Федерер: Нямах в главата си духове с образа на Ноле

15 Ное., 2019
1304 преглеждания

 

Федерер: Нямах в главата си духове с образа на Ноле

Федерер: Нямах в главата си духове с образа на Ноле

Федерер: Нямах в главата си духове с образа на Ноле

Роджър Федерер сложи край на черната си серия срещу Новак Джокович, когото не беше побеждавал от 2015-та година в четири поредни сблъсъка. Швейцарецът изигра отличен мач в последния кръг на груповата фаза от финалите на ATP и се наложи с 6:4, 6:3, за да се класира на полуфиналите. След двубоя Маестрото призна, че не е имал „духове“ в главата си с образа на Джокович заради драматичния начин, по който загуби финала на Уимбълдън, след като имаше два мачбола на свой сервис. „Такива духове никога не се съществували.

Родени бяха от някои от вас, журналистите. Аз дори не знаех, че не съм го побеждавал от няколко години. Не съм се чувствал така, защото бях много близо и в Париж през миналата година“, коментира Федерер. „Честно казано чувствах, че ще имам своите шансове.

Просто съм щастлив от нивото, на което мога да играя в момента. Разбира се, винаги е специално да победиш Новак, сега дори е по-специално заради онова, което се случи. Но не съм се чувствал, сякаш трябва да се отърва от някакви духове или нещо подобно. Мисля, че продължих напред доста бързо след това.

Играя много добре този сезон и мисля, че тази победа го потвърди“, добави той. Маестрото записа 53-та победа при само 9 загуби през сезона, а във финалите на ATP в кариерата му това беше победа №59. Той ще играе за 16-ти път на полуфинал при 17 класирания за турнира. След двубоя стана ясно, че победата над Ноле е била отборно усилие – Федерер и неговите наставници Северин Люти и Иван Любичич са прекарали 75 минути в оформяне на стратегията за двубоя.

В крайна сметка швейцарецът се нуждаеше само от 73 минути, за да реализира плана. „Има много неща, които имат значение за такъв двубой. Разговорях дълго с отбора преди това – може би около час и 15 минути, относно различните възможности, относно това какво може да се случи. Те ми казаха какво мислят, че ще стане.

Имах сходни усещания. Когато излезеш на корта, не знаеш дали нещо от това ще проработи или ще стане така, както си го мислел“, подчерта Федерер. „Усетих от самото начало, че имам добър ритъм от основната линия и на сервис. Почувствах, че той ще има проблеми, ако не покаже най-добрия си тенис.

Това е добро усещане, но в крайна сметка не ти върши много работа, защото Новак е постигнал невероятни неща през своята кариера и е намирал начини да те накара да играеш по-слабо или просто да бъде по-добър от теб, да измъкне победата от теб, точно както направи на Уимбълдън“, продължи анализа си Маестрото. „Знаех, че началото няма да бъде ключът, но ще бъде важно. Имах добра серия от начален удар, може би през целия първи сет. Това ми позволи да поддържам напрежението, да миксирам играта си.

Защото той успя да играе много агресивно в средата на частта, което ме изненада малко. Нещата просто се получиха за мен. Тази вечер просто беше една от онези, когато спазих игровия план. Получих това, което очаквах и чувството накрая беше много хубаво“, завърши той.

_____

Menu Title