Николай Драгиев пред Tennis24.bg: На Григор му е необходим амбициозен треньор с дългосрочен план

24 май, 2019
238 преглеждания

 

Николай Драгиев пред Tennis24.bg: На Григор му е необходим амбициозен треньор с дългосрочен план

Николай Драгиев пред Tennis24.bg: На Григор му е необходим амбициозен треньор с дългосрочен план

Николай Драгиев пред Tennis24.bg: На Григор му е необходим амбициозен треньор с дългосрочен план

В навечерието на втория за сезона турнир от Големия шлем – „Ролан Гарос“, от Tennis24.bg потърсихме за мнение коментатора на „Евроспорт“ Николай Драгиев. Той, както винаги, беше любезен и експресно ни отговори на въпросите. За Рафа, Ноле, Григор – четете в следващите редове.

– Ники, здравей, жребият за „Ролан Гарос“ вече е факт. Твоят коментар – коя половина ти изглежда „по-лека“ – на Джокович или Надал?- Oпределено половината на Рафа изглежда по-удобна. За него беше важно това, че един от основните му конкуренти, Тийм, попадна от страната на Джокович.

Това обаче не значи, че пътят му ще бъде осеян с рози. Винаги имам едно наум, когато нещата изглеждат перфектно подредени. Със сигурност ще има изненади, никой не е в състояние да предвиди ,,факторът Х,,.- За първи път от години насам, в подготовката за „Ролан Гарос“ видяхме различни шампиони в Мастърсите на червено – Фонини, Джокович и Надал.

Това изненада ли те и на какво го отдаваш?- Определено ме изненада, но това прави „Ролан Гарос“ още по-интересен. В крайна сметка, всички знаехме, че тоталната хегемония на Надал все някога ще приключи. Минаха 14 години от началото на ,,ерата Надал,, а това в съвременния тенис е изключително дълъг период.

Ясно е, че Рафа няма да става по-силен, или по бърз с напредването на годините, никой не е успял да спечели битката с времето, но си остава топфаворит за титлата в Париж.- Надал спечели „само“ една титла на червено преди „Ролан Гарос“. Това променя ли сметките за Париж или според теб той си остава фаворит №1? – Самият Надал призна, че в Монте Карло и Барселона е изиграл някои от най-слабите си мачове през последните години.

Срещу Фонини беше направо безпомощен, за малко не се стигна до сет на нула в полза на италианеца. Тази година испанецът по-трудно направи прехода към любимата си настилка, но смятам, че и той и хората в неговия екип си дават сметка, че на тази възраст трудно може да се цели в титлата на всеки турнир на който участва. Според мен подготовката му е така планирана, че да достигне пиковата си форма по време на двете седмици на надпреварата в Париж. Да не забравяме – само двама души са успявали да победят Рафа на „Ролан Гарос“, Сьодерлинг и Джокович.

Единият отдавна се отказа, а другият е в горната половина на схемата.- На Аustralian Оpen Джокович победи Надал категорично. При следващия им мач видяхме сет на 0, което не се беше случвало никога досега. Изненада ли те този резултат?

– Достигането до финала в Мелбърн беше огромен успех за Надал точно в този период, когато се питахме дали изобщо ще може да играе пълноценно, заради контузията си. Тогава много хора (включително и аз) се подмамиха, заради разгромните победи, които постигна, че ни чака повторение на финала от 2012 срещу Джокович. В действителност Надал не беше готов за този мач и нямаше какво да предложи срещу играещия като машина Ноле. При срещата им в Рим нещата се обърнаха и обстоятелствата бяха в полза на Надал.

Неговият голям съперник беше почти ,,сготвен,, след маратонските среднощни мачове срещу Дел Потро и Шварцман, така че този резултат едва ли изненада някой от онези, които следят по-сериозно играта. Въпреки това зрителите не останаха разочаровани и видяха един приличен финал, в който Джокович намери сили дори да вземе сет. Заради огромната история на тяхното съперничество, всеки един мач между двамата отсега нататък ще бъде много стратегически. Смятам, че само на турнирите от Шлема ще ги видим да се ,,раздават,, на 100 поцента.

– Жребият на Григор Димитров, очакванията ти за него за „Ролан Гарос“ и мнението ти за новия тандем Агаси-Щепанек. И всъщност – каква роля, лично според теб, има Агаси в екипа на Григор?- Смятам, че Григор извади съвсем нормален жребий. Ще играе в първи кръг срещу бивше величие в лицето на Типсаревич, който обаче е в края на кариерата си и носи последствията от много контузии, които го споходиха последните години.

Григор влиза, като фаворит в този мач, но със сигурност шансовете на Типси са по-добри на тази настилка в сравнение с последната им среща на Аustralian Open. Колкото до въпроса за треньора, Агаси не е такъв в класическия смисъл на понятието. Пред Григор стоят сериозни проблеми от техническо и тактическо естество, които не могат да бъдат решени с ,,козметични промени,, от Агаси. Смятам, че наемането на Радек Щепанек беше решение взето ,,на пожар,, и едва ли ще продължи дълго, освен ако не се стигне до някаква сензация на „Ролан Гарос“.

Щепанек беше изключително техничен и комбинативен играч, но това не го први автоматично и добър треньор. Да не забравяме, че този дует мина и през лагера на Джокович, но сътрудничеството между тях не роди нищо особено и сърбинът бързо осъзна грешката, което беше допуснал и се върна към услугите на изпитания специалист Вайда. На Григор му е необходим амбициозен треньор с дългосрочен план и готовност за предприемането на сериозни промени, които могат да бъдат и малко болезнени в началото.

Menu Title