Ползи за атлетите от използването на спортен психолог

23 Дек., 2018
102 преглеждания

 

Ползи за атлетите от използването на спортен психолог

Ползи за атлетите от използването на спортен психолог

Ползи за атлетите от използването на спортен психолог

Психологическите игри са сегмент от спортната психология, който е фокусиран върху конкретната помощ за спортистите, за да могат те да преодолеят психологическите бариери, които му пречат да постигне своя максимален потенциал. Не случайно, много треньори говорят, че техните играчи имат проблем с главата и това им пречи да разгърнат възможностите си. Затова е нужно да се работи със спортен психолог, който може да да помогне да се постигнат набелязаните цели и да се подобри представянето на атлетите.Чрез психологическите прийоми е възможно да се подобрят нагласите и така да се върне вярата в способностите, това е много важно, особено след претърпени загуби.

По-надолу ще видите какви са най-големите ползи от използването на услугите на спортен психолог:№1. Подобряване на фокуса и справяне с разсейванетоПсихологическите игри помагат на спортистите да запазят фокуса си в точните моменти. Това е много важно, тъй като разсейващите фактори по време на състезание или мач са много и един миг невнимание може да доведе до загуба. Когато фокусът се тренира, той се превръща един вид в условен рефлекс и във важните моменти е налице.

№2. Повишаване на самочувствието на състезателитеСъмненията при спортистите в собствените способности много лесно могат да се загубят след серия слаби резултати, а когато самочувствието бъде загубено, дори и много по-слаби противници могат да се окажат непреодолими. Увереността е това, което можем да наречем най-важното умствено умение, защото то влияе на психиката, дава спокойствие и по този начин грешките се свеждат до минимум.№3.

Развиват се умения за справяне с неуспехите и грешкитеЕмоционалният контрол е предпоставка за справяне с кризите. Понякога спортистите имат много високи очаквания и търсят винаги победата. Когато тя не бъде постигната, тогава често се получава проблем с психическото състояние. Важно е психолозите да накарат спортистите да могат да се съберат в такива моменти и дори и допусната загуба да не влияе толкова негативно върху представянето им в следващите спортни битки, защото в противен случай, както често сме виждали, една неочаквана загуба води до серия от такива, именно поради психологически срив.

№4. Помага се на съотборниците да развият комуникационните си умения и сплотеност към колективаПриобщаването към „семейството“ на даден отбор е много важно за всички. Колкото по-добри са взаимоотношенията между състезателите, треньорите и целия колектив, толкова по-лесно се постигат набелязаните цели. Всеки се стреми да помогне на другия и така „Сговорна дружина планина повдига“.

№5. Подобряване на мотивацията за оптимална ефективностПравилната мотивация е много важна за добрите резултати. Някои треньори са добри в това да да накарат играчите им да си вярват и да дават всичко от себе си и то в дългосрочен план, но такива специалисти са голяма рядкост и са безценни. Треньорите, които не са толкова добри мотиватори могат да използват услугите на спортни психолози, които знаят как правилно да стимулират играчите да се раздават за клуба.

№6. Засилване на увереността след претърпяна контузияМного от спортистите трудно се завръщат в оптимална форма след претърпяна тежка форма. Дори и да са физически възстановени, страховете от нова контузия много често е непреодолима бариера. Травмата може да срине самочувствието, при контактните спортове играчите стават много по-предпазливи при единоборствата и това се отразява на качеството им на игра.

Много големи играчи, след връщане от тежки контузии, дори не приличат на себе си и това дори води до прекратяването на договорите им. Не са един и два такива случаи. Затова, работа на психологът е да върне самоувереността на състезателя, и да му помогне да забрави за страховете от повтаряне на травмата.Искам само да допълня, че спортните психолози не могат да помогнат на всеки.

Ако 1 треньор принудително заведе своите играчи и те на се убедени в ползата, тогава такава наистина няма да има. Когато обаче 1 атлет има желание да постигне върхови резултати и разбира, че физическата му подготовка е на ниво, но ментално нещо му пречи, тогава ползите от спортната психология са най-големи.Източник: Framar.bg.

Menu Title