Ролята на изкуствения интелект в тениса

19 Юли, 2019
145 преглеждания

 

Ролята на изкуствения интелект в тениса

Ролята на изкуствения интелект в тениса

Ролята на изкуствения интелект в тениса

Освен че е едно от най-важните събития в света на тениса, Уимбълдън е и сред най-технологично напредналите тенис турнири.Тази година бе поредната кулминация за дългогодишното партньорство между Уимбълдън и тех гиганта IBM, който от десетилетия развива изкуствен интелект наречен Watson. Използван в редица сфери, Watson притежава разнообразие от функции, като една от тях, която навлезе през последните години в тениса, се нарича „Keys to the Match“ („Ключови моменти в мача“).Всеки любител на тениса знае, че в този спорт всяко едно движение на топката и играчите се записва и в последствие превръща в статистика.

Технологията на IBM извежда тази отчетност до едно много високо ниво. Сред данните, които се включват в „Keys to the Match“ са броя на ударите по топката, времетраенето на разиграванията, както и успеваемостта на сервисите.Използвайки тези статистики, но и много други, „интелектът“ на IBM може дори да предвиди победителя от мача, като колкото повече пъти са срещали двамата тенисисти (т.е.

има повече данни за техните двубои), толкова по-точна е прогнозата. На всичкото отгоре тази информация е достъпна за всеки фен на тениса, който инсталира приложението на Уимбълдън. От друга страна, подобно детайлно анализиране на мача е незаменима помощ за играчите и техните треньори, които могат да анализират детайлно всяко движение на тенисиста и противника.Най-интересните моментиИзкуственият интелект на IBM намира приложение и в медийното отразяване на турнира.

Технологията на Watson разпознава ключови моменти от мачовете, като за целта анализира реакциите на играчите, възгласите на публиката и дори момента, в който ракетата прави контакт с топката.Чрез първите два елемента, Watson „разбира“, че дадена ситуация е била интересна и заслужава място в клиповете с избрани моменти от двубоя. Високочувствителни микрофони, които записват точния момент, в който се получава контактът между ракетата и топката пък позволяват на изкуствения интелект да „изреже“ интересния кадър, максимално близо до неговата кулминация.И макар да говорим за изкуствен интелект и автоматизация, IBM разполага с екип от 180 човека, които работят с Watson по време на турнира Уимбълдън.

AI отвъд тенисаТова разбира се не е единственият пример за употребата на AI в спортната индустрия. Технологиите на IBM се използват и по време на US Open, а редица други компании и спортове също се обръщат към изкуствения интелект с различни цели.Подобно на статистиките за тенис мачовете, феновете на американския футбол също имат достъп до голяма база с данни за двубоите от NFL, като там технологията се предоставя от Amazon.Преди броени дни AI за пореден път демонстрира ролята си и в покера, като AI под името Pluribus и създаден в партньорство между Facebook и Университета Карнеги победи в играта на карти екип от шестима професионални покер играчи.

По темата за мястото на изкуствения интелект в ежедневието ни неведнъж се изказвала един от най-добрите покер играчи сред жените-Лив Боере, която е и дипломиран астрофизик. Призивът на Боере е да се подхожда внимателно към разработката на AI, за да се гарантира, че този вид технология ще бъде използвана за добро.Играещият в NBA Сакраменто Кингс от години използва чат-бот, с който феновете на отбора могат да си комуникират на различни теми-от игрова статистика до историят на тима.Други употреби в тенисаВръщайки се на тениса, изкуственият интелект далеч не е новост в този спорт.

Т. нар. “ястребово око”, което се използва в тениса от повече от десетилетие, също разчита на компютри, за да допълни човешката експертиза.Началото на годината пък учени от Технологичния университет в Куинсланд, Австралия, обявиха, че са разработили изкуствен интелект, който може да предвиди къде ще удари топката.

Създателите на програмата са анализирали играта на Федерер, Джокович и Надал по време на Аустрелиън оупън 2012, като са използвали именно кадри от Hawk Eye системата. Представител на екипа учени сподели, че най-трудно за изкуствения интелект е било да предвиди играта на Роджър Федерер, който е показал най-гъвкава игра.Изкуственият интелект може да намери приложение и в съдийството, като преди две години французин изобрети устройство, което използва AI за да отсъжда дали топката е попаднала “вън” или “вътре”, а също така предоставя и статистика за направените удари. Миналата година машинката, която се казва “In/Out”, донесе на изобретателя си Грегъри Гентил наградата за иновации на Асоциацията на тенис индустрията.

Menu Title