Тенис надлъж и шир

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Вярвам, че съм наистина близо до това да спечеля турнир от Големия шлем. Знам, че това са силни думи, но усещам, че съм призван да го направя".Думите са на 21-годишния Стефанос Циципас - най-младия шампион във финалите на АТП от Лейтън Хюит през 2001 г. насам.

Разбира се, насочени са към добре познатия въпрос - има ли кой да наруши хегемонията на тримата големи в тениса.Сезон след сезон специалисти, тенисисти и почитатели гледат числа и статистики в търсене на следа, която да подсказва, че идва промяна от младото поколение срещу ветераните Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. И ако поколението на Григор Димитров, Милош Раонич и Кей Нишикори досега не успя да го направи, то погледите вече се насочват към още по-младите.Турнирът в Лондон определено може да послужи като опорна точка за тези, които виждат настъпващата нова вълна.

Въпреки това тримата големи не бива да бъдат подценявани.Знак от ЛондонЦиципас стана най-младият тенисист, който печели финалния турнир на АТП в дебютното си участие след Джон Макенроу през 1978 г. По пътя към върха гръцкият състезател отстрани Федерер в полуфиналите.Във финала той победи друг от представителите на младото поколение - Доминик Тийм.

Това беше едва третият случай от 2002 г. насам, в който във финала не игра поне един от тримата големи. Сега в Лондон единствено Федерер от ветераните успя да излезе от групите.Циципас (21 години), Тийм (26), Александър Зверев (22) и Данийл Медведев (23) оставиха отлични впечатления не само в зала "О2 арена", но и през целия сезон.

Събитията от последната седмица засилиха усещането, че младите, към които трябва да се добави и осмият в света Матео Беретини (23), набират скорост.Поглед в изминалите пет години обаче показва, че финалите на АТП не са показател за това какво предстои в Големия шлем. В края на 2016 г. шампион в Лондон стана Анди Мъри и оттогава никой от тримата големи не е печелил турнира (Григор Димитров 2017 г.

, Зверев 2018 г. и Циципас 2019 г.). Въпреки това Федерер, Надал и Джокович наложиха абсолютна хегемония в Големия шлем и триумфираха в последните 12 турнира.

В това време "бившите млади" Димитров, Раонич и Нишикори, от които се очакваше да препречат пътя на тримата големи, отстъпиха позиции, без никой от тях да успее да спечели турнир от Шлема.Устремът на младите срещу действителносттаВъпреки увереността си, че може да спечели някой от четирите най-значими турнира, Циципас е наясно, че това е много трудна задача. Той посочи, че във формат три от пет сета противопоставянето срещу големите е огромно предизвикателство."Това е наистина трудна задача.

За нас, младите, е въпрос на време. Не знам. Ще трябва да ги победим или да ги изчакаме", заяви Циципас.Тийм, който загуби от Рафаел Надал последните два финала на "Ролан Гарос", вярва, че догодина може най-накрая да има различен победител в Шлема.

"Смятам, че със сигурност можем да го направим. Всички играем голям тенис. Саша (Зверев), Стефанос, аз, някои други момчета... Сигурен съм, че ще видим нов и млад шампион в Големия шлем догодина", каза австриецът.

В края на трудния сезон, белязан от първата му тежка контузия, Димитров събуди апетита си да бъде на върха. Българинът стигна полуфиналите на US Open след зрелищна първа победа срещу Федерер. С нея и със силното си представяне на мастърса в Париж той си върна увереността и отново се прицели към високите постижения.В списъка с интересните и добре играещи тенисисти попадат още руснаците Карен Хачанов и Андрей Рубльов, канадците Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов, както и Алекс де Минор и Яник Синер.

И все пак фаворитите за прекъсване на хегемонията на тримата големи са Тийм, Зверев, Циципас и Медведев. "Въпросът, който следва да бъде задаван, е има ли път след Джокович, Федерер и Надал. След тази седмица мисля, че сме в сигурни ръце", заяви бившият водач в световната ранглиста Борис Бекер.Божидар Къртунов, "Дневник" _____

Виж още »

Откъс от биографията на Федерер: Марката RF

Откъс от биографията на Федерер: Марката RF

Откъс от биографията на Федерер: Марката RF

Откъс от биографията на Федерер: Марката RF

До края на месец ноември втората част от официалната биография на Роджър Федерер ще излезе на българския пазар. Автор е добре познатият швейцарски журналист Рене Щауфер, който написа и първата част от биографията на тенисисти, а издател е Premium Books.Tennis24.bg получи ексклузивен откъс от биографията на Федерер, свързан с неговите рекламни договори.

Насладете му се в следващите редове: 37. МАРКАТА RFЛинет Федерер не вярва на очите си, когато прочита едно от първите обширни интервюта на сина си. Това, което пише там, ѝ се струва странно. На въпроса какво ще си купи, когато спечели по-голяма сума пари, той отговаря: „Мерцедес“.

Не могла да познае своя Роджър. Той още ходи на училище, няма дори шофьорска книжка и е изцяло отдаден на спорта. Става ѝ любопитно и се обажда в редакцията на седмичното списание, за да разбере дали наистина така е отговорил. Там проверили нещата и се оказало, че репортерът е чул грешно.

Отговорът не бил ,,Мерцедес“, а „повече сидита“ (Меер це де-с. – Бел. пр.).

Този анекдот показва, че Федерер още от младежките си години е скромен, задоволяващ се с малко човек. Предпочита духовното – като добрата музика – пред материалното. Финансовото му благосъстояние, което чрез неговата харизма и успехите нараства многократно през годините, е само приятно допълнение към това, на което е отдаден – да играе тенис. По ирония на съдбата по-късно все пак кара коли на известната немска марка, и то най-шикозните и най-скъпите модели.

Но не трябва да плаща за тях, напротив – дори получава пари. През пролетта на 2008 г. той сключва многогодишен рекламен договор с Mercedes Benz China Ltd, а десет години по-късно съвместната им работа се разширява по целия свят.Той не губи скромността, за която говореше майка му, дори когато доларите започват да пълнят сметката му, и то с много нули отзад.

Той става най-добре платеният спортист и най-известното рекламно лице сред останалите атлети. Въпреки че тенисистите по правило се нареждат след най-добрите баскетболисти, боксьори, голфъри, футболисти и други суперзвезди на световния спорт, особено в САЩ.Скромността на Федерер е, колкото и странно да звучи, основната причина за успеха му като рекламно лице. Той никога не е бил продуктово позиционирана и екстравагантна звезда, напротив – държи на качества като непретенциозност, доверие, естественост и отговорност, като същевременно е стъпил здраво на земята.

Такъв, в когото без колебание ще вложиш средства.„Аз се задоволявам с много малко – каза ми той веднъж, в по-късната фаза на кариерата си. – Това може да бъде вечеря с приятели, среща с някой познат или пък да прочета някоя книжка на децата. Може да бъде най-малкото и просто нещо.

“Ако Федерер е имал изобщо финансови проблеми, то това е било най-вероятно в самото начало на кариерата му. Още от 1998-а разходите му се покриват от доходите от наградните фондове в турнирите и от подпомагането от страна на федерацията. Облеклото си получава от „Найк“, ракетите - от „Уилсън“, а кордажите - от „Бабола“. Една швейцарска телефонна компания покрива сметките му за телефон, което той намира за страхотно.

„За финансите бяха отговорни родителите ми. Аз въобще не исках да знам колко пари получавам, защото можеше да се промени отношението ми към тениса“ – каза ми той още като младеж.Отдавна беше обвързан с договор с американската агенция IMG, която някога беше водеща в света на тениса. Спонсорството тогава още не беше така развито.

Трябваше да минат много години, докато Федерер стане известен и ценен като рекламен партньор извън Швейцария и не само в тениса. Преди първата си победа на „Уимбълдън“ освен договорите за екипировка с „Найк“ и „Уилсън“ имаше много малко други рекламни ангажименти - с „Еми“ (млечни продукти) и „Ролекс“.Съдбата пожела веднага след пробива си на „Уимбълдън“ 2003 да се откаже от IMG и да създаде своя Inhouse Management. В центъра на тази структура са родителите му, приятелката му Мирка, адвокатът Бернхард Кристен, който през 2014 г.

внезапно почина, както и Ролф Ауер – финансов и данъчен консултант. Фокусират дейността си в HIPPO Gmbh със седалище в Ботминген, което по-късно премина в Tenro AG – „тен“ от „тенис“ и „ро“ – от „Роджър“. После към тази структура добавят Tenro Event AG, което отговаря за организацията и подпомагането в областта на спорта, изкуството и културата, а после и Tenro Holding AG.Недостатъчно опитният тим скоро стига до предела си в обслужването на първия в световната ранглиста.

Не че правят грешки, като например да се впуснат в търговия с акции или пък да действат необмислено. Просто представата на Федерер за собствената му пазарна стойност междувременно се е променила. „Роджър се превърна в перфекционист. Стана много взискателен – казва майка му през април 2004 г.

– Искаше да получава непрекъснато информация, направо беше педантичен.“Първоначално в областта на спонсорството не се случва нищо конкретно, от гледна точка на договор с часовниците. През лятото на 2004-та „Морис Лакроа“ заменят „Ролекс“. През есента на същата година Федерер признава, че обкръжението му не е на мястото си.

„Много ни се събра, особено на майка ми и Мирка – каза той. – Аз не съм някой, който брои парите. Но сега съм в такава фаза на живота си, че не искам да проспя всичко.“Това, което му липсва, е обвързване с международна мрежа от опитни мениджъри.

Затова през 2005 г. се спира на една световна агенция, но този път при други условия и различна позиция. Малко изненадващо обявява, че това отново е IMG, въпреки че преди две години се е разделил с нея. Междувременно тя е станала собственост на милиардера инвеститор Тед Форстман, който иска непременно да го върне обратно и полага немалко усилия за това.

Човекът, който му отваря вратата към това начинание, е Моника Селеш – деветкратната победителка от Големия шлем. Тя се среща с Роджър и Мирка и настоява да се обърнат към IMG, като предлага точно кой да стане мениджър на Федерер: Антъни Люисън – Тони Годсик, който дълги години обслужва самата нея. _____

Виж още »

Ударът на годината: Шапки долу за това изпълнение (видео)

Ударът на годината: Шапки долу за това изпълнение (видео)

Ударът на годината: Шапки долу за това изпълнение (видео)

Ударът на годината: Шапки долу за това изпълнение (видео)

Пабло Куевас е „авторът“ на най-доброто изпълнение на сезона в АТП.33-годишният уругваец направи паметна точка в двубоя си срещу Стефанос Циципас на турнира на червени кортове в Ещорил през пролетта. За изпълнението на Куевас се говори много, но дори и то не му помогна да спечели въпросния двубой, в който Циципас се наложи с 2:0 сета. Вижте шедьовъра на Куевас в следващото видео: _____

Виж още »

Русия с чист успех над шампиона Хърватия

Русия с чист успех над шампиона Хърватия

Русия с чист успех над шампиона Хърватия

Русия с чист успех над шампиона Хърватия

Русия победи Хърватия с 3:0 на старта на “Купа Дейвис”. Карен Хачанов и Андрей Рубльов спечелиха на двойки срещу Иван Додиг и Никола Мектич със 7:6(3), 6:4 и Русия записа чиста победа срещу актуалния шампион в турнира Хърватия.Преди това руснаците спечелиха и двата мача на сингъл - Рубльов се наложи над Борна Гойо с 6:3, 6:3, а Хачанов извоюва ключовата победа срещу Борна Чорич - 6:7 (4), 6:4, 6:4.С успеха Русия показа, че ще бъде сериозен претендент за трофея, макар че играе без първата си ракета Данийл Медведев, който не участва заради преумора след тежкия сезон.

Турнирът за “Купа Дейвис” се провежда в Испания по нов формат, който наподобява схемата на световното първенство по футбол. 18 отбора са разпределени в шест групи, като след груповата фаза следват елиминациите. Финалът е в Мадрид на 24 ноември. _____

Виж още »

Бекер: Финалът на Уимбълдън беше мачът на сезона

Бекер: Финалът на Уимбълдън беше мачът на сезона

Бекер: Финалът на Уимбълдън беше мачът на сезона

Бекер: Финалът на Уимбълдън беше мачът на сезона

Бившият №1 в света Борис Бекер посочи финалът на Уимбълдън между Новак Джокович и Рафаел Надал като най-добрият мач през изминалия сезон. Ноле спечели трофея по драматичен начин с 13:12 гейма в петия сет, след като преди това Федерер пропусна два мачбола. Запитан кой е мачът на сезона, Бекер отвърна категорично: "Без никаква сянка на съмнение, това е финалът на Уимбълдън между Федерер и Джокович. Двама играчи на върха на своя спорт, показващи най-доброто от себе си, решили нещата в тайбрек на петия сет.

За първи път видяхме това във финал на Уимбълдън". Според Бекер, шампионът ще защити титлата си догодина. "Младите играчи имат много мощ, удрят топката по-здраво от ветераните и Уимбълдън дава възможност да се превърне в арена за техния пробив. Но няма да сбъркаш, ако посочиш шампиона.

Ще заложа на Новак", коментира германецът относно прогнозата си за догодина. Сърбинът е фаворит и за Australian Open, смята друг бивш тенисист - Тим Хенман. "Ще заложа на Джокович за Мелбърн. Неговите постижения там са невероятни.

Има достатъчно време за почивка и подготовка и определено той ще бъде фаворитът", коментира британецът. _____

Виж още »

Радулова започна в Израел с две победи

Радулова започна в Израел с две победи

Радулова започна в Израел с две победи

Радулова започна в Израел с две победи

Дария Радулова ( ТК "НСА", гр.София) записа победи на сингъл и по двойки на турнира за юноши и девойки от втора категория на ITF в Хайфа (Израел). Радулова направи обрат и победи на сингъл с 3-6, 6-1, 6-3 представителката на домакините Лиам Овед. В турнира по двойки Радулова и Нина Раданович от Франция се наложиха със 7-6(4), 6-2 над Линда Климовичова и Никола Бартункова от Чехия.

Даря Шаламанова (ТК "Дема", гр.София) също започна с успех при дуетите. Шаламанова и Ева Шоу от Великобритания победиха с 6-2, 6-4 Лора Радивоевич от Сърбия и Еми Ярон от Израел. Даря е поставена под номер 16 при девойките и ще стартира срещу Ева Прокопенко от Украйна.

При юношите Пьотр Нестеров (ТК "Черно море Елит ", гр.Варна) отстъпи в първия кръг с 3-6, 4-6 на Мартин Кач от Белгия. Още двама българи започват утре участието си в турнира при юношите. Симеон Терзиев (ТК "Диана", гр.

София), поставен под номер 8, ще играе срещу Йесе Де Ягер от Холандия. №14 Антъни Генов (ТК "Авеню", гр.Бургас) ще стартира срещу Раз Хавив от Израел. _____

Виж още »

Руседски: Федерер не може да спечели повече титли от Шлема

Руседски: Федерер не може да спечели повече титли от Шлема

Руседски: Федерер не може да спечели повече титли от Шлема

Руседски: Федерер не може да спечели повече титли от Шлема

Бившият №4 в света Грег Руседски заяви, че не вярва Роджър Федерер да спечели повече титли от Големия шлем. Маестрото разполага с 20 трофея във витрината си, а през този сезон игра един финал - загубата от Новак Джокович на Уимбълдън. Запитан ден след отпадането на Федерер на полуфиналите на заключителния турнир на ATP дали в бъдеще швейцарецът може да вдигне някой от четирите големи трофея отново, Руседски отговори: "Не мисля. Финалът на Уимбълдън с тези два мачбола бяха големият му момент.

Ако докаже, че греша, ще бъде страхотно, защото това би било чудесно за нашата игра". Последният трофей на Роджър Федерер от Големия шлем беше титлата от Australian Open през 2018-та година. Той успя да спечели четири титли през настоящия сезон - в Дубай, Маями, Хале и Базел. _____

Виж още »

В Австрия подозират: Тийм и Младенович са разделени

В Австрия подозират: Тийм и Младенович са разделени

В Австрия подозират: Тийм и Младенович са разделени

В Австрия подозират: Тийм и Младенович са разделени

Разцъфващият романс между Доминик Тийм и Кристина Младенович започва да избледнява, а според някои австрийски издания тенис-двойката дори се е разделила. Кристина „Кики“ Младенович не присъстваше в ложата на Тийм по време на финалите на АТП в Лондон миналата седмица, което допълнително засили спекулациите за евентуална раздяла на двамата. Тийм и Младенович официализираха връзката си по време на миналогодишния „Ролан Гарос“, когато етническата сръбкиня все по-често заемаше място в ложата на Доминатора и викаше за него по време на двубоите му.Бащата на Доминик – Волфганг, потвърди по време на финалите в Лондон, че звездната двойка прекарва все по-малко време заедно.

„Те нямат много време да бъдат заедно, дори когато са на едни и същи турнири през седмицата. Тя (Младенович) свърши страхотна работа при победата на Франция за „Фед къп“. В момента празнува титлата. Много се радвам за нея“, каза Волфганг.

Разделени или не, Доминик Тийм се радва на страхотен финал на сезона, в който австриецът се поздрави с титлите от Пекин и Виена, а освен това достигна и до двубоя за трофея от финалите на АТП в Лондон. Всичко това осигури на Доминатора достигането до 4-о място я ранглистата. _____

Виж още »

Лейвър: Циципас и Тийм ще спечелят Мейджър догодина

Лейвър: Циципас и Тийм ще спечелят Мейджър догодина

Лейвър: Циципас и Тийм ще спечелят Мейджър догодина

Лейвър: Циципас и Тийм ще спечелят Мейджър догодина

Тенис легендата Род Лейвър поздрави младите финалисти в заключителния турнир на ATP в Лондон Стефанос Циципас и Доминик Тийм. Двамата изиграха страхотен двубой, завършил с победа на Циципас в решителен тайбрек на третия сет. Те успяха да достигнат до финала в година, в която в надпреварата участваха Рафаел Надал, Новак Джокович и Роджър Федерер. Това очаквано предизвика много коментари, че следващите поколения са готови да се намесят в битката и за турнирите от Големия шлем, които все още са доминирани от голямата тройка.

"Невероятно състезание, страхотно спортсменство, зараждащо се съперничество. Поздравления Стефанос Циципас - тенисът е в добри ръце. Доминик Тийм също имаше невероятна година и само няколко точки го разделиха от трофея. Очаквам и двамата да спечелят мейджър титли през 2020-та година", написа Род Лейвър в своя профил в "Туитър".

Поздравления към двамата играчи отправиха още Тим Хенман, Борис Бекер и други. "Тийм беше фантастичен в решителните сетове тази година, но Циципас показа невероятно израстване и зрялост. Заслужи най-голямата си титла", коментира Хенман. "Суперзвезда се роди пред очите ми, той е истински хит!

", добави Бекер. _____

Виж още »

Трима българи ще участват на турнир в Израел

Трима българи ще участват на турнир в Израел

Трима българи ще участват на турнир в Израел

Трима българи ще участват на турнир в Израел

Един от талантите на българския тенис Симеон Терзиев (на снимката) се подготвя за участие в пореден силен международен турнир. През тази седмица той ще играе на кортовете в Хайфа (Израел), а надпреварата за състезатели до 18 години е от категорията J2.В момента 17-годишният българин се напира на 136-о място в световната ранглиста на своята възраст, което му отрежда 10-ата позиция сред поставените в схемата. Най-добре класиран сред всички участници е латвиецът Карлинс Озолинс (№51).

Терзиев ще играе и в турнира на двойки заедно с друг българин – Пьтр Несторов. През тази година двамата имат титла и финал заедно на корта. В надпреварата на сингъл участие ще вземе и Антъни Генов. _____

Виж още »

Menu Title