Известни имена ще помагат на тенис клубовете

19 май, 2016
331 преглеждания

 

Известни имена ще помагат на тенис клубовете

Известни имена ще помагат на тенис клубовете

Известни имена ще помагат на тенис клубовете

За втора поредна година един от най-успешните ни тенисисти и треньори Матей Пампулов си е поставил амбициозната задача да окаже съдействие на родните клубове. Задачата е да се промени методът на работа, а с него да дойдат още повече успехи за България в този спорт.В екипа на Пампулов влизат още трима доказани специалисти, работили дълги години в чужбина – Божидар Пампулов, Любомира Бачева и Юлиан Стаматов.Идеята е споделяйки опита си, натрупан в тенис клубове в Австрия и Холандия, добрите практики да се приложат и на родна почва.

Обиколката започва този петък, като Матей Пампулов и Пресиян Коев, който е отговорник „Развитие“ към БФТ, ще посетят ТК „Албена“ (Пловдив). Подробности за проекта разясни г-н Пампулов.“Целта е да бъдем в помощ на клубовете, треньорите и състезателите по пътя им към тяхното израстване. Желанието ни е да ги предпазим от допускането на грешки.

Важно е какво се случва ежедневно в процеса на работата. Изграждането на един тенис играч се осъществява, когато има единомислие между състезателя, треньора и родителите. Миналата година в Албена, където се проведоха държавните първенства до 12 и до 14 г., имах ползотворна среща с родителите и треньорите на децата.

Планирам това да се случи и сега, но в разговорите този път ще се включат и самите състезатели. Световната практика е показала, че от 100 деца в един клуб едва няколко стават успешни тенисисти. Сега тенисът у нас се намира в подем, но не трябва да пилеем времето. Трябва непрестанна работа, за да имаме успехи.

Ще ви дам пример с моята състезателка Тамира Пашек, която стигна високо ниво в тениса. Тренираше по шест часа и половина на ден и не искаше да си тръгва от корта. БФТ работи много за развитието на тениса. През миналата година бяха организирани 100 турнира за деца по програмата Тенис 10.

През 2012 г. в Национален тенис център бе Патрик Симон – бивш треньор на стигналата до номер 1 в света Амели Моресмо. Той проведе лагер с най-добрите ни състезатели до 12, 14 и 16 г., което бе прекрасна възможност за тях.

Спомням си навремето, когато чешкият треньор Бенда дойде за една седмица в Пловдив. Заниманията бяха интензивни, а нивото на този специалист бе изключително. Този период се равняваше на една година тренировки в България и бе много полезен за нас. Изненадан съм, че много малко млади треньори дойдоха да наблюдават работата на Симон.

Не бива да се пропускат възможности като тази“, заяви Матей Пампулов.

Menu Title