Сестри Стоеви няма да защитават евро титлата си

12 юни, 2019
254 преглеждания

 

Сестри Стоеви няма да защитават евро титлата си

Сестри Стоеви няма да защитават евро титлата си

Сестри Стоеви няма да защитават евро титлата си

Европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, които декларираха шумно, че повече няма да играят за България, са извадени официално от спортната ни делегация за Европейските игри в Минск (21-30 юни). Ден преди крайния срок за заявки председателят на БОК Стефка Костадинова лично се е обадила на хасковските сестри и ги е попитала дали ще участват. Отговорът е бил „не“, затова на заседанието на Изпълнителното бюро на следващия ден е взето решение те да бъдат задраскани от състава.Десетина дни по-късно Стоеви са изпратили имейл до БОК, в който пишат, че искат да защитят титлата си от Първите европейски игри в Баку`15.

След запитване от БОК оргкомитетът в Минск`19 е отговорил, че след крайния срок не може да се правят изключения. Така българската делегация остава от 87 спортисти.Стоеви наистина имаха добри шансове да дублират титлата си от Баку. Те обаче излязоха с декларация, че федерацията по бадминтон (БФБ) не им осигурява необходимите средства и няма да представляват повече България.

БФБ показа документи, че е плащала практически всички техни разноски, но адвокатът на сестрите каза, че ще сезира главния прокурор, а спортното министерство започна проверка на федерацията.Впрочем Стоеви са заявени за турнира в Мадрид (Исп, $25 000, 12-15 юни) от сериите International Challenge. Там са №1 в схемата при двойките и почиват в I кръг. Заявката им е пратена от БФБ още през март, преди скандала.

Федерацията обаче не е оттеглила тяхната заявка и ги е оставила сами да решат дали да участват в Мадрид, което може да е само в качеството им на българска двойка. Същото се отнася и за бъдещите турнири, в които ще искат да играят Стоеви – те могат да бъдат заявявани само от името на национална федерация. И тъй като не са членове на друга, може за това да разчитат само на БФБ, чийто президент Володя Златев и вчера заяви, че ръката към тях е протегната за помирение.Делян Кючуков, „Сега“

Menu Title