ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

17 Апр., 2024
14 преглеждания

 

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕРМ Запад обезопаси 88 щъркелови гнезда и 125 електрически стълба на територията на община Самоков в рамките на проекта „Живот за птиците“, който дружеството изпълнява по програма LIFE на Европейския съюз. До края на годината ще бъдат обезопасени още 55 електрически стълба в общината.На събитие в Самоков – общината с най-много щъркелови двойки в Западна България, двата партньора ЕРМ Запад и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) представиха изпълнението на проектите („Живот за птиците“ и „Безопасен полет за птиците на Дунав“), които осъществяват съвместно по програма LIFE. Именно в община Самоков са монтирани трите камери, чрез които може да се наблюдава в реално време живота на три щъркелови двойки – две в с.

Ярлово и една в с. Драгушиново: Камера предава на живо от гнездо на щъркели в село Ярлово/ Camera from a stork′s nest, Bulgaria (youtube.com);Камера предава на живо от гнездо на щъркели в село Ярлово/ Camera from a stork′s nest, Bulgaria (youtube.com);Камера предава на живо от гнездо на щъркели в село Драгушиново/ Camera from a stork′s nest, Bulgaria (youtube.

com).„Поздравявам ЕРМ Запад и БДЗП за усилията, които полагат да гарантират сигурността на електрозахранването и безопасността на птиците. Благодаря им за доброто сътрудничество и за мерките, които предприемат на територията на община Самоков“, каза Ангел Джоргов, кмет на Самоков.В рамките на двата проекта ЕРМ Запад има ангажимент на територията на Западна България да обезопаси общо 6600 електрически стълба, да постави 4900 маркиращи устройства (дивертори) и да монтира 900 платформи за щъркелови гнезда.

До момента са обезопасени общо 4700 стълба, поставени са 3000 дивертора, а планът за платформите вече е преизпълнен, като са монтирани близо 940 щъркелови платформи.За цялостната си политика за опазване на околната среда компанията бе класирана на първо място в конкурса на b2bMedia „Най-зелените компании в България“ за 2023 година.

Menu Title