Мисловен експеримент

11 Окт., 2016
246 преглеждания

 

Мисловен експеримент

Мисловен експеримент

Мисловен експеримент

Какво ще стане, ако човек бъде изхвърлен в Космоса?1. Няма да експлодиратеКожата може да издържи разликата в налягането, дори и да не носите скафандър, така че няма да се пръснете. Не трябва обаче да си поемате въздух – без атмосфера, която да натиска гръдния ви кош, газовете в белите ви дробове ще се разширят.

Това ще доведе до разкъсване на тъканите и навлизане на въздух в гръдния кош и кръвта.2. Ще се задушитеПонеже не задържате дъха си, имате около 15 секунди, преди да изгубите съзнание. Ако се паникьосате, това време става 5 секунди.

Ако в рамките на 90 секунди ви спасят и ви върнат в среда с нормално атмосферно налягане, шансовете да се възстановите са големи. Но всеки по-дълъг престой навън ще доведе до спиране на сърцето ви и дори дефибрилаторът ще е безполезен.3. Ще изсъхнете и ще замръзнетеВ космическия вакуум кръвта ви ще заври дори при телесна температура.

Съответно няколко минути след смъртта влагата от дробовете, устата, очите и т. н. ще се изпари и ще се мумифицирате. Без озонов слой, който да предпазва от ултравиолетовото лъчение от Слънцето, тялото ще се овъгли за няколко месеца.

Прочетете още любопитни факти на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

Menu Title