Защо шампионите застаряват

14 Сеп., 2019
68 преглеждания

 

Защо шампионите застаряват

Защо шампионите застаряват

Защо шампионите застаряват

Спортистите в днешно време запазват върхова форма по-дълго и здравето им е по-добро откогато и да е било по-рано, казва д-р Джаки Форсайт, прочут английски физиолог. Според нея мъжете и жените по традиция стигат върха на своята професионална кариера в спорта на възраст между 25 и 30 години. Сега обаче в много случаи спортистите остават на върха и далеч след като са навършили 30 г. Роджър Федерер в тениса и Тайгър Удс в голфа са само два примера за тази нова тенденция.

Те печелят титли в своите спортове, когато единият вече гони 40 г., а другият ги е подминал. Д-р Форсайт преподава в университета на Стафордшир. Според нея причините за спортното дълголетие са напредъкът на медицината и повечето знания за физиологията на човека.

„Изследванията показват, че чувствителният спад в спортната форма настъпва чак около 50-годишна възраст както при мъжете, така и при жените“, казва тя.“Това удължаване е резултат от медицинските постижения и от по-доброто разбиране за поведението на човешкото тяло при тренировки. Затова върховата форма вече се поддържа и на по-късна възраст, макар че в това отношение влияят и фактори като промените в социалната среда, технологичният напредък и подобреното лечение на контузии.Новата тенденция се проявява най-отчетливо в спортовете, които изискват издръжливост.

При тях по-зрялата възраст дори е предимство, тъй като тялото на спортиста по-добре понася натоварвания на мускулната тъкан и клетките се адаптират по-добре към тренировките. Остава в сила обаче тенденцията средната възраст за върхови постижения в тениса, голфа, леката атлетика и колоезденето да е доста по-ниска при жените, отколкото при мъжете. В атлетиката например върхът при мъжете се достига средно на 29 г., докато при жените това става на 27 г.

В голфа – съответно на 31 и на 26 г., а в тениса – на 26 и на 25 г. „Дължи се на биологически фактори“, обяснява д-р Форсайт. „В миналото например се смяташе, че жената трябва да сложи край на спортната си кариера в леката атлетика, ако иска да създаде семейство.

Сега вече не е така. При жените по принцип се случва често да зарежат спорта още в пубертета заради неблагоприятни промени в тялото им. Но в спортове като голфа и тениса телесните промени нямат чак такова значение, че да опропастят представянето“, обясни д-р Форсайт.В тениса от началото на XXI в.

има 3 големи шампионки на възраст под 20 г., докато при мъжете тинейджър с шампионска титла е само един. Общо 21 тенисистки под 21-годишна възраст са вкусили сладостта на триумфа, докато при мъжете това са могли да сторят едва 10. В по-късни периоди от живота обаче жените не успяват да се задържат на върха, като кариерата на Серина Уилямс в тениса е по-скоро изключение, казва д-р Форсайт.

Източник: 24zdrave.bg _____Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.

bg) може да видите ТУК!

Menu Title