Плувната страст на политическите лидери

18 Дек., 2016
213 преглеждания

 

Плувната страст на политическите лидери

Плувната страст на политическите лидери

Плувната страст на политическите лидери

Плувната страст на политическите лидери Тагове

Доналд Тръмп Роналд Рейгън Джон Кенеди Ленин Леонид Брежнев Тодор Живков 18-12-2016 09:24 Две политически събития със световна величина от последните седмици фокусираха вниманието и на спортните фенове. Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и кончината на бащата на кубинската революция Фидел Кастро припомниха техните страсти по физическата активност. Страстен привърженик на баскетбола, бейзбола и бокса, Коменданте бил добър плувец, гмуркач и подводен риболовец. Тръмп напълно в традицията на американската спортна култура най-малкото не е безраличен към плуването.

„Икономист” прави бърз преглед на по-известните политици в световната история, изкушени от движението в басейна или в открити води. Малцина знаят, че четиридесетият президент на САЩ Роналд Рейгън е работил като спасител 7 лета. Живота си му дължат 77 души. Съдействал е на стотици да излязат невредими от водата.

Участвал в състезания на плуване на колежанско ниво, регистрирайки прилични резултати. Един от най-обичаните американски президенти Джон Кенеди бил разностранен атлет. В училище играел бейзбол, в колежа се запалил по ветроходството. Още от 15-годишен имал яхта, подарена от родителите му.

С брат си Джо печели регатата „Макмилън къп”. При следването си в Харвардския университет участва и на състезания в басейна. Да се прехвърлим на източния фронт на плуването. Любовта на основателя на СССР Владимир Илич Ленин към „синия” спорт ражда един от най-оригиналните вицове: „Толкова го обичал, как не се е удавил овреме?

”. В лятото преди октомврийската революция през 1917 г. гоненият като престъпник бъдещ вожд на пролетарията се крие в провинцията. На 5 км от село Разлив се намира езеро, в което плува и лови риба.

Охраната на друг лидер на СССР Леонид Брежнев влиза и във водата. Една от емблематичните снимки на генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия (от 1964 до смъртта му през 1982 г.) е как отмаря в краен коридор, охраняван от четирима телохранители (двама в басейна и двама извън него).Охранителите пазят и от водата и от брега лидера на СССР Леонид Брежнев и във водата.

Смята се, че китайският партиен и държавен ръководител Мао Дзедун обожавал „синия” спорт. Великия кормчия преплувал река след река, впечатлявайки населението на огромната азиатска страна.Една от легендите гласи, че през 1966 г. на 73-годишна възраст Мао преплувал могъщата река Яндзъ, която е най-дългата в Азия – 6300 км.

Справил се с десетина километра за рекордното време от 90 минути. Петър Стойчев пасти да яде!Предполага се обаче, че при това историческо плуване е бил подпомогнат от опитни състезатели и гмуркачи, значително укорили скоростта му. Целта е била постигане на пропаганден ефект пред китайския народ.

Китайците си казвали, че Мао пращи от здраве и е готов да атакува „ревизионистите”, които са се окопали в комунистическата партия и е готов да се бори на живот и смърт с враговете на Културната революция.Говори се, че функционерите на Китайската комунистическа партия от онова време изпадали в ужас, когато разберели, че Мао възнамерява да плува по техните реки. Тамошните медии хвалят любимия лидер как ловко избягвал водовъртежите и плаващите предмети, които можели да го наранят. „В абсолютно чиста вода рибата умира”, успокоявал народните маси.

Съветският партиен ръководител Никита Хрушчов разказвал в тесен кръг, че при посещение в Китай Мао решил да проведат преговорите, плуавйки. Гостът не загубил присъствие на духа. Съвместното плуване не допринесло обаче за нормализиране на китайско-съветските отношения. Тато стигал до таляна в „Евксиноград”Тодор Живков е можел да плува и то доста прилично.

По спомени на Лаврентий Силов – личен спасител на Тато, в акваторията на резиденция „Евксиноград”, любимият стил на първия бил бруста. Всеки ден плувал до талян на 400 м от брега.Тодор Живков отрива 25-метровия басейн на „Славия” през 1968 г. Преди да влезе в морето ръководителят си пълнел шапката с вода и чак тогава я слагал на главата си, за да не се нагрява.

Стоял половин час във водата. Тато плувал с особен двоен пояс, подарен му от Хрушчов. Василен Димитров, сп. „Икономист“ _____Мобилната версия на Tennis24.

bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК! Коментари Блог От авторитеНазаем Новини Най-четениПоследни

Menu Title