Главният редактор на СПРИНТ Николай Кръстев с приза в памет на Люпи и Мичмана

12 Мар., 2019
311 преглеждания

 

Главният редактор на СПРИНТ Николай Кръстев с приза в памет на Люпи и Мичмана

Главният редактор на СПРИНТ Николай Кръстев с приза в памет на Люпи и Мичмана

Главният редактор на СПРИНТ Николай Кръстев с приза в памет на Люпи и Мичмана

Главният редактор на списание „СПРИНТ“ Николай Кръстев е новият носител на наградата за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев – „Люпи и Мичмана”. Получи приза в Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“, уважен от голяма част от колегите си и в присъствието на знакови шампиони. С тази награда Николай Кръстев става първият, който има трите значими награди в спортната журналистика – „Люпи и Мичмана“, „Братя Ексерови“ (2010) и приза “Спорт и медии” на Международния олимпийски комитет, връчена му през 2004 г.Бившият състезател по плуване и водна топка е единственият в родната гилдия с такова признание от централата на МОК в Лозана – за „Най-добро представяне на спорта и олимпизма на национално и международно равнище”, и едва третият българин след Надежда Лекарска за цялостния й принос към олимпийското движение и проф.

Райна Бърдарева за книгата й „Олимпизъм и олимпийско движение“. В професионалния си път, започнал през 1983 г., Кръстев е отразил шест олимпийски игри и 9 световни първенства по лека атлетика, както и значимите събития и фигури в баскетбола, плувните спортове, бокса, футбол, олимпийското движение и др., включително ветерански, работнически спорт и за хора в неравностойно положение.

Николай Кръстев, заедно с другите двама призьори – Михаил Делев (вторият отляво на дясно), Асен Минчев, първия носител на приза – Андрей Кожухаров и ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.„Тази награда нямаше да се случи без героите на българския спорт значителна част, от които са на тази церемония. Хора правили историята на родния спорт и журналистика.

А спортът и журналистиката вървят заедно ръка за ръка. Има ли ги спортните успехи, ще я има и качествената журналистика. Благодаря на всички мои учители и колеги, с които съм работил през годините още от първите ми стъпки във вестник „Студентска трибуна“ през 1983-а година като стажант и автор. Там при спортния редактор Иван Греченлиев ме прати бате Люпи Неделчев – единият от двамата, в чиято памет е създадена тази награда, която получавам сега.

Благодаря на Владо Памуков и всички приятели от „Труд“, с Владо бюро до бюро работихме 21 години и вярвам, че направихме запомнящи се неща. Благодаря и на Тодор Иванов – изпълнителен директор на „Ес Медиа АД“, че повярва в идеята за списание „Спринт, което правя от две години заедно с Ростислав Русев, на когото също благодаря за подкрепата. Благодаря и на стойностните автори на българската спортна журналистика, които гостуват във всеки брой на „Спринт““, каза Кръстев пред шампионската аудитория.Николай Кръстев (вляво), с Асен Минчев (в средата) и Михаил Делев, които получиха наградата за колективен труд за книгаВ десетгодишната история на наградите „Люпи и Мичмана“, давани от Българската асоциация на спортните журналисти с подкрепа на Министерството на младежта и спорта, бе връчена за първи път приз за книга.

Получиха я доайените на спортната ни журналистика Асен Минчев и Михаил Делев за колосалния колективен труд „Българската споортна слава“, с обем 512 стр. и снимки на 1400 медалисти. Резултат е от работата на екип от 8 души.Тази година има своеобразен бум в издаването на спортни книги – пет, и това е причината да бъде връчена такава награда.

Церемонията уважиха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и големи имена в българския спорт като поразяващата ръка в баскетбола Петкана Макавеева, олимпийската шампионка в леката атлетика Иванка Христова, двукратният олимпийски шампион в класическата борба Петър Киров и олимпийският първенец в бокса Георги Костадинов. През 2004 г. Кръстев получи наградата от МОК, връчена му от председателя на БОК Стефка Костадинова.

Професионална кариера на Николай Кръстевв. „Коперативно село“, спортен отдел – 1988-1989в. „Земеделско знаме“ – спортен отдел – 1990-1991в. „Меридиан Спринт“ – зам.

-главен редактор – 1992-1995в. „Меридиан Мач“ – зам.-главен редактор – 1993-1995в. „Труд“.

– зам.-отговорен рекадтор „Спорт“ – 1995-2016сп. „Спринт“ – главен редактор – 2016 досегаДруги проектисп. „Буба Баскетбол“ – зам.

-главен редактор – 1993-1996в. „Славия“ – 2001 досегаПърви български плувен сайт BGSwim.com – 2002 досега„Плуване & Водна топка“ – 2010 досега Трилогия „100 години Славия“ (2013-2014)- „Хронките на Славия 1910-1944“, автор и издател- Алманах „100 години Славия“, съавтор и издател- „Един век футбол в бяло“, редактор и издателЖурналистически награди2005 – „Спорт и медии“ на МОК2010 – „Братя Ексерови“2019 – „Люпи и Мичмана“Най-големи отразявани състезания6 олимпийски игри – Сидни 2000, Атина 2004, Торино 2006, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016По 9 световни първенства по лека атлетика на открито и в залаНад 15 европейски първенства по лека атлатика на открито и в зала3 световни първенства по баскетбол за мъже8 европейски първенства по баскетбол за мъже14 финални турнира на Евролигата по баскетбол2 европейски първенства по плувни спортове2 световни първенства по бокс

Menu Title