Синер по стъпките на Федерер и Джокович

5 Мар., 2024
37 преглеждания

 

Синер по стъпките на Федерер и Джокович

Синер по стъпките на Федерер и Джокович

Синер по стъпките на Федерер и Джокович

Изминаха седем години откакто някой тенисист успя да спечели последователно Australian Open и Индиън Уелс – първия за сезона турнир от Големия шлем и първия от сериите Мастърс 1000. За последно „златното“ постижение направи Роджър Федерер през 2017 г., когато на финала в Мелбърн победи Рафаел Надал в епичен 5 сетов двубой, а след това надви и сънародника си от Швейцария Стан Вавринка в спор за трофея в Калифорния.Сега подобна възможност се открива и пред Яник Синер.

22 годишният италианец заслужи първата си титла от Големия шлем в края на януари, побеждавайки на финала Даниил Медведев с обрат от 0:2 до 3:2 сета. Месец по-късно Синер, двукратен шампион от Sofia Open (2020, 2021), се завърна на корта на АТП 500 турнира в зала в Ротердам (Нидерландия), където също спечели трофея след успех във финала над Алекс Де Минор.Тази седмица супер талантът на Италия ще бъде сред горещите имена в Индиън Уелс, а при нов триумф ще стане първият след Федерер, печелейки последователно в Австралия и Калифорния.През последните няколко години Новак Джокович нямаше тази възможност, след като не беше допускан до участие заради липсата на ваксина срещу коронавирус.

Статистиката показва, че от 2010 г. насам, с изключение на споменатия сезон 2017, само още един тенисист е правил въпросния дубъл – Australian Open и Индиън Уелс. Това е Новак Джокович.През 2011 г.

сърбинът направи първия си супер сезон в тура. Той не просто спечели последователно в Мелбърн и Калифорния, но допусна първата си загуба чак на полуфиналите на „Ролан Гарос“ през юни (от Роджър Федерер).„Джокера“ успя да направи дубъл Australian Open – Индиън Уелс също и през 2015 и 2016 г. Тогава в Мелбърн той победи на два пъти Анди Мъри, а в Калифорния се справи съответно с Роджър Федерер (2015 г.

) и Милош Раонич (2016 г.).На косъм до подобно постижение беше и Рафаел Надал през 2022 г. Тогава „Матадора“ спечели за втори път в кариерата си трофея в Австралия, но в Индиън Уелс отстъпи на финала пред Тейлър Фриц, получавайки поредна контузия в кариерата си.

Ако успее да повтори този страхотен успех, Яник Синер по всяка вероятност ще запише и личен рекорд в ранглистата, изкачвайки се до №2.

Menu Title