Наследство от миналото

27 Сеп., 2016
224 преглеждания

 

Наследство от миналото

Наследство от миналото

Наследство от миналото

Плацентата при жените и по-развитата мускулна маса при мъжете може да са наследени от древни ретровируси. Вече е известно, че подобни вируси се свързват с плацентата при бозайниците. Но съвсем наскоро учени от университета Париж-Юг потвърдиха, че тези вирусни гени водят до развитието на мускулна маса при мъжете.Какъв е механизмът, по който се случва това?

Ретровирусите имат протеини по повърхността си. Копията на генетичния материал, които те образуват, се интегрират в хромозомата на клетката-приемник. Много от ретровирусите са неактивни, но някои от тях могат да произвеждат протеини като например синцитин. Той се среща при всички бозайници и е наследство от ретровирусите на предците ни.

Преди малко повече от пет години френските учени експериментират с мишки и открива, че синцитинът допринася за развитието на плацентата. След като повтарят експеримента, откриват неочакван ефект: тези протеини вероятно са причината мъжете да имат повече мускулна маса от жените.Тъй като не се наблюдават различия в мускулната маса при мъжките и женските индивиди, които снасят яйца, учените култивират и работят със стволови клетки от различни бозайници (мишки, овце, кучета, хора). По този начин доказват, че синцитинът допринася за развитието на мускулните фибри при всички тези видове.

Сега предстои да се провери дали действието на синцитина е специфично за мъжките индивиди. Прочетете още интересни новини от света на науката на страниците на новия брой на ВВС Знание

Menu Title