Марин Чилич – заспалият гигант

28 май, 2019
266 преглеждания

 

Марин Чилич – заспалият гигант

Марин Чилич – заспалият гигант

Марин Чилич – заспалият гигант

В сряда Григор Димитров и Марин Чилич ще се изправят един срещу друг за шести път, а залогът ще бъде място в третия кръг на „Ролан Гарос“. До момента хърватинът има убедителна преднина от 4-1 победи. Любопитното е, че всичките им двубои са на твърди кортове, а единственият успех на Григор е от Мастърс 1000 в Париж през 2015-а година. Между двамата има любопитни сходства – достигали са до №3 в ранглистата, но от началото на годината не могат да намерят най-добрата си форма.

В сезона до момента Чилич е изиграл общо едва 16 мача, в които балансът му е 8-8 победи. С изключение на Откритото първенство на Австралия (осминафинал) и Мастърс 1000 в Мадрид (четвъртфинал), хърватинът не е записал 2 последователни победи в нито един турнир. В кариерата си до момента Чилич има 18 спечелени титли, най-ценната от които на Откритото първенство на САЩ през 2014 г. Той има и още две участия във финали в турнири от Шлема – Уимбълдън 2017 и Australian Open 2018, като и в двата случая отстъпи пред Роджър Федерер.

За последно Чилич спечели турнир на тревните кортове в Куинс Клъб в Лондон миналата година, където на финала победи Новак Джокович. През последните два сезона хърватинът отпада на четвъртфиналите на „Ролан Гарос“, което е и най-доброто му постижение в турнира. Спечелилият двубоя Чилич – Димитров ще срещне в третия кръг Стан Вавринка или Кристиан гарин.В края на сезон 2018 Чилич беше с основна заслуга за триумфа на Хърватия в турнира за Купа „Дейвис“.

На финала „шахматистите“ победиха като гости Франция, а Чилич спечели и двата си мача на единично.Чилич в личен планЗапочва да играе тенис на 7 годишна възраст. Прякорът му е „Чила“. Има трима братя – Винко, Горан и Миле.

Определя за свои любими настилки твърдите и тревните кортове. През 2016 г. получава наградата на Артър Аш за хуманитарност, след като основава фондация, която позволява на млади хора да получат по-добър достъп до образование. Идолите му на корта са сънародниците му Горан Иванишевич и Иван Любичич.

Страстен привърженик е на футбола, в частност на италианския Милан и хърватския национален отбор. Харесва много играта на Рикардо Кака и Робиньо. През пролетта на 2018 г. се ожени за дългогодишната си спътница в живота Кристина Милкович.

Menu Title