Цветан Цолов на 82 години

17 Сеп., 2023
58 преглеждания

 

Цветан Цолов на 82 години

Цветан Цолов на 82 години

Цветан Цолов на 82 години

БИВШИЯТ ГИМНАСТИК, КОЙТО ПРЕКРАТЯВА ХЕГЕМОНИЯТА НА 10-КРАТНИЯ НИ ШАМПИОН НИКОЛАЙ ЧУПАРОВ-Първият тенисист, който сам на корта тренира сервиси. Цолето притежава общо 6 шампионски титли, но се състезава само до …29- годишна възрастТочно в деня, в който България започва своята среща за Купа „Дейвис“ с Казахстан, достолепните 82 години навършва един от последните доайени на родния тенис ЦВЕТАН ЦОЛОВ. Именно Цолето, както го наричат неговите близки и познати, сложи край през 1965 г.

на хегемонията на десеткратния ни шампион поединично Николай Чупаров.Има случаи в световната спортна история, когато даден спорт поради една или друга причина губи свой талант. Привлечен или просто преминал към друг спорт, този състезател разгръща в него още повече своя потенциал и се изявява още по-силно. В тениса така става например с големия румънски тенисист от 60-те и 70-те години на миналия век Йон Цириак, по-късно известен спортен мениджър, а сега и крупен бизнесмен.

Поради загубен бас, вече 20-годишен захвърля хокейния стик и хваща здраво ракетата. Сериозна травма изважда също от ледената пързалка чехословашкия хокеист Иржи Парма, за да стане един от най-добрите чехословашки тенисисти. По-късно изявен треньор, именно Парма подготвя за върховете на световния тенис легендата Мартина Навратилова. През 1961 г.

той помагаше при подготовката и на нашите елитни ракети за Универсиада- 1961 в София.В България подобен случай е Цветан Цолов, роден на 16 септември1941 г. в София. Надежден гимнастик, дори столичен шампион за юноши III разряд, Цветан Цолов пада лошо от успоредката по гръб.

Разбира, че за него това е краят на гимнастическия подиум. За щастие в гимназията попада в един клас с Иван Шавкулов /Шафа/, вече републикански шампион по тенис за юноши, играещ стилово и атакуващо. Скоро в същото 34-о училище /сега Руската гимназия „А.С.

Пушкин“ на ул. „Цар Шишман“/ „цъфва“ и Цъфа /Стефан Цветков- старши/. Той е най-добрият приятел /и до ден-днешен/ на Цолето още от махалата – квартал „Цар Иван Асен Втори“, развъдника на тенисисти в столицата най-вече поради непосредствената му близост с Борисовата градина и кортовете в нея. Това трио от съученици и връстници, родени през 1941 г.

, диктува не само юношеския тенис в България, но възражда и нападателния стил на игра с чести излизания на мрежата, позабравен през продължилата две десетилетия ера на „рицарите от основната линия“ – Александър Димитров (Герман) и Николай Чупаров /Чупето/.Най-ярък представител на този модерен навремето и несъмнено най-красив атакуващ стил на игра става именно Цветан Цолов. Двамата с Цъфа така се запалват по тениса, че понякога дори се преструват на болни, изкрънкват от училищната лекарка медицин-ска бележка за три дни. И после „мнимите болни“ три дни се скъсват да удрят топката на кортовете на ДФС „Червено знаме“ /сега „Спортна София“/ или на ДФС „Спартак“ /сега ТК „Левски-София“/.

Меракът скоро дава плодове. Стефан Цветков става юношески вицешампион на сингъл, първенец на двойки и смесени двойки. Въпреки късния си старт в тениса, Цолето пък се окичва през 1959 г. дори с шампионската титла поединично при юношите, детронирайки дотогавашния „номер едно“ Иван Шавкулов /Шафа/.

Развил в гимнастиката много здрав раменен пояс, Цветан Цолов съзнава, че неговата „ахилесова пета“ за големия спорт са по-слабите крака. Затова много често можеше да бъде видян в ранни зори да бяга по алеите на Борисовата градина, „нахлузил /по негови думи/ анцуга направо върху пижамата“. Той е първият български тенисист от по-новото време /преди години това са правели Асен Цанков, Васил Младжов и Никола Рясков/, който обръща специално внимание върху началния удар като основен елемент в играта.„Особено ми повлия „Универсиада-1961″ в София – споделя Цветан Цолов.

– Видях „на живо“ как Боро Йованович, най-силният тогава югославски тенисист, като сервира, подскача и удря топката във въздуха. Той имаше горе-долу моята физика – плещест, здрав, но невисок на ръст. Започнах да си мисля, щом този вече утвърден и на световния корт играч подскача, значи става по-висок и съответно сервисът му – по-силен. Започнах и аз да бия сервис с подскок.

„Лентата пък на моите детски спомени ме връща също към ранните 60-години на ХХ век. Цолето излиза сам на корт №4 в горната клетка на БСФС (сега отново Софийски тенис клуб), стиснал в едната си ръка ракетата, а с другата грабнал кошче с топки. Поставя по една синьо-жълта картонена кутия «Треторн» /тогава топките бяха в картонени кутии, а не в метални под налягане/ в двата ъгъла на «те-то» и започва да бие сервиси и цели кутите. И така винаги повече от час.

Ние, децата го наблюдавахме с любопитство. Зад телената ограда се чуваха обаче и гласове на по-възрастните: „Цолето да не е пощурял?! Какво прави?Тръгнал сам да бие сервиси?!

Защо?“ Тези реакции показват и равнището на мислене в родния тенис, за да може тренирането на основен игрови елемент, като сервиса, да поражда такова учудване.Упоритият широкоплещест младеж обаче превърна сервиса в свое основно оръжие. Към мощния за времето на дървените ракети и доста точен начален удар, той прибави дълбок и добре пласиран в ъглите форхенд, остър удар над глава /смаш или смач/ и прилични волета.

С този арсенал на нападателния стил пътят към успеха и в мъжкия тенис вече е открит. Първите титли на Цветан Цолов идват на двойки – смесени (1962 и 1963 г.) с Юлия Берберян (майката и треньорка на трите сестри Малееви) и мъже двойки (1964-1965 г.) с неразделния си приятел и съотборник от „Спартак“ (София) Стефан Цветков-старши.

След два неуспешни опита на финала поединично, през 1965 г. бившият гимнастик успява да прескочи и „Рубикона“ Николай Чупаров, рекордьора ни по шампионски титли (10!) на „сингъл“. Хегемонията на Чупето, големия тактик и надарен с невероятен усет към топката, е прекратена.

„Намерил му вече цаката“, на следващата 1966-а Цветан Цолов по-леко преодолява Чупаров и за втори пореден път се изкачва на най-високото стъпало на стълбичката на победителите. Така той се записва в летописа на българския тенис с общо шест шампионски титли – 2 на „сингъл“ и 4 в каретата .„За титлата си на «сингъл» – спомня си сега с усмивка Цолето – получих и парична награда от… 25 лева.

От тях обаче ми удържаха и ергенски данък. Наистина и в световния тенис премиите тогава бяха далеч-далеч по- малки и несравними със сегашните, но чак пък …25 лева?!»Съвсем естествено майсторът на спорта Цветан Цолов е включен още през 1963 г.

в националния отбор на България. За съжаление той не можа да участва в най-голямото и авторитетно навремето състезание за Купа „Дейвис“ Вероятно заради тежката ни загуба с 0:5 от Франция при първото ни участие през 1964 г. в Дижон, през най-силните години на Цолето в тениса – 1965 и 1966 г., България не заявява участие в Купа „Дейвис“.

Има твърдения, че през една от тези години е трябвало да играем срещу расистката тогава ЮАР – нещо невъзможно за социалистическа страна. Когато през 1967 г. приемаме в София Португалия, той вече е отстъпил своята шампионска титла на по-младия Кирил Яшмаков и съответно Кирчо е титуляр в отбора.Иначе Цолето играе на „Универсиада-1961″ в София и на пет Балканиади през периода 1963 – 1968 г.

Балканиадите тогава бяха много силни състезания с всички звезди на балканските страни и утвърдени имена, като Боро Йованович и Никола Пилич (СФРЮ), Йон Цириак и Илие Настасе (Румъния), гърка Никос Калугеропулос , които бяха в елита на Европа и света, и др. При тази голяма конкуренция най-доброто ни класиране с участието на Цолов е в Истанбул през 1964 г. Тогава България (в отбора са Н. Чупаров, Рангел Рангелов, Ст.

Цветков и Цв. Цолов) заема второто място след Румъния.За съжаление мс Цветан Цолов прекратява още през 1970 г. активната си състе-зателна дейност.

Рано, дори „обидно рано“ за днешните времена в тениса, едва на 29 години. Просто естеството на неговата работа не му позволява да тренира вече достатъчно редовно и интензивно, а както сам казва, е нямал вече и тази стръв за победа.Участва само в отборни първенства, за да подпомага своя „Левски – Спартак“.И сега, на тази достолепна възраст той си спомня обаче с умиление и благодарност за своите треньори: Виргиния (Джина) Пиперова, Милчо Михайлов, Владимир Романски, Александър Димитров (Герман), обградили с родителско внимание и грижи и десетки други български тенисисти.

Днес тенисистът, сложил край на доминацията на рекордьора /с 10 шампионски титли на сингъл/ Николай Чупаров, предпочита пред София тишината и уюта на китно балканско селце, недалеч от големия язовир Огоста. Там той и съпругата му водят спокоен живот на здрави пенсионери, ходи на риболов, отглежда домати и чушки. Вероятно близостта до природата и естествено генът са допринесли, но Цветан Цолов изглежда отлично за своите вече 82 години. Е, наболяват го често краката, но кой ли бивш голям спортист няма болежки.

Не е загубил обаче спортния си вид и стойка, умът му е бистър, а гласът – бодър, младежки.За мноооого години, драги Цоле! Бъди ни жив, здрав и все така бодър!Борислав КОСТУРКОВ

Menu Title