за разлика от Роджър, Рафа и Ноле. „Аз съм много тих човек“, казва МКолшрайбер.

„Разбира се, че всеки би искал да стане част от Топ 10 един ден, но ако не успея да го постигна пак ще бъда доволен и щастлив от живота ми“. „Все още мога да се разхождам по улиците, да отида някъде, в Макдоналдс например, и да има само няколко хора, които да кажат: „О, това май е Колшрайбер“. Мога да си го позволя, но не мисля, че Роджър или Рафа могат да го направят. От този ъгъл погледнато съм щастлив, че мога да се наслаждавам на живота си спокойно“.

Но по-голямата слава идва с по-големите успехи. Колшрайбер е готов за този момент. „Може би ще преобърна кариерата си тук. Не знам.

Все още съм в турнира и се чувствам страхотно, играя добре. Нека видим. Ако спечеля тук всичко може да се преобърне“.

Menu Title