Джокович по стъпките на Федерер

28 Юли, 2017
300 преглеждания

 

Джокович по стъпките на Федерер

Джокович по стъпките на Федерер

Джокович по стъпките на Федерер

Край на мъките. Новак Джокович обяви в сряда, че ще вземе продължителна почивка от тениса и няма да се появи повече на корта до края на годината. Джокович стори това на 26-и юли. На същата дата, но преди година, Роджър Федерер обяви същата новина.

Официалната версия на сърбина е контузия в лакътя, нанесена от прекомерно натоварване през последните години, довела до износване на ставите. Преди 12 месеца пък швейцарецът се оплакваше от болежки в коляното (оперирано по-рано през сезона) и гърба. Последният двубой на Федерер през 2016-та беше загубата на полуфиналите на Уимбълдън от Милош Раонич. Джокович сложи край на сезона с поражение от Томаш Бердих (дошло след отказване) на четвъртфиналите на Уимбълдън.

Съвпаденията не спират дотук. Джокович ще пропусне US Open, което означава, че няма да играе в турнир от Големия шлем за първи път от дебюта си на Australian Open през 2005-та, или с други думи казано – край на серията от 51 последователни участия в Мейджър турнирите. Когато Федерер започна да се пропуква миналата година и обяви, че няма да участва на „Ролан Гарос” сложи край на впечатляващата серия от 65 последователни участия основна схема на турнир от Шлема. Серия, започнала след US Open 1999 и превърнала се в най-дългата в откритата ера на тениса!

И двамата се радват на изключително сходни и успешни кариери, в които почти не отсъстваха от корта заради контузии. И всичко това от тийнейджърските им години. Когато Федерер слезе от сцената миналата година, той не беше печелил титла от Шлема от 4 години (Уимбълдън 2012). При Джокович тази пауза е значително по-малка.

30-годишният сърбин спечели „Ролан Гарос” миналата година, но липсата му на големи победи беше също толкова драматично изиграна от неговите фенове и медиите. Оттеглянето на Джокович ще се отрази на ранкинга му по идентичен начин с това на Федерер. Очаква се в края на годината сърбинът да бъде около №14 в класацията. Федерер приключи 2016-та като №16.

Паузата се отрази изключително плодотворно на Федерер, който след завръщането си на корта през януари спечели титлите от Australian Open, Индиън Уелс, Маями, Хале и Уимбълдън. В момента швейцарецът, заедно с Рафаел Надал (също взел си дълга пауза в края на сезон 2016 и също изживяващ ренесанс тази година), е фаворит да приключи сезона като №1. Дали паузата при Джокович ще има същия ефект? Кой знае?!

Факт е обаче, че подобно на Федерер, сърбинът имаше нужда да каже стоп. В голяма част от сезона Ноле изглеждаше като човек, който е изкаран на сила на корта. Спомнете си мача му срещу Доминик Тийм на „Ролан Гарос”. Особено третият сет, в който сърбинът сякаш не се интересуваше от случващото се на корта и бързаше да се прибере в съблекалнята след последната точка.

Големите решения се вземат трудно, но само чрез тях може да се постигне ефект в дългосрочен план. При Федерер взетото решение на 26-и юли 2016 се оказа едно от най-правилните в кариерата му. Ще видим какъв ще бъде ефектът върху Джокович.

Menu Title