Принцесата на Уелс поздрави българче, подавач на топките на финала на Уимбълдън

9 Авг., 2023
92 преглеждания

 

Принцесата на Уелс поздрави българче, подавач на топките на финала на Уимбълдън

Принцесата на Уелс поздрави българче, подавач на топките на финала на Уимбълдън

Принцесата на Уелс поздрави българче, подавач на топките на финала на Уимбълдън

15-годишната Катрин Данева, която е родена и живее в Англия, донесе голяма гордост на Бургас, след като в продължение на няколко дни бе подавач на топки на най-големия тенис турнир в света – Уимбълдън, а на финала се ръкува с принцесата на Уелс Кейт Мидълтън.4:42 часа – толкова отне на Карлос Алкарас да триумфира за първи път като шампион на най-значимия тенис турнир. В един от паметните мачове в историята на играта 20-годишният испанец детронира хегемона Новак Джокович.А ние поздравяваме Катрин, защото в Англия да бъдеш част от Уимбълдън е много висока чест.

Родителите на Катрин са от Бургас, но тя е родена и израснала в Обединеното Кралство. В момента семейството е в Бургас за лятната ваканция, а репортер на Флагман.бг се срещна с тях, за да разкажат за живота си и за сбъдването на голямата мечта на Катрин – да бъде “ball girl” на Уимбълдън. Оказва се, че тя е избрана от професионалистите от Тенис академията на Уимбълън сред хиляди студенти.

„Месеци преди турнира екипът обикаля определени училища, избира момчета и момичета, които отговарят на техните изисквания. Одобрените започват усилени тренировки, а всяка седмица от тези няколко хиляди деца отпадат стотици, докато накрая останат около 200. В отбор сме по 6 деца – между 12 и 17 години, но специално за финалите избират такива, които имат опит от предишни години, защото мачовете обикновено продължават до много късно“, каза Катрин.Тя споделя, че обича да играе тенис, а докато постигне мечтата си, е тренирала месеци наред.

На всеки кръг си казвала, че може би е за последно.Как са избрали Катрин да бъде на финала в шпалира, който се прави за Кейт Мидълтън, която е патрон на турнира?„От всички 200 деца избраха 20, сред които бях и аз. За Уимбълдън това е традиция – принцесата, която е може би най-обичана от цялото кралско семейство и всички се надяват един ден да стане кралица, присъства винаги, открива турнира и награждава победителите.

Когато излиза, стиска на всички ръцете и им задава въпрос. Мен ме пита дали бих искала пак да съм тук догодина, както и дали ме болят краката от часовете на корта. Отговорих, че съм малко изморена, но изживяването да съм тук е по-важно и се чувствам удовлетворена. Прекарвахме около 12 часа на турнира, сменяхме се на един час, но съм горда със себе си.

Това, че съм била ball girl, ще влезе в CV-то ми и ми носи много предимства. Това е много важно за мен. Англичаните много обичат кралското семейство, а Кейт Мидълтън е любимката“, казва още младата англичанка с бургаска кръв.Повече англичанка или повече българка се чувства Катрин?

„Не мога да кажа. Знам само, че обичам България, свикнала съм и с английския начин на живот, но най-хубавото време от годината за мен е лятната ваканция и всяка друга почивка в България. Ние сме българи, вкъщи говорим български език, готвим българска кухня, аз и брат ми Антъни ходим на българско училище, играем народни танци, почитаме всички празници – Великден, Баба Марта, Коледа. Оказва се, че в Англия българите сме сплотена диаспора, държим на традициите, събираме се и много си помагаме“, добавя Катрин.

Родителите ѝ заминават за Англия за малко – на студентска бригада, но съдбата решава, че ще останат там над 20 години, там създават семейство и отглеждат децата си. Майка ѝ Геновева е учителка в английско и в българско училище, преподава и народни танци в българското училище към посолството „Иван Станчов“. От 2016 година то носи името на Иван Станчов, защото дължи оцеляването си на него. Там децата изучават българска история, география, литература, народни песни и танци.

Тази година българското училище „Иван Станчов“ чества своята 35-годишнина с голямо тържество.А майката на Катрин, която заедно със съпруга си много държи двете им деца да имат силна връзка с България, дава няколко важни съвета на други емигранти. „Работя в българско училище и знам колко е важно да се говори на децата на български език вкъщи, да се пише на български език и да се настоява да се говори и пише правилно. Това съм забелязала при над 20 процента от българските родители в Англия и не го разбирам.

Да не държиш на ценностите и да не възпитаваш децата си в родолюбие – не мисля, че е нормално“, казва накрая Геновева.Автор: Радостина Георгиева, Флагман.бг

Menu Title