Как ананасът попадна върху трофея на Уимбълдън

14 Юли, 2019
324 преглеждания

 

Как ананасът попадна върху трофея на Уимбълдън

Как ананасът попадна върху трофея на Уимбълдън

Как ананасът попадна върху трофея на Уимбълдън

За Уимбълдън традицията е всичко. Белите дрехи на състезателите, аристократизмът, ягодите със сметана са част от задължителните елементи, съпътстващи тенис турнира. Такава неделима част е и… ананасът на върха на шампионския трофей.

Да – по-наблюдателните знаят, че на купата има малък ананас. Но защо? Отговорът е неясен и забулен в мистерия.Настоящата купа на Уимбълдън е различна от тази, която са получавали шампионите в началото.

Тя не е първата, не е дори втората, разказва „Евроспорт“. Първите две остават постоянно притежание на Уилям Реншоу, който още през 19-и век ги печели три пъти поред.Затова директорите на турнира решават да поръчат нов трофей, който никога да не става притежание на шампиона, без значение колко пъти е спечелен. Най-добрата фирма за направата на трофеи по онова време е базираната в Бирмингам Elkington and Co.

Компанията обаче фалира през 1963 г. и много малко от архивите ѝ са запазени.В момента шампионите получават купата при награждаването, но след това тя остава на „Ол Инглънд клъб“, а победителите взимат умалено копие.Колкото до ананаса – най-разпространената теория за появата му на трофея е свързана с това, че много преди началото на Уимбълдън този плод е смятан за един от символите на богатството и могъществото на английската корона.

През 1698 г. крал Уилям III поръчва за двореца в Кенсингтън специална посребрена маса, чиято декорация включва фигура на ананас в реален размер. Този плод има специално значение за Уилям, тъй като първият култивиран в Европа ананас е дошъл от Холандия. Това става във време, в което Холандия и Франция всячески си съперничат за лидерската позиция в изкуството на градинарството.

Дали създателят на трофея на Уимбълдън е вложил същия смисъл при поставянето на ананаса върху купата не е известно. Но е факт, че нещата, които ананасът е символизирал векове преди това – висок обществен статус, престиж, богатство и успех – прилягат напълно на носителя на титлата на тенис турнира в Лондон.Източник: „Дневник“

Menu Title