България организира професионален турнир по скуош

10 май, 2019
282 преглеждания

 

България организира професионален турнир по скуош

България организира професионален турнир по скуош

България организира професионален турнир по скуош

За първи път в България ще се проведе професионален турнир по скуош. Спорт, който през последните години набира популярност не само у нас, но и в целия свят и от аматьорско забавление се превърна в професионален спорт. Dominos PSA Cup Sofia ще се проведе между 30 май и 2 юни в Sofia Squash Center. Турнирът е част от световната федерация по скуош – The Professional Squash Association (PSA) и ще носи точки на играчите в световната ранглиста.

За България ще играят първата ни ракета Стоил Жилев, най-добрата ни състезателка при младежите Калина Цонева. Другите ни състезателки са Найме Нуриева и Симона Линчева. Също така ще участва и треньорката в Ориндж Скуош – Бистра Манева.От чужбина идва третата ракета на Испания Карлос Корнес.

Идва също един от лидерите на холандския отбор Пиедро Швеертман, както и шампионката на Европа до 19 години Карина Тима и основната и претендентка от Украйна Надя Усенко. Ще има състезатели от Англия, Германия, Пакистан, Гърция, Турция, Австралия, Финландия, Норвегия, Италия, Ирландия, Испания, Хърватска, Румъния, Словакия и Колумбия.“Изключително сме щастливи, че организираме подобен турнир. Тази година ще бъдем част от Satellite Tour, но амбициите ни са до няколко години да сме в официалната програма на PSA.

В България ще дойдат топ играчи, които отговарят на световните стандарти, а престижните възможности на турнира го превръщат в привлекателна възможност за участие. Сигурни сме, че събитието ще бъде незабравимо – всеки, който иска да се забавлява, е добре дошъл“, сподели Ники Николов, представител на Dominos PSA Cup Sofia.Скуошът е ракетна игра, която се практикува на корт с четири стени с малко гумено топче. Родината на скуоша е Англия, като спортът възниква в някои от най-престижните училища към средата на 19 век.

В началото на 20 век играта става популярна по целия свят, създават се асоциации и се дефинират официални правила. Скуошът все още не е официален олимпийски спорт, но се очаква да влезе в програмата на Олимпийските игри скоро.

Menu Title