Григор изравни постижение на Джокович

30 Ное., 2017
358 преглеждания

 

Григор изравни постижение на Джокович

Григор изравни постижение на Джокович

Григор изравни постижение на Джокович

Григор Димитров стана първият тенисист след 10 години пауза, който завършва годината под №3 в световната ранглиста при първото си зимуване в Топ 10. Българинът ще започне защитата на титлата си в Бризбън (Авл) на 1 януари като третия най-добър тенисист на планетата, непосредствено след Рафаел Надал и Роджър Федерер.За последно това е направил Новак Джокович. Сърбинът за първи път завърши сезон в топ 10 през 2007-а.

Тогава той се нареди на трето място, като Надал и Федерер отново бяха пред него, но с разменени позиции.Друга интересна статистическа справка показва, че Матадора е най-възрастният тенисист в историята на Откритата ера, който приключва годината под №1. Носителят на 16 титли от Големия шлем изпреварва в тази класация Андре Агаси, предава Фокус.Рафа ще завърши 2017-а като лидер на 31 години и 6 месеца.

За него това е четвърти сезон, в който ще посрещне Нова година като най-добрия на планетата, изоставайки само с една година от рекорда на Роджър Федерер.До този момент на върха бе Агаси, благодарение на постижението си от 1999 година, когато той завърши под №1 на 29 години и 8 месеца. Анди Мъри бе втори в тази класация, след като през 2016-а бе на 29 години и 7 месеца.Освен това Надал е първият от 2003-а насам, който стига до номер 1 в световната ранглиста, без предният сезон да е бил в Топ 5.

Както е известно, Матадора имаше изпълнена с контузии кампания през 2016-а и в крайна сметка я завърши девети в света. Последният преди него с такова изкачване е Анди Родик, който преди 14 години стигна върха, а бе на десета позиция в края на 2002-а.

Menu Title