Какво трябва да знаем за Australian Open

12 Ян., 2018
339 преглеждания

 

Какво трябва да знаем за Australian Open

Какво трябва да знаем за Australian Open

Какво трябва да знаем за Australian Open

В понеделник започва 106-ото издание на австралийския шампионат, който води началото си от 1905-а година. За 50-та година надпреварата е под името Australian Open, а в общо в турнирите от Големия шлем това е надпревара №200 в Откритата ера на тениса. „Мелбърн Парк“ приема турнира за 31-а година. За първи път надпреварата се проведе там през 1988-а, когато мястото беше известно като „Флиндърс Парк“.

Шампионите на единично при мъжете и жените тази година ще получат чек за 4 млн. австралийски долара, както и по 2000 точки за ранглистата. Какво се случи в турнирите от Големия шлем през 2017? Миналият сезон мина под диктовката на Рафаел Надал и Роджър Федерер, които обраха всички титли от Шлема за първи път от 2010-а година.

В Австралия Федерер победи Надал и стана първият мъж в историята, който има 5 или повече трофея от 3 от турнирите от Големия шлем. Няколко месеца по-късно на „Ролан Гарос“ Надал победи Вавринка и стана първият в историята, който печели за 10-и път някой от турнирите от Шлема. Освен това той измести Пийт Сампрас от второто място в класацията по брой спечелени трофеи от Шлема. На Уимбълдън, Федерер победи Марин Чилич и спечели за 8-и път трофея от „Ол Ингланд Клъб“, като по този начин задмина Пийт Сампрас и Уилямс Реншоу по брой титли на Уимбълдън.

В последния мейджър турнир за годината Рафаел Надал победи в три сета Кевин Андерсън и вдигна за трети път титлата от US Open. На Мастърс 1000 турнира в Париж през ноември Матадора си гарантира първото място в света поне до края на годината. 20 за Федерер?Ако спечели титлата в Мелбърн, Роджър Федерер ще закръгли бройката си в Шлема на 20 и ще стане първият мъж и четвъртият човек, който е печелил 20 или повече титли от Големия шлем.

До момента това са постигали само Маргарет Корт (24), Серина Уилямс (23) и Щефи Граф (22). При титла Федерер за втори път в кариерата си ще защити успешно трофея от Australian Open. Той го стори и през сезон 2007. Надал гледа към историческо постижениеНе само Роджър Федерер може да пише история при триумф в Мелбърн.

Ако титлата отиде при Рафаел Надал, то той ще стане първият тенисист в Откритата ера и едва третият в историята, който е печелил поне по 2 пъти всички турнири от Големия шлем. Единствено Рой Емерсън и Род Лейвър могат да се похвалят с подобно постижение. И още нещо любопитно. Надал може да стане едва 6-ият тенисист в Откритата ера, който печели Australian Open, след като е триумфирал на US Open предишния сезон.

До момента това са постигали Андре Агаси (1994-95, 1999-2000), Новак Джокович (2011-12, 2015-16), Роджър Федерер (2005-06, 2006-07), Пийт Сампрас (1993-94, 1996-97) и Кен Розуел (1970-71).Битката за №1 в ранглистатаРафаел Надал и Роджър Федерер са единствените, които са включени в битката за първото място в света по време на Australian Open. Ако достигне до четвъртфиналите в Мелбърн, Рафаел Надал ще си гарантира запазването на лидерската позиция в света. Единственият шанс на Федерер да го свали от върха е, ако успее да спечели трофея, а Надал отпадне преди четвъртфиналите.

Шампионско завръщанеНовак Джокович и Стан Вавринка ще се завърнат на корта на Australian Open, след като и двамата не са играли от месеци. Двамата пропуснаха US Open 2017, като по този начин сложиха край на сериите си от последователно участие в основна схема на турнирите от Големия шлем. Джокович имаше 51 поредни участия (започнали от Australian Open 2005), а Вавринка 50 („Ролан Гарос“ 2005). Ще спечели ли Джокович седма титла?

След като спечели трофея през 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 и 2016-а, Джокович дели рекорда за най-много титли в Мелбърн заедно с Рой Емерсън. Ако пък Федерер спечели титлата, той ще се присъедини към двамата на върха с по 6 трофея. Освен това Ноле може да стане едва 8-яит в историята, който е печелил един турнир от Големия шлем поне 7 пъти. Лидер в тази класацията е Рафаел Надал и 10-те му триумфа на „Ролан Гарос“.

Конкретно в Австралия, Новак Джокович и Роджър Федерер държат рекорда за най-много участия на финал – по 6. Надеждата на домакинитеНик Кириос е голямата надежда на домакините, които очакват да видят първия си шампион на единично след Марк Едмондсон през 1976-а. Едмондсон е и единственият непоставен тенисист, който е печелил титлата в Мелбърн. Димитров е на прага на пробив в ШлемаСветовният №3 Григор Димитров ще се опита да спечели първата си титла от Шлема при 30-ото си участие в турнир от подобен ранк.

Ако спечели в Мелбърн, той ще се прекъсне серията. Повече участия в турнири от Шлема от активните тенисисти без титла от него имат Томаш Бердих (57), Ришар Гаске (53), Гаел Монфис (44), Сам Куери (44), Жо-Вилфред Цонга (40), Джон Иснър (39) и Кевин Андерсън (35).Най-млад шампион от десетилетиеАко спечели Australian Open, световният №4 Александър Зверев ще стане най-младият шампион в турнир от Големия шлем след Новак Джокович, който триумфира за първи път в Австралия през 2008-а, когато беше на 20 години и 250 дни. Ако спечели титлата този сезон, Зверев ще го направи на 20 години и 283 дни.

Федерер доближава ХюитРоджър Федерер ще участва на Откритото първенство на Австралия за 19-и път. Единствено Лейтън Хюит има повече участия в Мелбърн – 20. Общо в турнирите от Големия шлем за Маестрото това ще бъде 72-о участие, което е абсолютен рекорд. Друго постижение на Федерер – от 65 последователни участия в Шлема, е сериозно застрашено.

В Мелбърн Фелисиано Лопес ще излезе в мейджър турнир за 64-и последователен път. Още тази година испанецът може да задмине Федерер, ако не пропусне „Ролан Гарос“ и Уимбълдън. Защита на титлатаИсторията показва, че на Откритото първенство на Австралия, заедно с това на САЩ, е най-трудно шампионът да защити трофея. Това се е случвало едва 12 пъти.

На „Ролан Гарос“ случаите са 18, а на Уимбълдън – 18. Добрата подготовка не гарантира успехСтан Вавринка и Новак Джокович са единствените в последното десетилетие, които спечелиха турнир преди да триумфират в Мелбърн. Швейцарецът спечели в Ченай през 2014-а, след което в Мелбърн вдигна първата си титла от Шлема. Джокович пък вдигна купата в Доха през 2016-а, след което спечели Australian Open за шести път.

Територия на близнацитеБоб и Майк Брайън държат рекорда за най-много титли на двойки в Откритата ера – 114. Освен това те са лидери по трофеи от Големия шлем – 16, като са достигнали до най-много финали в Шлема – 30. Australian Open е техният най-успешен турнир, където те имат 6 трофея. За сравнение с триумфите им на „Ролан Гарос“ (2), Уимбълдън (3) и US Open (5).

Боб и Майк ще се опитат да се класират за 11-и път на финал в Мелбърн и да спечелят титлата за 7-и път.

Menu Title