Спортна генетика в действие

30 Дек., 2016
281 преглеждания

 

Спортна генетика в действие

Спортна генетика в действие

Спортна генетика в действие

Спортна генетика в действие Тагове

генетика тест яна касова 30-12-2016 13:23 | Tennis24.bg Главният редактор на BGathletic.com Яна Касова се подложи на генетичен тест, за да види потенциала и превенцията от контузии, които не успя да използва като елитна лекоатлетка с бронзов медал от европейско първенство.Много често професионалната спортна кариера завършва с много въпросителни.

Краят на моята беше гарнирана с травма и дълго сама търсих отговор на въпроса „от къде се появи тази фрактура на двете кости на подбедрицата?”. На заден план останаха „до къде можех да достигна?”, „колко медали още можеха да бъдат мои?

”, „защо само на 23 г. трябваше да сложа край?”. Повече от десетилетие, след като прекратих профи-бягането през препятствия в леката атлетика, направих генетичен спортен тест NGSport, предлаган от компанията NutriGen.

Не знаех защо и какво ще покаже, но потърках тампоните по вътрешната част на бузата си и предадох своите гени за изследване. И само няколко седмици по-късно въпросителните, с които завърши спортната ми кариера, получиха отговори. Ако този тест ми беше направен във времето докато спортувах професионално, то кариерата ми можеше да бъде много по-продължителна.Това, което първо разбрах, от изследването беше, че съм много талантлива и спортът е загубил много с оттеглянето ми.

Това е малко в кръга на шегата, разбира се. Генетичното изследване показа, че мускулатурата ми е много подходяща за аеробно и анаеробно натоварване, но с малък превес в реализиране на отлични резултати в спортовете, изискващи бързина и сила. Това не ме изненада – нали някога бях спринтьорка. А това, че мускулатурата ми е подходяща за спорт, също беше ясно.

Че имат талант за спорт децата осъзнават още, когато забележат, че са любимци на учителя по физическо възпитание.Но тук идва разковничето. Наред с отличните гени за спорт съм и човек, който може да се възстановява много бързо, но пък и гените ми ме предразполагат към висок риск към травми. Генетикът д-р Михайлова, с която проведох консултацията след генетичния тест, ми поясни, че спортове с рязка промяна на движение не са препоръчителни за мен (случайно или не, тренирах лека атлетика, където обикновено движението е регламентирано в един коридор).

И ако преди десетилетия някой ми беше обяснил и доказал, че имам проблем с колагено-образуването в тялото си и това води до травматизъм в опорно-двигателния апарат, най-вероятно щях да споря с треньорите си какво натоварване трябва да ми прилагат в тренировъчния режим. Склонността ми към бързо възстановяване даваше възможност на треньорите ми да ме натоварват много, ще си позволя да се изразя на жаргон – днес тренирам „като куче”, а за утре съм се възстановила за нова доза „зверско” натоварване. Но никой не е отчитал генната ми висока предразположеност към травматизъм. И именно тази комбинация на плюсовете и минусите на генетичния ми профил е довела до сериозната травма, която ми отреди край на професионалния спорт.

Още един много интересен факт показа генетичното изследване – организмът ми не може да обработи кофеинът. Във времето на професионалната ми спортна кариера приемах това вещество като стимулант не само под формата на силно кафе, но и като силно концентриран кофеин в хранителни добавки. Оказва се, че кофеинът не ми е помагал. А точно обратното.

Като вещество, което не се абсорбира, то кофеинът само натоварва сърдечно-съдовата ми система, а и тегли от така ценния ми колаген (вече споменах, че организмът ми е лишен от този толкова важен градивен елемент в опорно-двигателния апарат). Т.е., приемала съм стимулант, който всъщност е оказвал негативно влияние върху натоварването на сърцето ми и така или иначе повишения риск от травми.

Сега спортувам от време-навреме – карам любителски ски, посещавам групови занимания по пилатес и извършвам неособено натоварващи тренировки във фитнес, много рядко бягам. И постъпвам като пълен лаик в областта (въпреки образованието ми в Национална спортна академия и професията ми, обвързана с леката атлетика по няколко направления) – не загрявам, не „разтягам”, слизам от лифта и се пускам по ски-пистата, без да подготвя мускулатурата. Д-р Михайлова обърна внимание именно на това – травматизма. Честите подувания на коленете ми, леки болки в ставите след спортуване намериха своя отговор, но и решение.

Научих още нещо за себе си, което мислех че е точно обратното – мога бързо да губя тегло, когато реша да редуцирам масата си, и то черпейки от запаса си от мазнини. А и мога бързо да натрупвам мускули. Като резултат генетичното изследване и последвалата консултация с д-р Михайлова, получих много богата информация, съобразена с лично моите гени, за това как мога да помогна на тялото си да живее пълноценно. Спортният генетичен тест определено може да бъде в полза за селекция и подбор на млади спортисти.

Може да даде насоки на много родители към кой спорт да насочат децата си, защото колкото и да ни се иска наследникът ни да бъде прекрасен щангист, то той може би е роден да бяга до изнемога в дългите дистанции. Тестът може да бъде изключително полезен и за активни спортисти, защото това, което е кодирано в нас, няма как да бъде пренебрегнато. А много често ние го пренебрегваме, само защото нямаме отговори на елементарни въпроси или нямаме информация. А в модерния свят не трябва да изпускаме информацията за това, което носим в нас – гените.

Те говорят, дават пътища, отговарят. Но трябва да се обърнеш към тях. Това вече е реализуемо. _____Мобилната версия на Tennis24.

bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК! Коментари Блог От авторитеНазаем Новини Най-четениПоследни

Menu Title