Мартина Навратилова пребори два рака

21 Мар., 2023
122 преглеждания

 

Мартина Навратилова пребори два рака

Мартина Навратилова пребори два рака

Мартина Навратилова пребори два рака

Носителката на 18 трофея от Големия шлем – Мартина Навратилова, която през декември бе диагностицирана с рак на гърлото и гърдата, сподели, че вече е в ремисия и краят на лечението ѝ е съвсем близо.“Лекарите твърдят, че раковите образувания са унищожени и на практика вече съм здрава. През следващите две седмици ще премина през още няколко химиотерапии, за да сме напълно сигурни, че всичко е наред, и това би трябвало да е краят“, каза 66-годишната Навратилова в интервю за Пиърс Морган по Talk TV.По време на предаването тя разказа как е научила за диагнозата и съмненията, които е имала, а именно – че няма да живее повече от година.

„Бях в абсолютна паника за три дни, мислейки си, че няма да дочакам следващата Коледа. Направих дори за списък с неща, които съм искала да направя през живота си. Това може да прозвучи много повърхностно, но дори си мислех следното: Коя супер яка кола бих искала да карам, ако знам, че имам година живот“, разказа Навратилова.Навратилова разкри още, че с нейната съпруга Юлия Лемигова са планирали да осиновят дете, но са били принудени да отложат тези свои планове заради здравословните проблеми на бившата №1.

Това е вторият случай, в който Навратилова успява да се пребори с рак на гърдата, след като го направи и през 2010 г. В интервюто тя е категорична, че множеството химиотерапии и лъчетерапии са най-трудното нещо, през което ѝ се е налагало да премине.„Беше много трудно, защото през първата седмица трябваше да минавам и двете терапии. Постоянно се чувствах зле и не знаех на коя от тях се дължи това.

Усетих негативните ефекти от лъчетерапията на третата седмица, когато започнах да изпитвам болки в устата и гърлото. Всичко беше подуто и ме болеше, а освен това лъчетерапията прави вкусът на слюнката ти много странен и не усещаш вкуса на храната. Химиотерапията прави същото с гърлото, но освен това го изсушава. Понасяш удари от всички страни и мисля, че лекарите можеха да ме подготвят по-добре за това и да ме уведомят по-подробно какво ще ми се наложи да изтърпя“ – каза още четирикратната шампионка на Ю Ес Оупън.

/БГНЕС

Menu Title