Григор Димитров: Два турнира обърнаха цялата година

11 Ное., 2019
387 преглеждания

 

Григор Димитров: Два турнира обърнаха цялата година

Григор Димитров: Два турнира обърнаха цялата година

Григор Димитров: Два турнира обърнаха цялата година

Григор Димитров се завърна в България за няколко дни след края на сезона. Той даде интервю за bTV, в което говори за възходите и паденията в кариерата си, за живота на един тенисист и за специалната връзка със семейството си. След последния си турнир за 2019 г. бившият номер 3 в света отиде на почивка в Исландия с родителите си:“В Исландия беше много различно.

Решихме за първи път да направим такова приключение с родителите ми, беше уникално. Всяка една година гледаме да си направим почивка само ние тримата, да прекараме време заедно, тъй като програмата ми е много натоварена. Бях оставил телефона настрани, искахме да прекараме малко време в различни приключения. Всяко едно преживяване беше различно от другите.

„, започна Гришо.“Винаги гледаме да имаме два-три дни само за нас. Когато сме заедно си говорим за нещата, които сме пропуснали. Споделям с тях, но те понякога се въздържат от съвети.

Винаги гледам да взема нещо от тях, те са ми дали толкова много. Повече ги наблюдавам, отколкото да искам съвети.““10 години вече съм в тура, имах добри постижения като цяло, но мога много повече. Тази година се контузих в началото, което не беше добре за мен, но това е спортът.

Когато си вътре е много трудно да погледнеш отвън, затова задавам въпроси на хората около мен, на близките, за да знам как ме виждат.““Когато бях 78-и изобщо не си мислех, че мога да завърша годината по този начин. Плюсът в тениса е, че имаш всяка следваща седмица. Два турнира обърнаха цялата година и завърших на едно добро ниво.

Надявам се, че повече няма да има такива спадове, но в спорта не си застрахован“, добави световният номер 20.“Мотивират ме работата, дисциплината, дори когато бях 78-и. Тогава беше още по-трудно, защото всеки мач ти се струва като вечност. Понякога получаваш попътен вятър и в края на годината бях много щастлив от това.

„“Когато лежах в болница и бях 4-5 седмици настрани, имах моменти на негативизъм. Дори при най-позитивните хора имат моменти на негативизъм. Тяхната сила е, че намират позитивизъм в този негативизъм. Събуждаш се и започваш наново.

„“Имах подкрепа от любимите хора, но и държах една дистанция. Така всеки ден ставах все по-близък със себе си, защото влезеш ли на корта си сам. Тази година научих повече неща извън корта, отколкото на него. Трябваше сам да правя неща, които нямат нищо общо със спорта.

„”Станах по-търпелив. Винаги съм себе си, просто понякога съм по-емоционален. Играта в днешно време е много ментална, не искам да крия емоциите си, а да бъда себе си.“В момента Димитров търси правилния треньор: „Не трябва да оставяш никой да контролира играта и мислите ти.

В момента, в който някой опитва да те остави като птичка в клетка, това е най-лошото, което може да се случи на един състезател. Трябва да си свободен и да твориш.“Относно работата си с Радек Щепанек и отношенията си с Андре Агаси, той поясни: „С Щепанек искахме да видим дали нещата ще потръгнат. Агаси е до нас, той е специална личност.

Трудно ми е да го обясня като човек, и като треньор. В най-деликатните моменти можеш да разчиташ на него. При него е така – ако не искаш отговор, не му задавай въпрос. Връзката ни е много над тениса.

„Българинът коментира с усмивка известния у нас израз „Мачкай, Гришо!“: „Понякога ми става много приятно да го чуя, особено когато съм на другата част на света. Интересно е и много го оценявам. На всеки турнир има български знамена, което ме прави адски горд.

Българин съм и винаги съм играл за България. В България се чувствам специално, въздухът е различен. Искам да се прибирам по-често, но програмата не ми позволява.”На пресконференция миналия петък тенисистът обяви, че ще бъде играещ треньор на България на новия отборен турнир “ATP Къп”, който ще се проведе през януари в Австралия: „Програмата позволява да играя за националния отбор в новия турнир.

Винаги съм играл за България, винаги съм се опитвал да правя най-доброто за България. Този турнир е за първа година и със сигурност ще е интересно.“Гришо разкри, че в момента няма половинка до себе си: „Тази година не съм мислил за любов, имах много перипетии и фокусът ми беше другаде. За момента нямам половинка.

Искам да бъда баща, защо не? Ако годините продължават като тази ще ми е малко трудно. Аз самият не знам къде искам да живея в момента. Един ден искам да науча децата си на работа, на дисциплина и да бъдат себе си.

„, добави той.Накрая той сподели, че най-много му липсва българската храна и „пържолите на мама“. _____Мобилната версия на Tennis24.bg (m.

tennis24.bg) може да видите ТУК!

Menu Title