Биографията на Федерер излиза на българския пазар до дни

14 Ное., 2019
812 преглеждания

 

Биографията на Федерер излиза на българския пазар до дни

Биографията на Федерер излиза на българския пазар до дни

Биографията на Федерер излиза на българския пазар до дни

Добри новини за привържениците на Роджър Федерер в България. До края на месец ноември втората част от официалната биография на Маестрото ще излезе на българския пазар. Автор е добре познатият швейцарски журналист Рене Щауфер, който написа и първата част от биографията на тенисисти, а издател е Premium Books.Tennis24.

bg получи ексклузивен откъс от биографията на Федерер. Насладете му се в следващите редове: 7. НОВАТА ВЪЛШЕБНА ПРЪЧИЦАЕдин ключов въпрос занимава Федерер все по-интензивно – трябва ли да смени ракетата си? В началото използва ракета, главата на която е 85 кв.

инча, или преизчислено в сантиметри – 548 кв. см. В най-успешната си фаза използва Wilson Pro Staff 90, чиято глава от 581 кв. см е с около 6% по-голяма.

С точно такава играе от пролетта на 2003-та, с нея печели 71 турнира, между които и 17-те си титли от Големия шлем, тя просто е неговата вълшебна пръчица. Оттогава всеобщата тенденция върви по посока на увеличаването на площта на кордажа. Всъщност Федерер е един от последните играчи, които използват ракета с по-малка глава. Матс Виландер даже я нарича „динозавърска“.

Федерер принципно е склонен да даде шанс на по-модерна ракета с по-голяма глава. Само че и със старата си играе добре, затова не бърза. Да направи промяната, го окуражава Пийт Сампрас, който съжалява, че в последните години на своята кариера не се е решил на този риск, както и Пол Анакон, който преди тренира американеца, а сега е част от екипа на Федерер.Той се надява, че чрез по-голямата повърхност ще се усили ускорението на топката, особено при сервис – говори за полза, наречена „easy power“.

Логично е и да се намали броят на топките, удряни с рамката на ракетата – така нареченият на жаргон „shank“, защото тези неуспешни удари му костват точки, особено при бекхенда. Също така по-голямата глава прави ракетата по-стабилна при контактите с топката, по-специално при волетата и демиволетата. Не е без значение и фактът, че по този начин играчът има чувството за по-голям контрол върху топката, което води до по-високо самочувствие, а това значително подобрява играта – ударите стават все по-успешни и последователни, по-бързи, по-агресивни в атака.Още през 2012 г.

Федерер посреща в Цюрих екип на производителите Wilson, за да тества по-голямата площ на главата на новите ракети. Обаче едва година по-късно, в Хамбург и Гщаад, когато ранното му отпадане на „Уимбълдън“ е вече факт, се осмелява да смени ракетата си с такава, чиято глава е 98 кв. инча. Експериментът пропадна, още повече че отново се появява болката в гърба му.

Необичайно разсеян е, видимо не се чувства добре с новия си уред – той е като чуждо тяло в ръцете му. Преди следващия турнир в Синсинати Федерер спонтанно решава да се върне към добре познатия си стар модел на ракетата.Експериментите обаче не спират. През декември 2013 г.

, по време на ваканцията си в Дубай, продължава тестовете с два прототипа, които са произведени според специалните му изисквания. Вече е решил и се спира на модел с глава от 97 кв. инча (626 кв. см).

На практика този размер е с 7,5% по-голям, а в сравнение с ракетата от младежките му години – даже с 14%. После всичко става много бързо. Wilson произвеждат една дузина от тези ракети и още преди Коледа ги предават на фирмата Priority one във Флорида за наплитане на кордажа. По надлъжната ос поставят естествена корда, както досега (заради прекрасното чувство, което предизвиква у Федерер натуралният продукт), а по напречната ос – синтетична, за по-голяма стабилност.

_____

Menu Title