Сега накъде

30 Сеп., 2016
195 преглеждания

 

Сега накъде

Сега накъде

Сега накъде

Пол Мур, www.tennismash.comРазликата е огромна. А става дума само за три месеца.

През юли Новак Джокович беше недостижим. Беше Кралят на световния тенис. Печелеше едва ли не всеки турнир, на който се появеше. И без съмнение – сърбинът преследваше Златен шлем.

Нещо, което нито един мъж, тенисист, не беше постигал.Прескачаме в месец октомври. Тенис-пейзажът, а да не говорим за света на Новак, е много различен.Първо – немислимото му отпадане в трети кръг на Уимълдън от Сам Куери.

След това – сърцераздирателната загуба от Хуан Мартин Дел Потро на старта на Олимпийските игри. Следва нова загуба, само няколко седмици по-късно, на финала на US Open, от вдъхновения Стан Вавринка. Големият шлем бе забравен засега, а вероятността за Златен такъв в кариерата изглежда почти невероятна.Същевременно, зад тази поредица от неуспехи, изникна нещо друго, няколко премълчавани проблема.

Първо – личен проблем, за който Джокович твърди, че е решен. Второ – серия от появяващи се една след друга контузии, които тормозят световния номер 1.След Олимпийските игри проблемите с китката принудиха сърбина да се откаже от участие в Синсинати – единственият турнир от Masters 1000, който още не е печелил. По време на доста късметлийското си стигане до финала на US Open, включващо три победи след отказване на противника, Джокович няколко пъти получаваше лекарска помощ заради болки в ръката и рамото си.

Сега пък бе принуден да се откаже от Откритото първенство на Китай, което е печелил шест пъти. Проблемът? Лакътят.За всеки, който обича тениса, тази поредица от контузии е притеснителна.

Спортист като Новак Джокович е като добре смазана машина. Може би дори най-добре смазаната машина, която спортът някога е виждал. И има нещо странно, когато една така добре смазана машина излезе от строя. Но ако нещо не върви, то дори малкото камъче може да преобърне колата, малък проблем може да доведе до липса на баланс и да разруши всичко.

Това май се случва и с Новак.Контузиите на сърбина като че ли не само се появяват, а имат и „разсейки“. Това, което започна с „контузия на китката“ сега е „проблем с лакътя“. Видяхме и как масажистите манипулират рамото му няколко пъти по време на US Open.

Със сигурност оттеглянето от участие от Откритото първенство на Китай е било трудно решение.Но дали тази допълнителна седмица ще е достатъчна? Или контузията е достатъчно сериозна, за да стане причина за отмяна на всички негови участия в Азия, или само една промяна? Това е нещо, което само Новак и щабът му знаят.

Със сигурност организаторите на турнири и АТР се надяват това да не се случи. Джокович е най-голямото име в мъжкия тенис и най-популярният тенисист в Китай.Вероятно ще падне голямо мислене и нищо не се знае в дългосрочен план.Но тенисът има нужда от здрав и физически силен Новак Джокович.

За да остане той господаря на своето изкуство – играч, който може да излъже и надиграе всеки, дори най-трудните си противници. Но трябва да е на 100% готов. Затова стискаме палци да не го видим в Китай и да отложи връщането си на корта докато проблемите му с контузии не престанат да са проблем.

Menu Title