Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

19 Ное., 2019
944 преглеждания

 

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Настъпват ли наистина младите в атака за местата на тримата големи в тениса

Вярвам, че съм наистина близо до това да спечеля турнир от Големия шлем. Знам, че това са силни думи, но усещам, че съм призван да го направя“.Думите са на 21-годишния Стефанос Циципас – най-младия шампион във финалите на АТП от Лейтън Хюит през 2001 г. насам.

Разбира се, насочени са към добре познатия въпрос – има ли кой да наруши хегемонията на тримата големи в тениса.Сезон след сезон специалисти, тенисисти и почитатели гледат числа и статистики в търсене на следа, която да подсказва, че идва промяна от младото поколение срещу ветераните Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. И ако поколението на Григор Димитров, Милош Раонич и Кей Нишикори досега не успя да го направи, то погледите вече се насочват към още по-младите.Турнирът в Лондон определено може да послужи като опорна точка за тези, които виждат настъпващата нова вълна.

Въпреки това тримата големи не бива да бъдат подценявани.Знак от ЛондонЦиципас стана най-младият тенисист, който печели финалния турнир на АТП в дебютното си участие след Джон Макенроу през 1978 г. По пътя към върха гръцкият състезател отстрани Федерер в полуфиналите.Във финала той победи друг от представителите на младото поколение – Доминик Тийм.

Това беше едва третият случай от 2002 г. насам, в който във финала не игра поне един от тримата големи. Сега в Лондон единствено Федерер от ветераните успя да излезе от групите.Циципас (21 години), Тийм (26), Александър Зверев (22) и Данийл Медведев (23) оставиха отлични впечатления не само в зала „О2 арена“, но и през целия сезон.

Събитията от последната седмица засилиха усещането, че младите, към които трябва да се добави и осмият в света Матео Беретини (23), набират скорост.Поглед в изминалите пет години обаче показва, че финалите на АТП не са показател за това какво предстои в Големия шлем. В края на 2016 г. шампион в Лондон стана Анди Мъри и оттогава никой от тримата големи не е печелил турнира (Григор Димитров 2017 г.

, Зверев 2018 г. и Циципас 2019 г.). Въпреки това Федерер, Надал и Джокович наложиха абсолютна хегемония в Големия шлем и триумфираха в последните 12 турнира.

В това време „бившите млади“ Димитров, Раонич и Нишикори, от които се очакваше да препречат пътя на тримата големи, отстъпиха позиции, без никой от тях да успее да спечели турнир от Шлема.Устремът на младите срещу действителносттаВъпреки увереността си, че може да спечели някой от четирите най-значими турнира, Циципас е наясно, че това е много трудна задача. Той посочи, че във формат три от пет сета противопоставянето срещу големите е огромно предизвикателство.“Това е наистина трудна задача.

За нас, младите, е въпрос на време. Не знам. Ще трябва да ги победим или да ги изчакаме“, заяви Циципас.Тийм, който загуби от Рафаел Надал последните два финала на „Ролан Гарос“, вярва, че догодина може най-накрая да има различен победител в Шлема.

„Смятам, че със сигурност можем да го направим. Всички играем голям тенис. Саша (Зверев), Стефанос, аз, някои други момчета… Сигурен съм, че ще видим нов и млад шампион в Големия шлем догодина“, каза австриецът.

В края на трудния сезон, белязан от първата му тежка контузия, Димитров събуди апетита си да бъде на върха. Българинът стигна полуфиналите на US Open след зрелищна първа победа срещу Федерер. С нея и със силното си представяне на мастърса в Париж той си върна увереността и отново се прицели към високите постижения.В списъка с интересните и добре играещи тенисисти попадат още руснаците Карен Хачанов и Андрей Рубльов, канадците Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов, както и Алекс де Минор и Яник Синер.

И все пак фаворитите за прекъсване на хегемонията на тримата големи са Тийм, Зверев, Циципас и Медведев. „Въпросът, който следва да бъде задаван, е има ли път след Джокович, Федерер и Надал. След тази седмица мисля, че сме в сигурни ръце“, заяви бившият водач в световната ранглиста Борис Бекер.Божидар Къртунов, „Дневник“ _____

Menu Title