Фондация Български спорт и списание СПРИНТ дават Спортен Икар за феърплей

12 Дек., 2018
176 преглеждания

 

Фондация Български спорт и списание СПРИНТ дават Спортен Икар за феърплей

Фондация Български спорт и списание СПРИНТ дават Спортен Икар за феърплей

Фондация Български спорт и списание СПРИНТ дават Спортен Икар за феърплей

На XXVII церемония по раздаването на престижните награди – „Спортен Икар“ от фондация „Български спорт“ за 2018 г. ще бъде връчен и приз за феърплей. Наградата се дава съвместно от фондацията и списание „СПРИНТ“. Церемонията е на 19 декември от 11 ч в Национална галерия „Двореца“.

Тази година призът за феърплей ще е за „Висок спортен дух“, а негов носител ще е 10-годишният футболист Михаил Ангелов, състезател на хасковския клуб „Слънце“. Михаил се занимава с футбол от 2014 г. и е с вродено изключително тежко заболяване – артрогрипоза, което ограничава движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа. Въпреки това състояние и незавидната перспектива момчето проявява много висок дух, тренира и насърчава своите приятели да бъдат активни като него, да обичат спорта и любимия футбол.

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин очаквано стана носител на „Спортен Икар“ за постижение на годината. Юсеин записа най-успешната си година на тепиха, като спечели световната и европейската титла в кат. 62 кг. и няма загуба вече 11 месеца.

През 1992 г. фондация „Български спорт“ за първи път връчва „Спортен Икар“ – негов носител става двойният олимпийски шампион по кану-каяк от игрите в Барселона Николай Бухалов. Оттогава досега уникалните пластики на художника Христо Христов олицетворяват престижните призове.За първи път носителите на наградите са определени на съвместно заседание на Управителния съвет на фондация и на специалното жури, което досега определяше кои ще получат призове.

По време на церемонията традиционно и Българският олимпийски комитет (БОК) ще раздаде свои награди. Златни и сребърни значки на Бок ще има за златните медалисти и призьорите от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, както и за техните треньори. Ще бъдат отличени и славни спортисти – олимпийски и световни шампиони, навършили кръгли годишнини през 2018-а – Нораир Нурикян, Валентин Райчев, Янко Русев и др.Награди „Спортен Икар“ за 2018 г.

:Категория „Спортен Икар 2018 – Постижение на годината“:Тайбе Юсеин (борба, кат 62 кг) – световна шампионка за жени от Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, без нито една загуба през цялата година.Категория „Млад и талантлив спортист“:Александра Начева (17 г., лека атлетика) – шампионка на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018, световна шампионка от първенството в Тампере 2018 (до 20 г.), европейска шампионка за девойки до 18 г.

от Дьор 2018, участничка в Европейското първенство за мъже и жени в Берлин.Със специални награди на Управителния съвет на фондация „Български спорт“ за „Млад и талантлив спортист“ се удостояват:- Мариела Костадинова (16 г. ) и Панайот Димитров 18 г.- двойни шампиони (акробатика, индивидуално и отборно) от МОИ в Буенос Айрес 2018, 4-и на Световното първенство в Белгия 2018- Мария Делчева (бадминтон) – шампионка (отборно№ от МОИ в Беунос Айрес 2018- Кирил Киров (стрелба, 18 г.

, микс двойка) – шампион от МОИ в Буенос Айрес 2018- Йоана Илиева (17 г., фехтовка) – носител на два златни медала от турнирите за Световната купа на сабя за жени (до 20 г.)- Алберт Попов (21 г., ски алпийски дисциплини) – носител на бронзов медал от Световното младежко първенство в Давос 2018, с класиране в Топ 25 на Олимпийските зимни игри в Пьонгчанг 2018Категория „Пробив в световния спорт“- Кирил Милов (21 г.

, класическа борба, кат. 97 кг.) – носител на сребърен медал от Световно първенство за мъже, въпреки че участва със 7 кг по-малко лично тегло от категорията си.Категория „Достойно представяне- Габриела Стоева и Стефани Стоева (бадминтон) – европейски шампионки на двойки за жени, първа европейска титла в историята на този спорт за България- Мирела Демирева (лека атлетика) – носител на сребърен медал от Европейското първенство, трикратна носителка на сребърни медали в турнирите от Диамантената лига- Биляна Дудова (борба, кат.

57 кг) – носител на сребърен медал от Световното първенство в Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, шампионка от Европейското първенство до 23 г. в Истанбул 2018Категория „Впечатляващо представяне“- Стойка Петрова (бокс, кат. 54 кг) – носител на сребърен медал от Световното първенство за жени- Ивет Горанова (олимпийско карате) – носител на историческия първи бронзов медал от Световно първенство за мъже и жени- Явор Пешлеевски и Тодор Михалев (модерен петобой, щафета) – носители на бронзов медал от Световното първенство в Мексико 2018, първи медал за мъже от СП за последните 17 г.- Милена Тодорова (стрелба) – пето място на Световното първенство по стрелба (първо място при жените) и поименна квота за Паралимпикс Токио 2020- Денислав Коджабашев (тенис на маса) – носител на сребърен медал от Световното първенство в Лашко 2018 (10-а гр.

)- Йордан Бозов (баскетбол) – капитан на БК Рилски спортист, носител на Купата на България за 2018 г. с отбора (и трета лично за него), както и на бронзов медал от първенството на страната за 2018 г. Бозов, който е на прага на своята 40-годишнина, е определен за Най-полезен играч в мача на финала за Купата на България, въпреки че играе с частично разкъсан менискус.Категория „Шампионско дълголетие“Петър Стойчев (плуване) – победител в първото по рода си плуване в открити ледени води в Антарктида 2018 г.

в конкуренцията на 15 плувци от 9 страни. Той победи с близо минута преднина в състезанието на 1000 м при температура на водата – 0.8 градуса, а на въздуха около – 2 градуса. Петър Стойчев, на 42 г.

, е един от най-успелите български спортисти, министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков. Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (2001-2011 г.) и първият, преплувал Ламанша за време под 7 часа – 6:57.50 ч.

Стойчев е световен шампион в плуването на 25 км в открити води от Шанхай 2011.Категория „Отбор на годината“Ансамбълът по художествена гимнастика с треньор Весела Димитрова – Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Лаура Траатс -световни шампионки за 2018 г. на 5 обръча, трето място в многобоя на Световното първенство и олимпийска квота за Токио 2020, 6-о място на 3 топки и 2 въжета от Световното първенство, европейски шампионки на 3 топки и 2 въжета, 3-о място в многобоя на Европейското първенство, 3-о място отборно заедно с девойки индивидуално от Европейско първенство, 4-о място на 5 обръча от Европейско първенствоКатегория „Феърплей“ – „Висок спортен дух“Михаил Ангелов, състезател по футбол на хасковския клуб „Слънце“. 10-годишният играч страда от тежко заболяване (артрогрипоза), но проявява силен дух и продължава редовните тренировки.

Menu Title