Дейвид Хагърти: Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите

28 Авг., 2019
231 преглеждания

 

Дейвид Хагърти: Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите

Дейвид Хагърти: Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите

Дейвид Хагърти: Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите

Президентът на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хагърти даде специално интервю, в което говори за развитието на българския тенис, на световния тенис и за важната ролята като доброволец на президента на Българската федерация по тенис и член на Борда на директорите на ITF Стефан Цветков и в двата процеса.“Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите на ITF, основен двигател в работата за развитието на тениса на световно ниво. Като съветник, като член на Борда, който отделя от своето време, защото всички членове на Борда на директорите са доброволци. И понякога хората не разбират задълженията и отговорностите в името на тениса, които приемат членовете на Борда в ролята си на доброволци.

Ако говоря конкретно за Стефан Цветков – той е доброволец и като президент на Българската федерация по тенис. И ние знаем отлично, че дори трябва да инвестира свои средства, за да реализира идеите си и да развива българския тенис. В същото време напълно доброволно инвестира и с времето си и идеите си да развиваме и световния тенис. Стефан Цветков е много важна фигура в Борда и аз съм много щастлив да имам подкрепата на Борда от такива силни личности за реализирането на толкова важните промени за бъдещето на ITF и тениса на световно ниво.

Сега искам заедно да внесем стабилност в ITF. Да изпълним успешно проектите с купа „Дейвис“ и „Фед къп“, гледайки в бъдещето и към „Хопман къп“. Да работим за много по-добрите отношения с професионалните турове. И това е ролята, с която членовете на Борда могат да бъдат ангажирани и да помагат на президента да се реализират всички промени в името на бъдещето.

Гледам напред с вярата, че ще продължа да бъда президент на ITF и през следващите 4 години и заедно с много умелия Борд на директорите ще продължим заедно с важните реформи в името на тениса“, заяви Дейвид Хагърти.“Много, много важно за страна като България е да има свой представител в Борда на директорите. От 210 нации, членки на ITF, можем да имаме само 16 членове на Борда на директорите. За първи път в историята представител на България е в Борда на директорите.

Това значи много за целия български тенис, значи много и за самия Стефан Цветков, защото той е избран от самите държави. Нашите страни членки сами гласуват Борда, те гласуваха Стефан да бъде част от него, което си значи голямо признание от целия тенис свят“, добави президентът на ITF.“Това, което съм виждал от посещенията си в България, е, че Стефан Цветков и Българската федерация по тенис работят всеотдайно за развитието, за изграждането на бъдещето на тениса. В София проведохме и световна треньорска конференция – събитие, важно за международния тенис и за България.

Тези треньори са хората, които ще развиват талантите, ще развиват бъдещето на тениса. И е прекрасно за българските треньори да имат възможност да участват в такава световна треньорска конференция. Така се инвестира и в тях, и в бъдещето на българския тенис. Това е дългосрочна инвестиция.

Имате Григор Димитров, който е топиграч и това е фантастично, но вие също трябва да се грижите за бъдещето. И е прекрасно да виждам, че Българската федерация по тенис развива отлични програми за деца и юноши, които дават резултати. Организирате турнири на все по-високо ниво в България. Направили сте подобрения в Националния тенис център в София, давате възможност на всички ваши топиграчи да тренират заедно, да имат лагери – нещо, което е много важно за развитието им.

Знам за усилията, които се полагат, за реализирането на различни програми за развитие на талантите и масовия тенис. Хубавото е, че резултатите се виждат. Знам и за усилията да се подсигуряват спонсори не само генерално за федерацията, но и конкретно за развитието на младите ви таланти. Знам, че е трудна мисия, но съм сигурен, че и Българската федерация по тенис, и спонсорите, и партньорите – всички заедно сте горди, когато впоследствие виждате български тенисисти на върха на европейския и световния тенис.

Виждаме българи в челото на ранглистите на Тенис Европа и на ITF при юношите. Дългосрочните инвестиции са много важни. България в момента отглежда, има и се грижи за много талантлива генерация от тенисисти. Вярвам, че всички може да помагат и да се гордеете с бъдещето, което изграждате“, каза още Дейвид Хегърти.

Той коментира направените промени от ITF за развитието на световния тенис, като обяви, че с професионалните организации и шлемовете трябва да помагат много повече на националните федерации.“Последните четири години ние трансформирахме тениса в много посоки. Направихме промени в купа „Дейвис“, направихме промени и във „Фед къп“, финалите ще са в Будапеща следващата година. Най-важното нещо е да създадем стабилност.

Това събитие е много, много успешно и е важно да го надграждаме. Сред следващите стъпки, към които гледаме, е „Хопман къп“ – състезанието за смесени отбори, да бъде върнат в календара за 2021. Това е нещо, върху което трябва да се фокусираме.През изминалите 4 години имаше някои много важни, дори мога да ги нарека критични моменти за ITF – направихме повече промени в последните 4 години, отколкото може би в последните 40.

Причината да ги направим е, че имаме много силен Борд, който е готов да поеме някои рискове, но да развива тениса и да подсигури по-доброто утре. Защото е много лесно да продължим просто да правим това, което е правено досега, но е много трудно да се подходи визионерски и да се поемат рискове. И Бордът свърши страхотна работа. Това, което решихме за купа „Дейвис“, е коренно различно от всичко, което сме правили в миналото.

Очакваме финалите през ноември.Но в световния тенис тур изграждаме пътя на младежите към професионалните ранглисти. Направихме някои промени с ATP и WTA, за да направим този път по-добър. Но продължаваме с усилията си в тази посока.

Други неща, които бих искал да направя, е да обърнем внимание на ролите на президента и изпълнителния директор на ITF – да ги разделим на две различни позиции, защото на управлението е трудно да отговаря за изграждането на стратегия за развитие и да я прилага.През следващата година са Олимпийските игри и трябва да говорим сериозно и за тениса на игрите, ето защо 2020 година е много важна с игрите в Токио. Прекрасно е, че в Япония имаме Наоми Осака при жените, Кей Нишикори при мъжете, японците развиват отлично и тениса за хора с увреждания. Знам, че за всички хора в страната ще е много вълнуващо – и целите олимпийски игри, и конкретно олимпийският турнир по тенис.

Продължаваме заедно с ATP и WTA да имаме дискусии за Олимпийските игри – за календара, за точките за играчите от олимпийския турнир по тенис.През 2022 ще бъдем в Дакар за Младежките олимпийски игри, в Сенегал. Това е нещо съвсем ново за нас. Ще имаме възможност да построим наново съоръжения за тенис в този регион и да полагаме грижи за още по-голямото разширяване на географията и цялостното развитие.

Работейки с ATP, WTA и шлемовете ние трябва да водим заедно тениса по правилния път, да развиваме заедно спорта ни. Можем да правим много повече инициативи заедно, за да развиваме спорта, защото страните, членки на ITF, националните федерации всъщност са най-важният елемент в целия процес. Защото националните федерации са тези, които откриват, създават и изграждат играчите на бъдещето. Затова трябва да обръщаме повече внимание на тях, всички организации да бъдат честни спрямо тях, защото това означава да сме честни към любимия ни спорт – ако нациите нямат достатъчно ресурси, то те няма как да развиват таланти, да ги превръщат в тенисистите на бъдещето, които да вървят пътя си към професионалните организации и към турнирите от „Големият шлем“.

Това е основният фокус, който виждам през следващите 4 години.Вярвам, че ATP, WTA и шлемовете трябва да връщат обратно на националните федерации. Не разберем ли какво точно правят националните федерации с изграждането на тенисистите, преди те да стигнат до професионалното ниво, ще стигнем до критичен момент за бъдещето на тениса. Ако не се уважават националните федерации за работата им, тази критична точка ще настъпи.

Ако националните федерации решат да престанат утре и кажат: „ние няма да инвестираме повече средства за изграждането на играчи“, представяте ли си какво ще стане? Няма да има реално тенисисти, които да идват развити от детските години до най-високото ниво. Ще останат само местни хора, които разполагат с достатъчно средства и могат да си го позволят, но това в никакъв случай няма да е достатъчно, защото ние трябва да развиваме тениса глобално, на всички нива и места, да развиваме таланти, които като малки не разполагат със средства. Има много нации, които не разполагат с такива ресурси.

В ITF имаме 210 нации. Затова трябва да продължим да разговаряме с турнирите от „Големият шлем“ – те отделят средства за фонда за развитие на „Шлемовете“, но съм убеден, че могат да правят много повече. Същото е и с ATP и WTA – с тях трябва също да помислим дългосрочно за развитието на тениса. Всъщност нациите, членуващи в ITF вършат основната работа по изграждането на бъдещето, а не получават обратно адекватна подкрепа, за да продължават.

Затова ни трябва обединение между всички организации, инициативи в тази посока – и това е сред най-важните неща за нашето бъдеще“, заяви президентът на ITF Дейвид Хагърти.

Menu Title