Дел Потро трябва да стисне зъби отново

21 юни, 2019
333 преглеждания

 

Дел Потро трябва да стисне зъби отново

Дел Потро трябва да стисне зъби отново

Дел Потро трябва да стисне зъби отново

Кариерата на Хуан Мартин дел Потро е белязана от много върхове и спадове. Двуметровият аржентинец ще се изправи пред поредно предизвикателство, след като през седмицата стана ясно, че отново е счупил капачката на дясното си колено. Абсолютно същата травма Дел По получи и миналия октомври, а в резултат на нея отсъстваше близо шест месеца от тура. За Дел Потро няма тайни във възстановителния процес.

Той, на практика, пропусна две години (2014, 2015) заради контузия в китката на лявата ръка и претърпени три операции. Години преди това оперира и китката на дясната си ръка, заради което пак бе за дълго в лазарета. За съжаление на шампиона от US Open 2009 ще му се наложи пак да стисне зъби и търпеливо да изчака момента, когато отново ще бъде напълно здрав и готов да направи поредното си завръщане сред елита на професионалния тенис. В следващите редове ви предоставяме кратка ретроспекция на върховете и спадовете на Дел Потро, които белязаха кариерата му до момента: 2006: На „Ролан Гарос“ участва за първи път на турнир от Големия шлем, когато е на 17 години.

Приключва годината като най-младият състезател в Топ 100 на ранглистата. 2009: Побеждава Рафаел Надал на полуфиналите и Роджър Федерер на финала, печелейки първата си титла от Големия шлем на US Open. 2010: Бележи личен рекорд, достигайки до четвъртото място в света. В този момент обаче се появяват проблеми с дясната китка.

Подлага се на операция през месец май и не е в състояние да защитава титлата си от Ню Йорк.2011: Започва сезона като №258 и го приключва като №11. 2012: Изкачва се до седмото място в света и побеждава Новак Джокович в битка за бронзов медал на Олимпийските игри в Лондон.2013: На Уимбълдън достига до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем след триумфа на US Open.

Отстъпва в оспорван мач пред Новак Джокович. Завръща се в Топ 5 на ранглистата.2014-15: Появяват се проблеми в лявата китка и се подлага на операция през месец март. Нараняването е толкова сериозно, че се налага да претърпи още две операции.

В този момент Дел Потро се опасява дали изобщо ще успее са се върне на корта. 2016: През февруари най-накрая се завръща в Тура, като е №1042 в ранглистата. Въпреки че не направи пълен сезон, годината донесе няколко много емоционални моменти на Дел Потро: спечелване на сребърен медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро и триумф в отборната надпревара за Купа „Дейвис“. На финала в Загреб срещу Хърватия Дел Потро е с основен принос за победата на „гаучосите“, след като успява да обърне Марин Чилич от 0:2 до 3:2 сета в епичен мач.

Приключва годината като №38. 2017: В Ню Йорк достига до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем за последните 4 години. Губи от бъдещия шампион Рафаел Надал.Приключва годината като №11 в света.

2018: Завръща се в Топ 10 през януари. В Индиън Уелс печели първата си титла от Мастърс 1000 сериите, като на финала отразява мачбол и прави обрат срещу Роджър Федерер. През август записва нов личен рекорд в ранглистата, достигайки до №3 в света, след като по-рано през сезона е играл на полуфиналите на „Ролан Гарос“ и на четвъртфиналите на Уимбълдън. И в двата случая губи от Рафаел Надал.

На US Open побеждава Рафаел Надал (испанецът се отказва след два сета игра) и се класира за финала, където отстъпва пред Новак Джокович. На Мастърс 1000 турнира в Шанхай чупи капачката на десния си крак, което слага край на сезона му. 2019: Достига до четвъртфиналите в Делрей Бийч и Рим. Губи от Карен Хачанов на осминафиналите на „Ролан Гарос“.

На турнира в Куинс Клъб чупи за втори път капачката на дясното коляно, след като се подхлъзва в края на двубоя срещу Денис Шаповалов.

Menu Title