Соя и соеви продукти – храна за шампиони

11 юни, 2019
104 преглеждания

 

Соя и соеви продукти – храна за шампиони

Соя и соеви продукти – храна за шампиони

Соя и соеви продукти – храна за шампиони

Соя и соеви продукти – храната, която е препоръчително да включите в менюто си. От полезните качества на соята и соевите продукти непременно трябва да се възползват фитнес феновете, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес. Соята е бобово растение, чиито семена са богати на растителен протеин, който може да замести месото в диетичния режим. Азиатците отдавна са запознати със здравословните й качества тя заема централно място в менюто им.

На Запад се осъзнават далеч по-късно, но соята и соевите продукти вече Хранителни качества на соята Соята е богат източник на протеини, омега-3 мастни киселини, целулоза, изофлавони и фито-естрогени, които имат много витамини (B6, B9, B12, H) и минерали. Заради незамените аминокиселини, които съдържа, сравняват соята с животинските протеини. В същото време е богата на лесноусвоими растителни мазнини и сравнително бедна на въглехидрати.Високата й хранителна стойност прави соята задължителна част от менюто на активните спортисти, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес.

Здравословни качества на соята Изофлавоните, които се съдържат в соята, намаляват риска от сърдечносъдови и ракови заболявания. Те са вещества, подобни на женските естрогени, и играят ролята на природна хормонална терапия. Преди няколко години в соевите кълнове е открита и противотуморната съставка “генистеин”. Учените правят връзка също между ниската заболеваемост от рак на гърдата, на простатата и на ендокринните жлези в Япония и Китай, и високата консумация на соя и соеви продукти в тези страни.

Фитоестрогените, съдържащи се в соята, имат още една важна здравословна функция – да увеличават плътността на костите, като по този начин намаляват риска от остеопороза. Освен това соята намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта и така предпазва от атеросклероза и други сърдечносъдови болести. Соя и соеви продукти в диетата Соята и соевите продукти са честа съставка в диетите за отслабване, защото са нискокалорични и засищащи. Богатото съдържание на целулоза стимулира храносмилането.

Активно спортуващите имат нужда от повече протеини и витамини, затова соята е точно за тях. Благодарение на витамините B6, B9, B12 и H, както и съдържанието на минерали, соята е незаменим фитнес помощник. Витамин В6 подобрява мускулния метаболизъм и участва в белтъчната обмяна. Витамин В9 има добър ефект върху обмяната на аминокиселините и нуклеиновите киселини.

Витамин В12 участва пряко в белтъчния синтез. Витамин Н стимулира растежа на мускулните клетки и участва в разграждането на въглехидратите и мазнините. Соеви продукти Соеви кълнове – те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на омега-3 мастни киселини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).

Едамам – непреработени соеви зърна “в” или “извън” шушулката. Идеална закуска между храненията, в салати или в задушени ястия.Соево мляко – за да има качествата на млечните продукти, избирайте соево мляко, обогатено с калций или витамин D.Тофу (соево сирене) – предлага се с различни текстури – от меко до твърдо и дъвчащо.

То няма вкус и приема аромата на храната, с която го съчетаете.Източник: https://dieti.rozali.com

Menu Title