Григор Димитров? Това беше някога. Циципас е новият Бейби Федерер

24 Ян., 2019
330 преглеждания

 

Григор Димитров? Това беше някога. Циципас е новият Бейби Федерер

Григор Димитров? Това беше някога. Циципас е новият Бейби Федерер

Григор Димитров? Това беше някога. Циципас е новият Бейби Федерер

Между Стефанос Циципас и Роджър Федерер има много общи неща според най-четения вестник в Швейцария. Още с прохождането в мъжкия тенис на бъдещата българска звезда от световен ранг Григор Димитров бе лепнато прозвището Бейби Федерер. Причината – прилики с елегантния стил на емблемата на аристократичния спорт Роджър Федерер.Григор сам признава, че се е възхищавал на великия щвейцарец,но и винаги е бягалот сравнението,защото иска да е самият себе си.

С годините паралелът между двамата започна да затихва, а сега отпадна и официално. Причината – фурорът на Стефанос Циципас.Швейцарският вестник “Блик” официално провъзгласи гърка за новия Бейби Федерер в материал за суперуспешното представяне на 20-годишния тенисист на Australian Open.Циципас, който през февруари ще пристигне в България за участие в турнира Sofia Open, стигна в Мелбърн до полуфинал срещу друга знакова фигура през този век – испанеца Рафаел Надал.

Преди това в 1/8-финалите симпатягата Стефанос, чиято майка е рускиня, отстрани именно Федерер.“Димитров? Това беше някога. Стефанос Циципас е новият Бейби Федерер и причините за това са различни”.

Така започва материалът на “Блик” за детронирането на Григор като наследник на Крал Роджър.“Той заслужава прозвището Бейби Федерер вече много повече от Григор Димитров, който отпадна в Мелбърн също на 1/8-финал. Самият Федерер, който е на 37 г., вижда малко от себе си в момчето, което го изхвърли от турнира.

“Аз също имах дълга коса. И той играе бекхенд с една ръка. Практикува агресивен нападателен тенис и при изпълнение на форхенд държи грипа повече като мен, отколкото като Надал“, казва Маестрото по адрес на 17 г. по-младия от него Стефанос.

Още един паралел – Циципас е от Гърция. В родината си младокът вече е звезда, най-добрият, който някога е имала тази страна в тениса.Същото, коетов младостта сиФедерер беза ШвейцарияМалка страна, която не принадлежи към големите тенис нации като САЩ, Франция, Австралия и Англия със собствен турнир от “Големият шлем”. Или като Испания, където талантите в този спорт никнат като гъби след дъжд.

20-годишният Роджър пристигна като същата сензация на “Уимбълдън” през 2001 г. И също като Циципас в момента той бе №15 в световната ранглиста и имаше едва няколко спечелени титли, даже по-незначителни от тези на Стефанос.И отново като младока от Атина в 1/8-финалите Роджър срещна големия си идол – Пийт Сампрас. Федерер елиминира носителя на титлата, който тогава бе №6 в света.

Същата позиция ще заема швейцарецът от понеделник, след като бе детрониран в Мелбърн.Тази победа над Сампрас и до днес е един от най-важните моменти в дългата кариера на Федерер. Интересен за него може да е фактът, че на следващата година Сампрас печели още веднъж US Open, преди да завърши кариерата си. Наистина – на 31 г.

Интересно за Циципас пък може да е, че след мечтаната победа Федерер се нуждае от 2 г., за да спечели първата от своите 20 титли от “Големият шлем”. Така че той може да не се учудва, ако трябва да прояви търпение, преди да заслужи големите трофеи.Той ще стигневърха и ще останедълго на него“,пророкува Роджър бъдещето на Циципас“, пише в материала на “Блик” за новия Бейби Федерер.

Източник: „24 часа“

Menu Title