Смразяващата история за един почти незрящ кореец, който трябва да гледа… зеления цвят

22 Ян., 2018
335 преглеждания

 

Смразяващата история за един почти незрящ кореец, който трябва да гледа… зеления цвят

Смразяващата история за един почти незрящ кореец, който трябва да гледа… зеления цвят

Смразяващата история за един почти незрящ кореец, който трябва да гледа… зеления цвят

Носи очила. Има странна прическа. Кореец е. Образът му съвсем не се вписва за бъдещата голяма звезда на тениса.

Името му е Хьон Чун. Роден е на 19 май 1996 година. Със сигурност феновете обаче чуха за него, след като елиминира Новак Джокович в три сета на осминафиналите на Australian Open. Преди това кореецът е част от големите, но не съвсем.

Няма кой знае колко гръмки победи особено пък над един от топ тенисистите, който има във витрината си 12 титли от Шлема…А днес Хьон Чун дори можеше да не е тенисист, дори да не е спортист. Проблемите му със зрението като дете са огромни. Още от малък е принуден да носи очила. Лекарите му ги изписват още на 5-годишна възраст.

Започва да играе тенис на 6. Една от причините да тича по кортовете е отново лекарско решение. Специалистът, който се занимава с него, казва на родителите му, че малкият Чун непременно трябва да играе тенис… за да гледа зеления цвят на тревните кортове. Това ще подобри и един ден засили и без това слабото си зрение.

„Но не е съвсем сигурно, че ще се оправи напълно. Обаче има надежда да не остане полусляп“, казва лекар на семейството на 6-годишното дете. „Имам астигматизъм и на двете очи и трябва да нося очила постоянно. Приех ги като част от мен и не е трудно да побеждавам с тях“, коментира Чун.

Всъщност, цялото семейство е закърмено с тениса. Баща му Джин-Сеок е бивш тенисист, майка му Ми-Йънг – също, както и по-големият му брат Хонг.„Татко почти никога не говори за тенис вкъщи. Не иска да ми оказва никакъв натиск, а просто да играя и да се забавлявам.

Надявам се всички тенис родители по света да взимат пример от моя баща“, казва роденият в град Сувон Чун.Още в детска възраст малкият Чун печели титлата при младежите на „Ориндж Боул“. Вече е забелязан от големите тенис специалисти, което му носи следващия успех. През 2009 година кореецът заедно с брат си получават покана и се присъединяват към прочутата академия на Ник Болитиери във Флорида.

През 2012 година, вече на 16, е част от младежкия ITF тур. През 2013 година печели първата си Фючърс титла и стига до финал на Уимбълдън за юноши. На финала губи от Джанлуиджи Куинзи, но любопитното е, че до двубоя за трофея побеждава други двама от новата генерация – Борна Чорич и Ник Кириос. През 2014 година Хьон Чун вече е професионалист и играе при мъжете.

Успява да спечели три титли от турнири на ниво Фючърс. Играе за Южна Корея за Купа Дейвис, където постига две победи и задържа отбора в групата. Триумфира и със златен медал в турнира на двойки на Азиатските игри през същата година. В края на 2014-та Чун финишира на 151-во място в световната ранглиста.

През април 2015 година кореецът за първи път влиза в Топ 100 на света. Именно през тази година тенисистът получава наградата „Най-проспериращ млад играч“, а в края на същата година заема рекордното място №51 в световната ранглиста.Чун пристига и в София за турнира през 2016 година, когато губи още в първи кръг от квалификанта Мариус Копил. В следващите няколко турнира кореецът записва повече загуби и то все на старта.

Годината му не върви добре и за капак пропуска четири месеца в края ѝ заради контузия в корема. Едно от най-силните му представяния дойде на турнира в Барселона през април 2017 година. Тогава той тръгна от квалификациите и постигна шест поредни победи – дори над Денис Истомин, Филип Колшрайбер и Александър Зверев. През май Чун продължи да показва върхова форма и стигна полуфинал на турнира в Мюнхен.

А за първи път стигна до трети кръг на турнир от Шлема – на „Ролан Гарос“. Тогава той победи Сам Куери в първия кръг.„Истината е, че никой не очакваше, че той ще стигне до тук, където е в момента. Като си спомням как беше в академията – заради очите и очилата всички му казваха Учения“, разказва Болитиери.

Често през годините Чун е сравняван с друг успешен азиатец – Кей Нишикори. Докато японецът има собствен дом във Флорида и често тренира при Болитиери, Чун изкарва годините си в академията и се връща в Сувон. Градът е сравнително близо до границата със Северна Корея и напрежението е особено. „Наистина не се чувствам стресиран от това.

Надявам се обаче да стигнем до ситуация, в която положението стане по-стабилно и вече не се говори за война“, коментира Чун.Когато има време и е в Корея, Хьон търси за помощ най-успешния корейски тенисист в историята – Таюк-Хюнг Лий. Той е единственият, спечелил ATP титла, и в момента е на 41 години. От скоро Корея има нов тенис герой.

Едно 21-годишно момче с очила и странна прическа вече побеждава големите. Същото това момче ще го видим отново в София. Съвсем скоро – през февруари.СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Menu Title